Doodles of Life: October 2015

Tuesday, October 27, 2015

Banff Trip 1.0 | Sulphur Mountain

Sulphur Mountain is one of main highlights of my Banff Trip. Why you ask? Simply because of the experience and the view. Some of you had a glimpse of Sulphur Mountain from my previous posts: Selamat Hari Raya and Two More Nights. So, here is the fully story behind those pictures that I uploaded. Sila bertabah sebab post ni panjang dan penuh dengan gambar (errrr yay!?)

Sulphur Mountain

After we went to Cave and Basin National Historic Site, we headed out to Sulphur Mountain. It was still raining when we arrived at Banff Gondola / the starting point of Sulphur Mountain. We were so close to cancel our plan to hike the Sulphur Mountain because of the rain.

Okaylah, sebenarnya, sayalah yang hampir-hampir tak nak naik Sulphur Mountain ni sebab hujan. Amanda dia nak redah je. Dia memang nak hike Sulphur Mountain ni. Saya cakap dengan dia, kalau dah sampai dekat Banff Gondola dan hujan masih turun, saya tak nak hike Sulphur Mountain. Saya nak naik Banff Gondola je. Yalah, saya ni dahlah tak fit nak hike gunung bagai, lagilah bila trail tu slippery. I was very concerned about my safety, okay. It is very expensive to be sick in Canada.

Sulphur Mountain

Tapi, pasal hujan masa tu dah renyai-renyai, lepas tu Amanda asyik push je suruh hike, maka kami pun hiked la Sulphur Mountain tu. Kalau awak tertanya-tanya mana datang idea nak hike ni, meh saya beritahu. Bila awak tinggal dekat National Park dekat Canada dan dikelilingi gunung-ganang, awak memang dijangka untuk buat outdoor activities. Jadi, untuk memenuhi expectation itu, maka kami dakilah Sulphur Mountain tu.

Just kidding! hehe. We hiked the Sulphur Mountain because we wanted to save our money! We did not want to buy Banff Gondola tickets. The ticket price is quite steep. We hiked up the Sulphur Mountain but we went down by Banff Gondola for free!

Banff Gondola at Sulphur Mountain
Banff Gondola

Kenapa pula boleh free ni?

Kalau awak hike Sulphur Mountain dan turun lepas pukul 6 petang, awak boleh naik Banff Gondola for free! Kami start hiking dalam pukul 3 lebih nak dekat-dekat pukul 4, dan turun dalam pukul 7 lebih. So, dapatlah turun free. Dapatlah merasa naik Banff Gondola ni. Yay for free stuff! haha. *Things I do for free stuff*

Squirrel at the SUlphur Mountain
Squirrel

Trail yang kami guna untuk sampai ke atas ni namanya Sulphur Mountain Trail. Trailnya 5.5km je tapi elevation gain dia 655m. It is considered as an easy trail. Hiking time pula depends kepada kecergasan seseorang tu. Kalau baca website atau blogs yang ada, range masa tu antara 2-3 jam. Ada juga yang ambil masa 1 1/2 jam. 

Saya yang tak fit ni, ambillah masa dalam 2 jam. Sampai dekat atas dalam pukul 6. The hiking view macam tak berapa cantik kalau compare dengan hiking view dekat Jasper. Tapi, takpe sebab lain tempat lain view la kan. (I'm using the word 'cantik' loosely here, ya)

Squirrel at the Sulphur Mountain
More squirrel

Hiking view dia macam quite restricted. Bila hike, tak nampak gunung-ganang sekeliling. Cuma beberapa tempat sahaja yang ada view yang umphhh! Masa hiking ni, macam biasalah. Saya hampir hampir tergelincir sebab tanah licin kan. Lepas tu kena asyik berhenti je sebab tak larat.

Oh, ada satu cerita kelakar masa sebelum kami start hiking. Masa sampai dekat starting point hiking trail ni, saya pandang Amanda, Amanda pandang saya. Kami saling pandang-memandang for good 10 minutes. Sebabnya masa tu dua-dua tak sure betul ke nak daki sebab the starting point trail ni sangat-sangat curam. Dahlah curam, licin pula masa tu kan. Terus rasa cuak. Nak hike sampai atas tapi tak nak mati. Nak hidup! Dramatik sangat masa tu.

