Doodles of Life: May 2015

Tuesday, May 26, 2015

That One Time Stanley Wanted Me To Pet Him

Hotel tempat saya kerja ni ada Canine Ambassador. Nama dia Stanley. He's a black Labrador. Sangat-sangat cute. Geram sangat kalau jumpa dia. Saya rasa Stanley ni sangat suka dimanjakan. Setiap kali jumpa orang, mesti dia nak meleseh. Takpun, dia akan buat muka comel suruh orang pet dia.

Tapi, pasal Stanley ni anjing, saya sedaya upaya mengelak daripada bersentuhan dengan dia. Sebabnya saya malas nak sertu. Memang tak sentuh even masa dia kering. Tapi, Stanley ni memang suka menguji kesabaran saya. Sikit-sikit nak goda saya. haha! Setiap kali saya datang office 'ayah' dia, mesti dia datang dekat-dekat saya. Lepas tu, goyang-goyangkan ekor dia. Lepas tu, minta dibelai. Eeeeee, geram sangat.

Respons biasa saya,

"Can you ask Stanley to stay put or stay away from me?"

Rasa macam agak biadap tapi Stanley memang suka jilat-jilat orang yang datang office 'ayah' dia ni. Jadi, setiap kali saya datang office 'ayah' dia, 'ayah' dia memang akan suruh dia duduk.

 Stanley mengada-ngada datang dekat saya.
Sorry Stanley, no food for you.

Masa saya ikut hiking trip summer lepas, Stanley ikut sekali. Masa tu, dia memang asyik buat muka minta belai je. Tapi pasal masa tu saya memang tahu dia basah, saya memang tak sentuh. Masa jalan pun saya kekalkan jarak selamat. Ada sekali tu saya jalan belakang dia, dia asyik pusing belakang pandang saya.

Benda yang saya asyik ulang dekat Stanley,

"Sorry Stanley, I can't pet you."

"Yes Stanley, I know you're cute. Don't look at me like that."

"Stanley, can you walk faster?"

"Stanley, do not come near me, okay?"

Nasib baik Stanley faham. Memang dia jalan jauh sikit dari saya. Tapi, dia asyik buat muka sedih sebab saya tak nak pet dia. Sabar jelah! Kalau Stanley ni kucing, memang dah lama saya peluk cium. Nasiblah dia anjing.

Tuesday, May 12, 2015

Hiking Trip To Stutfield Glacier

Cuba kira berapa kali saya sebut Stutfield Glacier for the past few posts. Haha! Excited sangat sampai asyik-asyik sebut pasal Stutfield Glacier. Alhamdulillah, berpeluang untuk joined Staff Activity to Stutfield Glacier hari Sabtu hari tu. Thanks to James for not cancelling my days off :p
Stutfield Glacier, Jasper National Park, Alberta, Canada
Stutfield Glacier, Jasper National Park, Alberta, Canada.

Stutfield Glacier ni terletak dekat Icefield Parkway macam Tangle Creek Falls juga. It took us 1 hour and half untuk sampai ke starting point of the hike sebab Stufield Glacier ni 95 km daripada Town of Jasper. As mentioned in the title, this is a hiking trip. And I'm no hiker. Hahahaha! Bukan hiker, tapi teringin punya pasal, pergi jugalah. As expected from a beginner hiker, I fell down few times, almost break my ankle, injured my hands, got bruises all over my body.
The view during hiking trip to Stutfield Glacier
 On our way to Stutfield Glacier

This hike is 12 km hike one way. So yeah, I walked 24 km just for this hiking trip. My parents will be super proud if they know! Anak diaorang yang puteri lilin ni, yang memang suka memerap dalam rumah ni berjalan sejauh 24 km dalam masa satu hari. Hiks. Hike ni taklah susah sangat sebenarnya. Sebabnya hike ni dikira sebagai flat hike (no elevation gains). Cuma surface dia tak berapa nak rata sangat. Sekejap pasir, sekejap batu kerikil, sekejap sungai, sekejap lumpur. Itu pasal la jatuh la, apa la.

It took us 2 hours plus untuk sampai ke spot yang paling dekat dengan Stutfield Glacier ni. Rasa berbaloi sangat 2 jam lebih berjalan bila dapat tengok Stutfield Glacier ni secara dekat. Pemandangan sekeliling pun subhanallah, cantik sangat-sangat. There is no other words than subhanallah.

