Of Cinta Si Wedding Planner And Kekal Bahagia | Doodles of Life

Saturday, January 16, 2016

Of Cinta Si Wedding Planner And Kekal Bahagia

Most people around me know that I don't really watch Malay movies and dramas. I don't even remember when was the last time I watched and truly enjoyed a Malay movie or drama. And please, no, it's not because I am a kacang lupakan kulit ke berangan Mat Salleh celup ke apa ke. I have been like this since I can remember.

So, it was a big thing when I said to my family, "Orang nak tengok cerita Cinta Si Wedding Planner tu la. Bila ek cerita tu start?" How can I not intrigue of watching the drama? Mira Filzah sangat cantik dan comel, okay? And, though I hate to say this because I'm not a fan of his, Adi Putra is really segak as usual. haha!

Cinta Si Wedding Planner

Ok la, I partially decided to watch this drama because I had nothing else to watch when I was in Malaysia. I have watched almost everything that were on my favourite channels (AXN HD, FOX Movies Premium HD, One HD, KBS World HD, HBO HD, FOX HD, to name a few, hahahahaha!) Tahulah Astro tu, cerita sama mahu dia ulang sampai 10 kali dalam sehari. lol.  And I can't stream all shows that I usually watch because you know, Malaysia's internet was super slow.

So, I thought to myself, why not give a chance to this drama kan? And oh boy, wrong move, Farah, wrong move. I was hooked!

Honestly, this drama has so many loopholes. I can write another blog post to list all my dissatisfaction about this drama but I would rather not. There are still many episodes left for me to judge the drama. Though, it is enough to say that up until 10 episodes, there are so many awkward scenes and awkward acting. The editing is also seemed a bit off. The drama is also cliche like heck.

But, even with all those things that make me keep pulling my hair out, I still enjoy the drama. I smile and laugh like an idiot. And I love love love all the random, nonsensical and hilarious lines by Adi Putra. Sakit perut gelak sehhhh!

 
 
I also come to love the OST for this drama, Kekal Bahagia by Ippo Hafiz. Sangat-sangat sedap! Okay, this is random but I heard Ippo Hafiz is a Malaysian but how come he does not sound like Malaysian at all? How come he sound like an Indonesian? Okay. Back to the song. I think I have replayed this song hundreds time. It will probably listed as one of the songs in my iTunes' Top 25 Most Played if I actually put this song on my iTunes.
 
When I first searching this song, kak Nur said, "Gigih kau ya, sampai YouTube lagu tu." She even laughed at me when I was listening to this song. Yes, kak Nur, I know I don't really listen to Malay songs, but kasi canlah sekali sekala, okay. haha! And, yes, kak Nur. I signed up for TonTon just to watch this drama. Now you and Kakak Ya can laugh at me dekat rumah tu :p 

Aduhai, miss the good old time watching Cinta Si Wedding Planner dekat rumah. Watching Cinta Si Wedding Planner would never be the same without you my family. Miss you guys T___T

46 comments:

  1. tu yang kadang2 malas nak start layan drama, takut terpaksa follow ye.as for me, if movie or telemovie then it's Ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama gak dah tak layan movie or telemovie ni. Tapi, memang betul kak Sal. Malas nak layan drama sebab kena follow sampai habis. haha T__T

      Delete
  2. gotta admit, lagu dia memang sedap..t mira tu berlakon keras sikit la...ops!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Again, sangat setuju dengan kak Sal. Lagu sedap, tapi Mira Filzah memang agak keras sikit lakonan dia.

      Delete
  3. Ana tgk citer ni pon sbb ada Mira Filzah. comelnyela hai dia.
    pastu of cos sbb ada Adi Putra dgn ayat2 dia yg spontan tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mira Filzah memang sangat comel dan Adi Putra memang sangat-sangat unexpected lines dia dalam cerita ni.