View of The Fairmont Banff Springs from Sulphur Mountain
View of The Fairmont Banff Springs from Sulphur Mountain

Masa mendaki ni, Amanda dekat depan, saya dekat belakang. Sebabnya saya ni memang slow sangat. Lagipun Amanda memang nak cepat sampai atas sebab dia asyik kena gigit nyamuk. Kami tak bawa bugs spray. So, paksa rela sedekah darah dekat nyamuk masa mendaki tu.

Hiking tips: Jangan asyik nak merungut je masa mendaki. Nanti asyik rasa negative sahaja. Jauhkan diri juga daripada orang yang selalu merungut supaya mood awak tidak affected dengan segala negativity itu. Just enjoy the moment.

Sulphur Mountain

Masa mendaki berpeluh bagai walaupun hujan. Sebab humid. Rasa macam dekat Malaysia sikit. Tapi, bila sampai atas, pehhhh, rasa sejuk balik. Peluh terus kering dalam masa 5 minit. Sarung balik jacket yang tak berapa nak tebal yang dibawa masa tu.

Masa sampai atas tu, terus rasa, "Ya Allah, I made it! I made it!". I can't believe myself okay. Seorang Farah yang tak fit, yang consider dirinya sebagai manusia indoor, dan couch potato ni berjaya sampai ke puncak Sulphur Mountain. Rasa nak menangis pun ya juga masa tu.

Sulphur Mountain

Kalau nak tahu, Sulphur Mountain ni gunung pertama yang saya hike for that summer. Saya tak sempat hike mana-mana gunung pun dekat Jasper masa tu. Masa tu rasa macam amboi sangat sebab dekat Jasper takde pula nak hike mana-mana gunung. Busy kononnya! Sekali terus hike gunung dekat Banff ni ha.

Sampai-sampai dekat atas ni, terus rasa "Subhanallah, subhanallah, subhanallah, cantik sangat-sangat!". The view was so spectacular! Terus rasa hilang penat mendaki selama 2 jam tu bila tengok view dekat atas tu. I cannot believe my eyes. Rasa macam tengok painting yang cantik sangat.

Sulphur Mountain

View dekat atas ni berubah-ubah mengikut tempat. Ada setengah view nampak gloomy sebab tengah hujan macam gambar dekat atas ni. Ada setengah view nampak terang dan happy sebab ada sunshine. Ada setengah view tengah berkabus sebab sejuk sangat.

Kebanyakan view memang akan nampak gunung-ganang. Tapi, ada juga view yang awak boleh nampak Town of Banff dan juga sungai-sungai dan tasik-tasik yang berdekatan.

Sulphur Mountain

Elok je saya sampai kat atas, saya dapat panggilan dari Malaysia. Ayah called me because it was the first day of Eid! Elok je timing masa tu. Tapi, saya tak dapat jawab panggilan tu lama-lama sebab saya tengah mengah. Thankfully, Ayah understood my situation.

Kata Ayah, "Macam tak percaya anak Ayah yang seorang ni boleh daki gunung. Dekat Malaysia, jangan kata nak daki gunung, nak keluar rumah ke pintu gate tu pun tak nak. Hahahahaha." Senyum dan gelak sahajalah sebab memang betul pun.

Sulphur Mountain

We only spent an hour and half at the top if I am not mistaken. We were thinking to stay longer but both of us were so hungry. The last meal that we had was BeaverTails. The weather also was getting colder. Tak tahan sejuk dah masa tu. So, we went back to our hotel around 7:30ish.

Sulphur Mountain

Overall, memang sangat-sangat berpuas hati dapat jejakkan kaki ke Sulphur Mountain ni. Pemandangan dekat atas memang superb sangat, subhanallah. Gambar-gambar yang saya uploaded dekat posts ni tak dapat justifikasikan kecantikan sebenar pemandangan sekeliling ni.

Sebenarnya, saya ada lagi gambar view dari angles lain tapi tak dan nak upload lah sebab semua ada gambar saya. I told you, I'll try not to upload my pictures for the rest of my Banff trip post. Harap berpuas hati dengan gambar-gambar yang ada ini. Moga rasa cantik yang saya rasa tu sampai juga dekat awak semua. Insya Allah.