Stutfield Glacier

We had our lunch dekat-dekat situ juga and spent 1 hours plus just to enjoy the scenery, the moment. Berjemur bawah matahari yang serious panas terik tapi suhu sekeliling sejuk. Sunbathing (involuntarily) dekat glacier gitu katanya. Kulit memang terbakar habis ya. Tak rupa orang Melayu sekarang ni :p

Avalanche at the Stutfield Glacier
Nampak tak avalanche yang tengah berlaku?

Perkara yang paling cool berlaku dekat sini ialah saya dapat tengok avalanche for the first time in my life with my own eyes! It's kinda cool to see kalau awak berada dekat jarak yang selamat. Bukan sekali je. Tapi, 3 kali. Sebelum avalanche berlaku, awak akan dengar macam bunyi guruh yang kuat. Tiap kali kami dengar bunyi macam bunyi guruh, mata dah melilau nak tengok dekat mana avalanche tu.


Lepas dah puas tengok pemandangan kat situ, kami pun balik. That was another 2 hours of walking. Sampai je van, semua orang dah tak larat. Semua pun dah tak sabar nak balik. Termasuklah saya. I was so tired yet so happy. It was totally a well spent and productive day.

Black bear

And, we ended our trip with a bang! My first black bear this summer :)

Monday, May 11, 2015

Tangle Creek Falls

Tangle Creek Falls

I read somewhere over the net that Tangle Creek Falls is one of the most commonly photographed falls in the Icefield Parkaway. For your information, Icefield Parkaway is dubbed as a highway to heaven in Canada. Seriously, memang cantik sangat pemandangan sepanjang Icefield Parkaway ni. Sepanjang perjalanan, subhanallah subhanallah subhanallah.

I guess I was lucky to be at the Tangle Creek Falls sebab masa orientation, orang HR selalu juga sebut pasal Tangle Creek Falls ni. Dan, rasanya hotel tempat saya ada kerja ada history dengan Tangle Creek Falls ni.

Berpeluang singgah ke Tangle Creek Falls ni masa trip ke Stutfield Glacier. We stopped for a toilet break sebab kalau dah start hiking untuk ke Stutfield Glacier tu, memang tak berpeluang nak melepaskan 'hajat' kecil atau besar sebab tak banyak pokok.

Tangle Creek Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada
Tangle Creek Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Tangle Creek Falls ni betul-betul dekat tepi highway, berhadapan dengan toilets yang kami singgah. Tiada info tambahan pasal Tangle Creek Falls untuk dikongsi sebab takde sign apa-apa pun dekat situ. Masa on the way ke Tangle Creek Falls ni, saya dapat lihat bighorn sheep. Please google if you don't know how it looks like. It was so cool, okay! Saya memang dah lama teringin nak tengok bighorn sheep ni. Alhamdulillah, dapat juga tengok.

Kisah menarik pasal toilet.
Toilet yang saya singgah tu, serious macam toilet zaman batu. Takde flush dan rasanya segala buangan terus masuk ke dalam satu tong besar. Thank god they have hand sanitizer and toilet paper.

Saturday, May 09, 2015

That One Time I Felt Like A Superstar

Ha! Ha! Gurau je. Not really like a superstar.
 
Hari ni busy dengan trip ke Stutfield Glacier dari pagi ke petang (more details later, insya Allah). Balik dari trip just in time for dinner. Bergegas pergi cafeteria sebab dah lapar sangat. On the way ke cafeteria, terserempak dengan Leah.

"Farah, have you seen the portal? I think you won Grand Prize for something."

"What? Nope. I haven't check my mail for today. Thank you for telling me. I'll check my email later."

Sampai cafeteria, terserempak dengan roommate, Amanda. Amanda was grinning and so excited.

"Farah! I have a good news for you. You won the Grand Prize. You won a BBQ dinner."

"Thank you! Someone just told me. I don't understand about the BBQ dinner. I'll check my email later."

Masa tengah refill pop, I bumped into Bern, my previous assistant manager.

"Congratulations, Farah. You won the Grand Prize, right?"