      Delete
  4. mcm best je. sy lama dah tengok mana2 cerita kat tv. sbb malas hihihi. kalau tgk drama ni mmg hundred percent sure kompom terjebakk xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis selama ni tengok apa? Streaming cerita online je ke?

      Delete
  5. awwww.
    "Adi Putra is really segak + MACHO TALL DARK AND HANDSOME as usual." :P

    Hahahhahaah sukahati aku je tambah.
    Yes kak Farah, i was hooked too? Hiks.

    And yes, Mira is se cute cant resist haha.
    Qila pun terrrrduduk depan tv bila maghrib ni alahai. Dugaan betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat-sangat dugaan. Amoi amboi amboi Qila. Segak + MACHO TALL DARK AND HANDSOME gituuu ya!

      Delete
  6. ada tengok masa cuti sem kadang2 tapi sebab waktu maghrib so lama-lama malas dah.

    mira filzah sangat cantik wuuhuuu suka tengok baju2 dia pakai and shawl semua hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Mira Filzah sangat cantik. Akak pun tengok-tengok jugalah cara dia berpakaian tu. haha

      Delete
  7. i watched this drama, online of corzzzz (and im not into malay drama too haha), and yeah, cliche as usual.Try watching sha&shah! so hillarious!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengoklah if I have a desire to watch another Malay dramas. Tapi, hari tu sempat tengok Sha & Shah for 5 minutes or less. Agak geli hati juga.

      Delete
  8. kita pernah tgk satu sedutan je utk cerita ni. part mira tu halang kereta adi putra sbb parking tmpt dia :D hehe tu pun kat FB

    ReplyDelete
  9. Satu rumah sebenarnya layan citer ni kecuali aku.
    Bukan tak best, tapi macam tak boleh in sangat.
    Since aku mcam tak berapa nak ikut plot dia, aku selalu komen relevan scene dia.
    Bayangkan scene Mira Filzah bersedia nak tidur atas katil tapi masih bertudung elok bersolek bagai, kan tak berapa masuk akal.
    Bukan suruh bukak tudung, just jangan laa buat scene nak masuk tidur kat dalam bilik tidur.
    Kan boleh je buat scene malam macam tgh termenung kat balkoni ke, tgk tv kat ruang tamu ke.
    Adoi...hahaha

    Just my 2 sen.

    Tapi lagu OST dia mmg layan. thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kak Huda said the same thing too. Like I said before, cerita ni memang banyak sangat awkward scene dia. Termasuk yang itulah.

      Tapi, OST dia memang best la :)

      Delete
  10. Hailaa... drama aje pun dik...
    Tak yah lh serious sgt.

    Hi hi hi...

    Tp citer the wedding breaker adalah citer paling looser... mmg ku tak layan...
    Tgk novel pun looser hbs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Wedding Breaker? Cerita apa tu? Tak pernah dengar pun.

      Delete
    2. Tak yah cari...
      Such a looser story

      Delete
    3. Cerita mat salleh ke cerita Melayu? Kenapa nama cerita tu dalam English?

      Delete
  11. Drama mlyu skrg ntah apa2...

    Apsal pelakon pakai tudung blh buat scene tdo pakai tudung...

    Hadoiii tlg lah waras sikit scene tu...

    Perlu ke buat scene time nk tdo kannn...

    N ada drama lain plak... pun sama ...
    Pakai tudung tp buat scene "laki bini" atas katil...
    Amenda ntah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab yang itu, saya mengaku juga awkward sangat scene tu. Sebenarnya, cerita ni banyak lompongnya.

      Drama apa yang macam tu, kak Huda? Saya memang tak tahu sangat cerita Melayu ni.

      Delete
  12. Tp takat tgk buat2 gelak n citer yg tak yah fikir blh lah...

    Citer omputih kna bnyk berfikir which is akk dh mls n letih nk fikir...

    Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak Huda. Saya tengok cerita ni sebab penat dah tengok cerita mat salleh. Nak tengok cerita buat gelak-gelak je.