Saturday, October 24, 2015

Banff Trip 1.0 | Cave and Basin National Historic Site

Amanda claimed herself to be a big fan of history and ancient things. That's why she put Cave and Basin National Historic Site in our itinerary. Ceh ceh ceh, itinerary konon. Walhal main pergi mana yang sempat je. haha!

We went to Cave and Basin National Historic Site on our second day. Jujurnya, saya memang tak tahu ada apa pun dekat sini. Memang main ikut je. Tengok gambar dekat website macam cantik. Itu yang gigih nak pergi juga tu. Kalau boleh nak pergi tempat cantik je.

View around Cave and Basin National Historic Site
Gloomy view from Cave and Basin National Historic Site

The entrance fee to Cave and Basin National Historic Site is CAD 3.90 (tax excluded). Entrance fee tu cuma buat cukup syarat je supaya Parks Canada ada funds untuk support services and facilities yang ada.

Menurut Wikipedia dan juga information board yang saya baca Cave and Basin National Historic Site ni merupakan tempat lahir National Park System in Canada. So, automatically, Banff National Park ni merupakan National Park pertama di Canada. Tapi, dulu nama Banff National Park ni bukanlah Banff National Park. Ada nama lain. Tapi, saya tak pasti. Untuk maklmumat lebih lanjut, boleh google sendiri.

Cave and Basin National Historic Site
The Basin

Sebenarnyalah, saya tak berminat sangat dengan Cave and Basin National Historic Site ni sebab rasa macam takde apa-apa melainkan Cave and Basin tu. Mungkin juga pasal masa saya pergi tu hujan, aktiviti-aktiviti dekat Cave and Basin National Historic Site ni tak dapat dijalankan.

Masa awal-awal sampai, saya tertanya-tanyalah apa benda yang saya patut nampak dan lihat dekat Cave and Basin National Historic Site ni. Rupa-rupanya, I literally should see The Cave and The Basin. Tapi, ada jugalah benda lain macam gallery yang tunjuk segala sejarah National Park in Canada ni.

Thermal mineral springs
Thermal mineral springs

Selain itu, akan nampak natural thermal mineral springs. Rasanya ini kali pertama saya dapat tengok thermal mineral springs. Memang agak berbahang ya thermal mineral springs kat situ sebab boleh berpeluh masa berdiri dekat-dekat thermal mineral springs tu walaupun masa tu tengah hujan.

Sebelum awak tanya, mari saya tolong jawabkan. Thermal mineral springs dekat Cave and Basin National Historic Site ni tak boleh mandi ya. Nama pun historic site ya. Dah tu empahize on The Cave and The Basin je. Bukan thermal mineral springs. Tapi, information borad dekat situ ada mentioned yang this terminal springs ni ada therapeutic value. Different parts of the mineral springs can heal different things. Wallahualam. Tapi, saya tak tahulah boleh cuba ke tak.

Thermal mineral springs
Thermal mineral springs

Fun fact! Mineral springs dekat sini merupakan habitat kepada Banff Springs Snail yang berukuran 3mm-5mm. Kecil je kan? Banff Springs Snail is considered as one of endangered species in Canada.

Back to the natural thermal mineral springs. Selain berbahang, thermal mineral springs tu juga ada bau yang agak aneh sedikit. Bau yang agak aneh tu memang tak sedap dihidu. Memang saya asyik tahan nafas masa saya jalan-jalan tengok thermal mineral springs ni. Ada sesiapa tahu kena thermal mineral springs ada bau yang aneh dan kenapa thermal mineral springs ni rupa dia macam dekat gambar-gambar di atas? Adakah bau itu bau minerals yang terkandung dalam air tu? *Ini soalan yang memerlukan jawapan*

The Cave

Lepas jalan-jalan di luar, kami masuk ke dalam untuk lihat The Cave and the information gallery. The Cave ni sangat-sangat kecil je. Bila masuk dalam rasa macam, "Eh, ini je ke Cave nya?" Tapi, nasib baiklah juga The Cave ni cantik. The Cave ni pun ada bau yang agak aneh tu juga.

