Sopoong, IOI City Mall | Doodles of Life

Friday, February 26, 2016

Sopoong, IOI City Mall

Antara benda wajib setiap kali balik Malaysia ialah pergi makan makanan Korea sebab dekat Canada ni pilihan makanan Korea dia sangat-sangatlah terhad sebab makanannya kebanyakkan tak halal T__T

This time around melencong sikit daripada The Street Cafe, SS15, Subang Jaya sebab nak cuba benda baru. Mula-mula ingat nak pergi Sweetree, Ampang, tapi pasal takde siapa nak bawa, kita pergilah Sopoong dekat IOI City Mall ni.

Sopoong, IOI City Mall

Sopoong, IOI City Mall ni pun terletak dekat hujung dunia juga macam Boat Noodle, IOI City Mall ni. Terletak betul-betul bersebelahan District 21. Kak Nur kata. restoran Sopoong ni family business. So, memang yang uruskan restoran ni orang Korea. Cuma pekerja dia je bukan Korea. hihi. Macam dekat IOI City Mall ni, restoran ni diuruskan oleh seorang ahjumma.

Sopoong IOI City Mall

Interior Sopoong IOI City Mall ni memang lawalah. Cukup cantik bagi saya. Tengok pun tenang je mata memandang. Mengikut keterangan dekat menu dia, maksud Sopoong ni ialah picnic. Rasanya sebab tu interior dia macam ni kot. Ala-ala nature sikit. Ala-ala picnic dalam taman gituuu! Tapi menu dia, tak macam orang nak pergi picnic pun. hiks!

Sopoong, IOI City Mall

So, I went there with my best friend because we both crazy about anything Korean. lol :p Tidaklah. Sebenarnya dah janji nak belanja dia makan sebagai ucapan tahniah dia dah graduated. Ingatkan dia nak order lah benda-benda mahal sebab banyak lagi benda yang macam sedap dekat situ tapi dia cuma order noodle set: Jajangmyeon + Topokki 1/2 tu je. Punyalah baik dapat kawan macam ni.

Bulgogi Dolsot Bibimbap dan Jjajangmyeon dan half Topokki
What went into our stomachs

Jajangmyeon + Topokki 1/2 (MYR 16.90)
I didn't taste her food but she said, jajangmyeon sedap and topokki pedas. Most likely because she cannot really eat spicy food.

Bulgogi Dolsot Bibimbap (MYR 22.90)
Bulgogi Dolsot Bibimbap dekat sini tak manis macam yang dekat The Street Cafe, SS15, Subang Jaya tu. Sedap cuma macam ada benda yang kurang. Tak tahu apa. Dan, bibimbap saya tak panas berasap-asap like the way it supposed to be masa dihidangkan.

Banchan
Banchan or side dishes, whatever you call it, ni free dan boleh ditambah. Saya tak rasa kimchi dia sebab saya tak suka kimchi. Tapi, yang kobis dengan mayonnaise tu kot, sedap sangat! Saya suka :D

The bill came to MYR 41.75 after 10% discount. One happy tips for people out there, if you are a student or staff of UPM, UKM, or Uniten, you are entitled to 10% discount whenever you come to Sopoong IOI City Mall. So, don't forget to flash your student or staff card to get the 10% discount.

I seriously have no strong opinion about Sopoong. I may or may not come again in the future. And if I come again, I am most probably will try other menu. Cukup sudah dengan Bulgogi Dolsot Bibimbap.

34 comments:

  1. side dish dia saya tak makan jeruk timun tu je, yg lain semua licin! teringin nk order bulgogi haritu, tpi takut x habis >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak suka kobis dengan mayonnaise tu je sebab akak memang tak suka kimchi dan jeruk-jeruk ni. Bulgogi dia tak banyak pun, Mazni :)

      Delete
  2. Huu terliur pulak nk makan korean food hm hm hm hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia tu bersepah kot makanan Korea. hihihi :D

      Delete
  3. Sy suka bila part side dish boleh tambah without extra charges. Semua restoran korea macam ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perasan juga ni Hanis..ada 2/3 kali pergi makan korean food side dish boleh tambah2 tapi takda charges

      Delete
    2. Am not really sure about that. Ya la kot sebab saya jarang minta tambah banchan. Tapi, kalau dekat Canada ni ada je restaurants yang akan charge additional price kalau kita minta tambah banchan.