"Thanks Bern. I guess I won it because few people told me so. I haven't get a chance to check my email today."

On the way nak balik balik, I bumped into Ray pula. Ray with his innocent usual self pun cakap,

"Hi Farah! You won the Grand Prize! What's up about the BBQ dinner?"

"Thanks Ray. I have no idea. I'm going to ask HR tomorrow."

Sampai bilik, checked my phone. Apparently, Ray sent me a screencap of his email to me this afternoon. Too bad I did not have phone reception. Hahaha. Ray lagi excited daripada saya.

Grand Prize Winner

So, yeah. I won a Grand Prize of all the fixings for a BBQ dinner. Alhamdulillah for this blessing :) Masalahnya sekarang ni, saya tak faham apakah maksud all the fixings for a BBQ dinner. Are they going to cook for me or do I have to cook for myself? I guess I have to ask HR about this.

Saya ni selalu tak bertuah dalam benda-benda macam ni. So, this is a big deal for me. Pardon me for being too excited :p

Friday, May 08, 2015

Morning Walk

Alhamdulillah, akhirnya ada juga cuaca cantik masa cuti! Totally loved today's weather. 8 degrees but sunny. Muka memang terbakar habis sebab terlupa pakai sunblock. Tapi, takpelah. Kulit sebenar pun memang dah gelap sejak dari azali. haha! Berjaya pusing Lac Beauvert buat sekian kalinya pagi tadi. 

And hey, I'm so excited for tomorrow! Trip to Stutfield Glacier is happening tomorrow. May Allah ease everything :)

Morning walk around Lac Beauvert
Can I live here forever?

James buat lawak tak berapa kelakar masa hari Khamis tu. Sebelum balik kerja, dia dengan muka yakin dan gembiranya cakap, 

"Good bye Farah! See you tomorrow!"

Berdetak hati mendengarnya. Dengan muka tak berapa yakin, saya pun balas, 

"Err, I'm off tomorrow, James." 

Dalam hati, "Please! Please! Please! Do not cancel my days off"

"See you on Saturday then!"

"James, I'm off on Saturday too."

"Really? See you whenever you come back. Have a nice day and enjoy your days off!"

"Yes! Thank you. Back at you, James." 

Dalam hati dah, "Yes! Yes! Yes! James tak cancel kan cuti aku."

Tuesday, May 05, 2015

Gloomy Day

I finally have my day off after working for 8 days. In case you're wondering why I am highlighting the fact that I have been working for 8 days, I am supposed to get 2 days off after working for 5 days. However, as you can see, my days off are overdue. Too bad it was very gloomy today. I planned to walk around Lac Beauvert but Allah has better plan for me. I guess Allah really wants me to spend my time resting, indoor.

Gloomy day in Jasper National Park
Took this picture on my way back from Hinton trip

p/s: Hope James will not cancel my days off again this Friday and Saturday as I really want to join Staff Activity trip to Stutfield Glacier.

Friday, May 01, 2015

That One Time I Talked And Thought About James

I'm a big fan of Royal Pirates especially James. I guess I have this soft spot for Korean-American. I love James, Eric Nam, and Daniel Henney. Eh tetiba pula kan.

Back to Royal Pirates and James. So, my sister won a ticket or a pair of tickets to Royal Pirates' showcase in Malaysia. I'm not really sure though. Malas nak tanya banyak-banyak. haha! Me being a big fan of Royal Pirates especially James, haruslah excited lebih sikit walaupun bukan diri sendiri yang menang.

These were my replies to my sister's WhatsApp,

Bapak best weh! Ada James.

NAK JUMPA JAMES! (Yes, I used capital letters all the way to convey my inner desire. hahaha!)

After my reply of NAK JUMPA JAMES!, something crossed my mind. I giggled by myself after that. It was actually not funny at all but you know, I find happiness in small, silly and simple things. 

I thought to myself, "Eh, aku pun hari-hari jumpa James. Siap pernah makan semeja, duduk sebelah-sebelah lagi. Tapi, bukan James Royal Pirates la. Jumpa James, my manager je. Lepas ni memang duk menghadap muka James, the manager puas-puas untuk 4 bulan ni. Nak sangat jumpa James kan!"

HAHAHAHAHAHA. Tak kelakar.
Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...