Cave and Basin National Historic Site
The Cave

Sekejap je dekat dalam The Cave ni sebab rasa sesak dengan bau yang agak aneh tu. Lepas tu, kami pun pergi information gallery tu. Dalam tu pun sekejap je sebab saya tak berapa minat sejarah kan. hehe. Tapi dekat information gallery tu macam cool la sebab diaraong ada skrin besar gila masa tunjuk video sejarah penubuhan National Park in Canada. Rasa macam awwww sangat.

Wednesday, October 21, 2015

Banff Trip 1.0 | Bow River

I don't think I have mentioned this before but this Banff trip was led by Amanda. I just followed her lead sebab saya jenis malas nak gaduh. So, you may sense some conflicts between us in the next couple posts but don't worry, we were good, okay :)

The first place that we went in Banff was Bow River. After putting our stuff in our room, we went out to explore the nearby attractions. The initial plan was to go to Bow Falls and then to Town of Banff for dinner. However, everything changed. Man proposes, Allah disposes, right?

Bow River
Bow River

Amanda did not want to walk until the end of the trail. So, we did not get to see the Bow Falls. Can you believe that? We were actually very very close to the Bow Falls! Kalau jalan depan sikit dah boleh nampak Bow Falls tu. Sampai sekarang masih terkilan bila fikir balik.

Bow River
Bow River

Tak dapat tengok Bow Falls, dapat tengok Bow River pun jadilah. Daripada takde apa-apa langsung kan. Bow River dan Bow Falls ni dekat sangat-sangat dengan The Fairmont Banff Springs. Rasanya macam betul-betul belakang hotel ni. Sungai nilah yang saya nampak daripada bilik hotel saya tu. Cuma yang dalam gambar tu, gambar sungai selepas Bow Falls tu. Gambar-gambar atas ni, gambar sungai sebelum Bow Falls.

Bull on the way to Bow River and Bow Falls
A bull

Masa kami on the way nak ke Bow River dan Bow Falls ni, terserempak dengan seekor bull. Maaf, tak tahu bull dalam BM apa. Rasa macam wow sangat-sangat walaupun hari-hari nampak bull dekat Jasper. haha! I was afraid at first because the bull was staring at me. Lama kot main pandang-pandang sebab bull ni blocked trail yang kami nak lalu tu. Last-last bull ni berjalan pergi sebab tiba-tiba ramai sangat manusia yang berhenti dan nak ambil gambar dia. Pemalu ya, bull?

Trail to Town of Banff / Bow River & Bow Falls
Trail to Town of Banff / Bow River & Bow Falls

We did not spend a lot of time here as Amanda really want to go to town. She was super hungry. I was like, "Okay, whatever you want, Mam" I did not really mind about eating because I was fasting. It was the last day of Ramadhan when I arrived in Banff. So to the Town of Banff we went next.

We basically walked around the town and surveyed all restaurants available at the town. No time to buy souvenirs pun. After surveying the whole town, we ended up at McDonalds, and Silver Dragon.

I'm not going to update about Town of Banff even though I pretty like the town. This is because I did not have pictures of Town of Banff. Can you believe that?! Tapi, percayalah bahawa Town of Banff sangat cantik, okay! Well, Amanda was rushing me and did not allow me to stop and take pictures. 

Sedih!

Tapi, takpelah. Kita faham. Dia tengah lapar kan masa tu :p

Saturday, October 17, 2015

Banff Trip 1.0 | My Stay At The Fairmont Banff Springs

When we were in Banff, we stayed at The Fairmont Banff Springs. I was so surprised when I first saw the hotel. I know the hotel is pretty, yadda yadda but I never expect that the hotel to be THAT pretty! The Fairmont Banff Springs is totally a "Castle in the Rockies". 

The Fairmont Banff Springs
The Fairmont Banff Springs

I was so speechless and in awe all the time when I was there. I really felt like I was in castle all the time. The interior of the hotel reminded me of Merlin. Now, imagine how Merlin's (or Arthur's) castle (actually) looks like. Macam itulah sebahagian interior hotel ni.

Check in process was quite smooth I guess. We did not have to wait in line for long time as we arrived quite late. We arrived around 6:30ish. Plus, both of us are members of The Fairmont President's Club. So, we were given priority to check in :)

Funny thing happened when we were checking in. Our guest service agent checked us in under the wrong name because Amanda just said yes to whatever that our guest service agent said without even listening to her. I was like, "Amanda, no! We are staying for 2 nights. We are not checking out tomorrow, okay!"