      Delete
  4. saya pun tak suka kimchi T_T tak tahu la kimchi memang tak sedap atau kena makan kimchi kat korea baru sedap hahahah. aigoo bila la nak datang sini padahal dekat je ngan rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaha. Takpe, rumah dah dekat kan. Bila balik rumah, pergi jelah bila rasa nak pergi atau mengidam makanan Korea.

      Delete
  5. nampak menyelerakan...harga pun affordable

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa dia dengan harga dia okay-okay la :)

      Delete
  6. okay.. ill try Soopong soon ehehe.. nak JJCM korean food ni !! rindu Korea !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah dah dapat merasa authentic Korean food :D

      Delete
    2. CT jom Korean food seround!

      Delete
    3. betul ke ni Kak Farrah ? finally Kak Farrah sudi ajak kita dating ????

      Delete
  7. belum pernah makan kat soopong lagi, tapi saya dah cuba b.bap kat ioi city mall.
    kena cuba ni terutama toppoki dengan bibimbap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu ada juga nampak B.Bap. Tapi pasal adik saya suruh saya cuba Sopoong dulu, maka saya pun cuba Sopoong lah dulu :)

      Delete
  8. sometimes tekak sy boleh telan kimchi but sometimes rasa macam tak sedap je. bergantung dgn rasa kimchi diorang buat tu jugak. but harga tu murah jugak eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not really sure sama ada harga dia murah ke tak. Tak pernah try banyak restaurants lagi so tak boleh nak buat comparison :)

      Delete
  9. kak Sally takde la minat mana Sopoong..just so-so je makanan dia..kalau g yg kat Quill City Mall je

    ReplyDelete
    Replies
    1. So-so la kot untuk orang yang dah pernah makan authentic Korean food. Untuk orang yang macam saya ni, ni pun dah kira okaylah.

      Delete
  10. Akk jarang makan korean food tp pernah makan bulgogi, sup cendawan ke ntah apa namanya jigae kot ( tak igt nama penuh ) kimbap dan ada lah beberapa jenis lagi..ok lah..tapi sup tu sedap kot.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah try yang jigae bagai ni lagi. Kiranya kak Ros dah cuba lagi banyak benda dari saya.

      Delete
  11. Tak pernah makan lagi dekat sini. Nani pun jarang jarang gi IOI. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ada cawangan lain. So, kalau nak rasa boleh pergi cuba cawangan lain juga :)

      Delete
  12. Macam best, terus rasa nak cuba..
    Saya suka sgt kimchi..Tapi tekak tak extreme sangat makanan Korea yg lain2.. Agak2 Farah recommend apa plg best mkn kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak boleh nak recommend benda lain sebab saya try bibimbap je. Mungkin boleh tanya servers dia sebelum order makanan.

      Delete
  13. wahhh tengok bestnya. kalau mcm tu kena bawa cousin Uniten lah tp dia kt branch pahang pula. memang best kalau ada kawan yang tak memilih dan baik mcm ni. tahu farah pon student lg takda nk pilih menu mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi. Nasib kawan saya budak UKM, so dapatlah diskaun tu :D

      Delete
  14. Akak belum pernah cuba lagi Soopong ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru sekali je cuba Soopong ni.

      Delete
  15. jeles le tengok.. zizie dh lama nak try korean food.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat Malaysia bersepah kan kedai makanan Korea ni.

      Delete
  16. Suka sangat korean food especially kimchi muahaha

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...