      Delete
  13. Tapi citer "kau aku kita" ... akak layan... ha ha ha... best gak... sempoi xde nk control2 ayu pakai lawa2 x kena scene...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu, adik-beradik saya semua tengok. Katanya cerita tu memang kelakar. Saya memang dah baca novel tu. Memang best la sebab sangat sempoi. Hope that drama lives up to the expectation.

      Delete
    2. Novel dia x best sgt...
      Drama lagi best...

      Nnt free p google n tonton k...

      Ha ha ha... but study 1st hoccay...

      Delete
    3. Saya dah tengok dah. Saya rasa okay la. Pecah perut juga tengok. Tapi, saya macam lagi prefer novel dia je. Mungkin sebab saya lagi suka imaginasi saya. hahahahahah -___-

      Delete
  14. Yup lagu kekal bahagia ni best...

    Ooo ippo hafiz ni org msia ke...
    Ingat kn indon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tahu sebenarnya. Tapi baca dekat mana entah katanya memang orang Malaysia. Tapi, tak tahulah bila dia nyanyi kena ada lenggok Indo.

      Delete
  15. Misaki tak suka cerita Melayu sebab selalu sangat macam nak habiskan cerita tu cepat2 sampai plot dia terganggu XD

    tapi ada ja cerita yg Misaki tengok XD yg tak tengok berlambak ahahahahaha.. (kalau tengok tapi tak separuh2, bila baru start tgok episod yg dah nak habis lepas tu tak nak start dari awal so nak tgok sampai final terus.. kawan2 or adik2 yg tengok jadi mangsa kena cerita epi sebelum2 tu)

    btw, best ke cerita ni Farah? ahahaha

    pst:/ cerita Malaysia yg drama Melayu satu je.. hero dia.. tolong bukan org yg Misaki tak suka.. kalau tak mmg tak layan dah... ngahahahahahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita ni sebenarnya. Kalau hero tu orang yang kita tak suka, terus tak nak tengok dah.

      Cerita ni setakat nak cari hiburan kosong, bolehlah tengok.

      Delete
  16. hm, nak komen apa ni sbb tak pernah minat nk layan drama :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, tak payah komen apa-apa la. haha :3

      Delete
  17. cha tak suka drama melayu T_T tak tahu kenapa. tak boleh terima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak suka drama Melayu tapi boleh melekat dekat Aaron Aziz tu pula. Macam mana ya tu?

      Delete
  18. Nani memang spesis tak boleh start tengok dah start mesti nak tahu sampai ending. Kahkah. Tapi Mira Filzah memang lawa ah.. Insecure rasa dengan orang lelawa ni. Hahahah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dia lawa. Itu yang buat saya teringin nak tengok cerita ni. haha

      Delete
  19. Kak Sally mmg wajib tgk all the drama yg tunjuk kat TV sbb TV kat rumah tu hanya ibu dan abg je yang boleh tgk *sigh*

    indeed...cerita dia bosa sikit tapi Adi Putra yg buat something different kat cerita tu kann...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, kak Sally! Kat rumah tu kalau ada Along dengan Mama saya memang 24 hours bunyi cerita Melayu je lah.

      Saya rasa cerita ni macam awkward sikit tapi tak tahulah kenapa. Adi Putra best la tapi ada juga certain scene dia yang macam awkward juga. Entahlah. Mungkin saya dah tak biasa tengok cerita Melayu.

      Delete
  20. kdg2 tertengok jugak citer ni kat rumah kawan.. ehehe.. slalu waktu makan malam diorang pasang tv tngk citer ni la.. tp still xde pay attention sngt pun.. sbb x minat =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak minat, memang tak boleh buat apalah. Saya tengok sebab dah terlekat. Mula-mula tengok pasal nak tengok Mira Filzah. Last-last, enjoy cerita ni pasal Adi Putra. lol.

      Delete
  21. tertgk dlam 5 min pastu x suka sbb HERO nampak tua dan HEROIN nampak cam dak sekolah ;p

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...