The
The lobby of The Fairmont Banff Springs

Tang mana yang kelakar tu? Kelakarlah sebab Amanda pun guest service agent juga. The mistake was not supposed to happen. She is supposed to know how things work at the front desk. Bukan dia seorang je yang ada nama Yang dekat dunia ni. hihihi.

After checking in, we went to concierge desk to book our dinner reservation at Samurai Sushi Bar and Restaurants and to ask some questions. We had to wait for around 10 minutes before a concierge entertained us even though there were no people around. I was quite upset about it because the concierge actually noticed our presence but decided to ignore our existence. She kept talking to another concierge who happened to have the same attitude. I was like, "Excuse me, I know we are not your regular customer but we are still guests here, duhhhhh!" 

The lobby of The Fairmont Banff Springs
The lobby of The Fairmont Banff Springs

The concierge ruined my mood a lil bit. I was expecting high class treatment when I decided to stay here but the concierge tainted my expectation. Yang lagi sedih, tak dapat book reservation sebab kami tak available masa slot yang available tu. Buat sadis lagi, she did not even bother to ask, "Is there anything else that I can help you with?" 

"Awak ni buat training ke tak masa start kerja ni?!" Soalan tu asyik berlegar-legar je kat kepala saya selepas tu. Amanda and I were thinking that The Fairmont Banff Springs' concierges are not as friendly as our hotel's concierges.

Fairmont Room at The Fairmont Banff Springs
Fairmont Room at The Fairmont Banff Springs

We went to our room after the unpleasant experience with the concierge. We were surprised (for the umpteenth time!) because the room was smaller than we thought. Well, we knew we were going to get a small room but not THAT small, okay! Amanda and I kept bumping into each other. But that's okay because the beds were comfy and we did not need that much space anyway.

This room is the cheapest room that The Fairmont Banff Springs offered. It is called Fairmont Room. Surprise! Surprise! :p We booked this room; Twin/Twin Fairmont Room because we wanted the cheapest room and we did not want to sleep on the same bed. 

Toilet of Fairmont Room at The Fairmont Banff Springs
Even the toilet is small!

The size of the room was compensated by the view from our room. The view was so spectacular. So, I guess we cannot complain much, eh. hehehehe. To those who are my friend on Facebook, you got the idea how the view looked like. For those who are not my friends, hold your breath because you are going to be surprised! Just kidding! hiks :D

View from our room
View from our room

Waking up to this view for 2 days was a bliss. I can never get enough with this view, honestly. Masa sampai, duduk tepi tingkap tengok pemandangan sampai tak berkelip-kelip mata. Dua hari bangun pagi pun buat benda yang sama. How can I not be happy to see this view after the rude treatment? How can I not be happy to wake up to this view? Tell me.

Rainbow spotted from our room
Rainbow spotted from our room

I even got to see rainbow from our room! The rainbow totally made my day! Well, I should say rainbow(s) because I saw a rainbow at Lake Louise too. You should know that I love rainbow. Allahu, I was so lucky indeed to experience all things that I love in Banff. Alhamdulillah, thank you Allah :)

Overall, my stay at The Fairmont Banff Springs was very pleasant. The rude treatment from the concierge did not even bother me for the rest of my stay because I was too ecstatic with the view. In fact, my stay at The Fairmont Banff Springs was one of the highlights of my Banff trip.

Monday, October 12, 2015

Banff Trip 1.0 | Icefields Parkway (Jasper - Banff)

Disebabkan saya ni tak pandai menulis travelogue tapi teringin juga nak update pasal traveling bagai, segala posts mengenai Banff Trip saya akan di update mengikut suka hati saya. 

I went to Banff with Amanda my roommate when I was in Jasper. We took a Brewster bus from The Fairmont Jasper Park Lodge to The Fairmont Banff Springs. The bus fare was bloody expensive however we got employee discount. So, we only paid half of the normal price. Alhamdulillah :)

Icefields Parkway

The journey from Jasper to Banff took about 5 to 6 hours. Well, the journey time actually depends on the weather, road condition, etc. Kalau awak drive sendiri, insya Allah akan lebih lama sebab banyak sangat tempat cantik yang awak boleh berhenti dan ambil gambar. Saya yang naik bas ni tak berpeluanglah nak stop ambil gambar.

Icefields Parkway

The road or highway that we took; Icefields Parkway is one of the famous scenic roads in Canada (maybe even in the world). Sepanjang perjalanan awak akan disajikan dengan pemandangan yang subhanallah, sangat-sangat indah! *My heart is still racing when I am writing this post*

Semua tempat yang saya pernah pergi macam Tangle Creek Falls, Stutfield Glacier, Stanley Falls, Sunwapta Falls, Athabasca Falls dan Edith Cavell, memang akan lalu Icefields Parkway ni. So, dapat bayangkan macam mana view nya :)

Icefields Parkway

Sepanjang perjalanan memang awak hanya akan nampak gunung, gunung, dan gunung. Dan tasik. Dan glaciers. Rinse and repeat. Memang terasa kerdil sangat-sangat diri ni bila tengok pemandangan sekeliling. Speechless weh! Kalau awak datang sini jangan sesekali tidur bila awak dekat Icefields Parkway ni. Nanti rasa rugi. Oh, dekat Icefields Parkway ni tiada phone reception and internet connection. So, sepanjang-panjang perjalanan tu memanng boleh focus dengan view sekeliling.

Icefields Parkway

Selain gunung-ganang, tasik dan glaciers yang awak boleh pergi secara free, ada juga tourist attraction lain dekat Icefields Parkway ni macam Ice Explorer dan Jasper Skywalk. Yang ini berbayar ya. Saya tak berpeluang pun nak pergi sebab bas yang saya naik ni macam bas express. 

Icefields Parkway

Sebenarnya saya rasa agak sedih sikitlah sebab masa kami on the way pergi Banff ni, cuaca tak cantik. Hujan sepanjang jalan. Siapa perasan setiap kali saya pergi mana-mana masa saya dekat Jasper ni, cuaca asyik tak cantik je? Hahahaha.

Sepanjang perjalanan tu, bus cuma berhenti di Icefields Center untuk bathroom break and snack time. Lepas tu, berhenti sekali lagi di Lake Louise untuk pick up or drop off passengers. Sakit pinggang duduk lama-lama tapi disebabkan nak ke Banff, gigihkan juga diri tu.

Icefields Parkway

Okay, sebenarnya takde benda sangat nak cerita pasal Icefields Parkway ni. Sebabnya saya cuma duduk dalam bus dan berlagak macam budak-budak excited sepanjang perjalanan. Saya buat post ni sebab nak stress kan yang Icefields Parkway ni sangat-sangat cantik!

Setuju atau tidak yang Icefields Parkway ni cantik?

Thursday, October 08, 2015

Banff Trip 1.0 | Teaser [Vain Farah's Version]

I will slowly update about my trips to Banff last summer, insya Allah. I went to Banff twice last summer. I will blog about both trips as they offered me different experience even though I went to the same exact places. To those who come to my blog just to see pictures, you would not want to miss these travelogues as I am going to upload dozens of pictures. Insya Allah you will not be disappointed because Banff is such a beautiful and magical place. In the meantime, let me be vain just this once okay :)

Banff Trip


Banff Trip


Banff Trip

Banff Trip

Banff Trip


Banff Trip

Banff Trip

All the pictures have no caption so that all of you will be intrigued. Hehe. Just kidding! I am just lazy to put captions and I do not want to disclose anything about this trip yet. So, if you want to know what is what, where is where or anything, make sure you do not miss the upcoming travelogues.

p.s: Don't worry, I'm 99% sure that I'll not upload my pictures on those travelogues. Most pictures will be scenery pictures as usual. I ain't that vain, okay :p

Tuesday, October 06, 2015

Pemenang-Pemenang Postcards Giveaway by Doodles of Life

Assalamualaikum and hi awak-awak semua!

Postcards Giveaway by  Doodles of Life

I mentioned in my earlier post; BeaverTails that I am going to announce the lucky 10 winners on Thanksgiving weekend. However, I just realized that I have scheduled a very poyo post for that weekend. So, I decided to announce the winners now.

First of all, thank you so much everyone for joining my humble giveaway. I did not really promote the giveaway as I was busy that time. So, memang tak sangka yang giveaway biasa-biasa tu mendapat sambutan. Thank you again! Insya Allah, I'll pay a visit to the contestants' blogs once I have more free time.

Postcards Giveaway by Doodles of Life

The lucky 10 winners are;

1. http://thestoryofyayalife.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
2. http://imahamdan.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
3. http://thesoutheastasiangirl.blogspot.ca/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
4. http://diarysofzulnas.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
5. http://www.efaothman.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life_27.html
6. http://www.syahidahfadilah.com/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
7. http://ziziezack.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
8. http://mieya7882.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
9. http://ibunoey.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
10. http://mamamirania82.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html

Semua pemenang boleh hantar details; nama dan alamat, dan mungkin juga nama panggilan ke emel saya; angah3103@gmail.com. I would appreciate if you can send me the details before or on Thanksgiving weekend so that I can post all the postcards after Thanksgiving weekend.

Thanks a bunch to everyone and congratulations to all 10 winners.

p/s: This is a scheduled post. I might be sleeping when you are reading this post. I will leave a comment on winners' blog and send personal emails to the winners once I wake up. Congratulations again! :)

Saturday, October 03, 2015

BeaverTails Pastry

Kali ni saya nak buat review pasal one of the must-eat desserts in Canada (in my honest opinion). Serious, kalau awak datang Canada, dan kalau awak tak diabetic, awak kena cuba benda ni. 

BeaverTails @ BeaverTails Pastry.

BeaverTails ni merupakan whole-wheat pastry or dessert yang menyerupai ekor beaver. Sila google beaver kalau nak tahu rupa beaver ni macam mana, please. Sangat-sangat sedap dan sangat-sangat manis. Sejujurnya, saya memang tak menggalakkan orang yang diabetic untuk cuba BeaverTails ni sebab BeaverTails ni memang manis sangat! *cuba kira berapa kali dah saya cakap BeaverTails ni manis sangat*

BeaverTails Pastry, Banff, Alberta, Canada
BeaverTails Pastry Banff, Alberta, Canada

Lokasi BeaverTails Pastry ni memang sangat limited. Tiada di semua tempat di Canada tapi, insya Allah boleh jumpa dekat tempat tumpuan pelancong. BeaverTails Pastry tiada di Guelph sebab tu setiap kali saya pergi tempat yang ada BeaverTails Pastry, saya akan beli BeaverTails. Setakat ni tempat yang saya pernah pergi dan ada BeaverTails Pastry ni ialah Banff, Niagara Falls, dan Blue Mountain.

Coco Vanilla BeaverTails @ BeaverTails Pastry
Coco Vanilla BeaverTails
CAD 6.62 (tax excluded)

BeaverTails ni ada 9 flavours yang berbeza. 9 flavours itu ialah Cinnamon & Sugar; Chocolate Hazelnut; Maple; Apple Cinnamon; Avalanche; Triple Trip; Coco Vanilla; Banana Chocolate; dan Killaloe Sunrise. Kalau tak silap saya, boleh juga kalau nak customized flavour untuk BeaverTails ni. 

Setiap flavours mempunyai harga yang berbeza-beza. Macam yang saya selalu makan; Coco Vanilla BeaverTails ni harga dia CAD 6.62 (tax excluded). Yes, it is a lil bit expensive but I do not mind to pay extra sebab bukan selalu jumpa BeaverTails ni. Please do not convert the currency kalau nak makan. 

Banana Chocolate BeaverTails
CAD 6.62 (tax excluded)

Yang Banana Chocolate BeaverTails ni Amanda punya. Saya tak tahu rasa dia macam mana sebab saya tak cuba. Takut muak dan tak dapat habiskan saya punya BeaverTails. Rational Amanda pilih Banana Chocolate ni ialah Banana Chocolate ni macam yang paling sihat antara BeaverTails yang ada. Sebabnya dia kata ada pisang. So that pisang boleh offset segala benda yang buat BeaverTails ni tak sihat. I laughed so hard at her reasoning, okay!

All in all, awak mesti cuba BeaverTails ni kalau awak ada peluang datang ke Canada. Kalau yang on diet tu pun kena cuba juga. It is worth a try! Tapi, kalau diabetic, janganlah ya.

Protip: If you are not used to a big portion, you can share this BeaverTails with other people because this BeaverTails is huge! Even I struggled to finish my BeaverTails.

p.s: I'll announce the 10 lucky winners of Postcards Giveaway by Doodles of Life on Thanksgiving weekend. Insya Allah.

Friday, October 02, 2015

Postcards Giveaway by Doodles of Life

This is sticky post. Click older post to read new post.

Assalamualaikum dan hi awak-awak semua!

Randomly launched this giveaway (macam biasa); Postcards Giveaway by Doodles of Life in spite of being busy with my never ending assignments. This may be the last giveaway held by this blog because after this, semua souvenirs ke, gifts ke, apa-apalah, insya Allah will be based on my own discretion. Barulah rasa macam adil dekat orang yang selalu baca dan tinggalkan komen dekat blog ni :)

Postcards Giveaway by Doodles of Life
Postcards Giveaway by Doodles of Life

Syarat-syarat penyertaan
1. Buat satu post yang bertajuk Postcards Giveaway by Doodles of Life.
2. Upload gambar di atas dalam post Postcards Giveaway by Doodles of Life awak dan link kan ke post ini atau blog ini.
3. Tinggalkan link post awak di bahagian komen.

Postcards Giveaway by Doodles of Life
Postcards Giveaway by Doodles of Life
10 keping postcards untuk dimenangi!

Sudah terang lagi bersuluh, hadiah giveaway ini ialah postcards dari Canada. Yes, semua postcards mempunyai design yang sama sebab saya agak obses dengan design postcard ni. 10 keping postcards menanti 10 orang yang bertuah. Pemilihan pemenang akan dibuat menggunakan khidmat random.org. 

Penyertaan untuk giveaway ini akan ditutup pada October 2, 2015 at 12:00 AM (EST). Kalau tukar waktu Malaysia, October 2, 2015 at 12:00 PM. [I made a mistake before! It's October 2 not October 3]

Good luck kepada awak semua yang join! (kalau ada yang join lah kan, hiks!) 

**************************************************

Senarai nama peserta Postcards Giveaway by Doodles of Life

Nama peserta akan di update dari semasa ke semasa. Insya Allah, I'll update the list once a day, every day until the closing date. Tapi, kalau saya lambat update tu, mohon maaf ya. Mohon beri masa sebab saya busy dengan assignments :)

1. http://ziziezack.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
2. http://munirahmansor144.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
3. http://betapunyadunia.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
4. http://loveneddy.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
5. http://ilhamdatangdarihati.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
6. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
7. http://fififizahresepi.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
8. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
9. http://imahamdan.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
10. http://ohmysecondblog.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html

11. http://famf-tower.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
12. http://www.efaothman.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life_27.html
13. http://www.maisarahsidi.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
14. http://duniakita94.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
15. http://busyratakiyudin.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
16. http://thestoryofyayalife.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
17. http://www.syuhadasalleh.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
18. http://hanihborhan.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
19. http://www.sayidahnapisah.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
20. http://izatie91.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html

21. http://nurain-syahirah.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
22.
23. http://chentaabby.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
24. http://sweetsmelodypinky.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
25. http://www.sallysamsaiman.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
26. http://jombercontest.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
27. http://www.kakgojes.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
28. http://ckecilberbicara.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
29. http://www.wayneharraz.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
30. http://diarysofzulnas.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html

31. http://mieya7882.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
32. http://norziepostcardswall.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
33. http://farahanasharif.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
34. http://ainulaqma.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
35. http://myafarisha.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
36. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
37. http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
38. http://macammacamcite.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
39.
40. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html

41. http://hati-dan-bicaranya.blogspot.my/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
42. http://mamamirania82.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
43. www.dramaticuniq.com/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
44. http://izyanyancinnamon.blogspot.ca/2015/09/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
45. http://thesoutheastasiangirl.blogspot.ca/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
46. http://www.syahidahfadilah.com/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
47. http://impianacikyaanie.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
48. http://ibunoey.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
49. http://pemilikcintahati.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
50. http://notefromtheslave.blogspot.ca/2015/10/special-slot-postcard-giveaway.html

51. http://www.azhafizah.com/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
52. http://nineteencapri.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html
53. http://myemosaid.blogspot.my/2015/10/postcards-giveaway-by-doodles-of-life.html


Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...