Doodles of Life: January 2015

Friday, January 30, 2015

Arts Hut

[Click to go to the Facebook page]

Saya quote daripada salah satu posts dekat Facebook, Arts Hut is one of the projects run by Brainiarch (1st batch USIM architecture students) handled by Adil Haini in our way to collect fund for international visit to China #artshutgift

Product Arts Hut ni ialah handmade card with drawing inside. I personally think that his handmade cards are to die for. Okay, mungkin hiperbola sikit but you get what I mean, right. And, I gotta say that his card is one of the best presents that I ever received in my life.

Arts Hut - Card for Farah
Mine (Cover).

Why his handmade cards are to die for?
Sebab cards yang dia buat semua comel gila! And he translates the recipient's personality into a drawing. Sungguh, macam real. Kiranya, kita macam tengok kisah hidup kita dan personality kita dalam satu lukisan di atas sekeping kad.

Mine (Inside)

Macam saya punya ni. First time saya dapat benda ni, saya tengok satu-satu gambarnya, dan angguk-angguk kepala sebab betul sangat. Lepas tu, ketawa seorang-seorang sebab rasa kelakar tengok kisah hidup kita daripada pandangan orang lain.

Benda-benda yang di highlight kan dalam kad ni,
  • Saya pindah sekolah
  • Saya duduk sebelah kawan baik saya
  • Saya suka kucing dan ada banyak kucing
  • Saya kaki online
  • Saya tak suka susu
  • Saya suka blogging! (Cuba cari Doodles of Life)
  • Saya suka kamera (you can even see the revolution of my cameras)
  • Saya ni kepala angin
  • Laptop cover saya yang dulu
  • Saya suka dengar music
  • Saya tak suka tempe

Jujur cakap, masa pertama kali saya dapat kad ni, saya rasa kad ni fascinating sangat sebab macam tak sangka orang lain boleh pick up small details pasal diri saya. Well, sampai sekarang pun saya rasa kad ni fascinating sangat. Setiap kali saya balik Malaysia, saya mesti tengok kad ni. Lepas tu senyum seorang-seorang teringat kenangan lama.

Sekarang ni, cuba bayangkan kalau awak bagi kad ni dekat kawan awak tak pun dekat awak punya someone special ke. Agak-agak macam mana ya reaksi mereka? I would like to believe that they will have same reaction like me.

Jadi, tunggu apa lagi? Order cepat-cepat supaya awak dapat menggembirakan seseorang dengan kad yang wallahi, comel sangat. Sambil-sambil buat seseorang yang awak kenali gembira, awak secara tak langsung akan membantu kawan saya menambah dana dia.

Details

Facebook: Arts Hut
Instagram: Arts_Hut
Whatsapp/Wechat: 010-8912624 / adilhaini

Thursday, January 29, 2015

Salji Bulat-Bulat

Setelah hampir seminggu kot (?) salji tak turun, akhirnya salji turun juga hari ni. Memang dah dapat agak yang hari ni akan salji walaupun tak tengok weather forecast. Tengok langit putih, or more to kelabu sebenarnya, memang dah agak, it's going to snow some time today.

Salji pertama masa dalam kelas Meeting and Convention Management. Tengah sibuk buat negotiation activity, pandang luar, salji turun. Lebat macam hujan. Salji kedua masa on the way balik rumah. Salji bulat-bulat. Rasa macam orang tabur pasir dekat kita. Harap-harap esok tak salji. Banyak benda kena buat dekat luar esok.

Salji bulat-bulat
Salji bulat-bulat.

Edit: Baru check The Weather Network dengan AccuWeather. Esok mungkin salji tak turun tapi sensory temperature, -23 degrees. Oh Allah, mohon beri kekuatan dekat diri ni.

Tuesday, January 27, 2015

SMART Goal

SMART goal.

Pernah dengar tak pasal SMART goal? Saya belajar pasal SMART goal ni dalam kelas Introduction to Hospitality and Tourism Industry masa saya first year. Lepas tu, belajar lagi dalam kelas-kelas business yang lain.

SMART goal ni lebih kurang cara nak membuatkan goal kita tu lebih tangible dan achievable (Not the best choices of words, I know). Instead of vague goal macam, "Nak kurus. Nak kurangkan berat badan", dengan SMART goal, goalnya jadi macam ni, "Nak kurangkan berat badan sebanyak 5 kg sebelum 31 March 2015". Kalau nak lebih spesifik lagi, "Nak kurangkan berat badan sebanyak 5 kg dengan workout 3 kali seminggu sebelum 31 March 2015".


SMART Goal
 SMART goal

Kenapa tiba-tiba cakap pasal SMART goal ni?

Because I am ready to tell the whole world one of my SMART goals. Ha ha ha. Hiperbola sangat. Well, I just need to write this goal down. Kalau tak tulis, mungkin saya takkan berusaha untuk capai goal saya.

One of my SMART goals is to save at least CAD 20 000 by August 2016. I swear CAD 20 000 sounds a lot and impossible. Heck, it is a lot. Tapi, kenapa saya masih letak CAD 20 000 sebagai goal saya? Sebabnya, saya rasa saya mampu capai jumlah tu, insya Allah. Lagipun, saya pernah nampak contoh yang CAD 20 000 itu bukan angan-angan yang tak boleh dicapai. Senior saya boleh simpan CAD 10 000 dalam satu tahun. Kawan saya dapat CAD 14 000 daripada summer job dia.

Walaupun saya tak dapat CAD 14 000 dan mungkin takkan pernah dapat CAD 14 000 daripada summer job saya, saya tetap rasa goal saya untuk simpan CAD 20 000 tidak mustahil.

Moga Allah permudahkan, insya Allah :)

Thursday, January 22, 2015

Pancho's Bakery

Pancho's Bakery is my must go place whenever I go to Kensington Market. The shop looks a little bit sketchy for the first timers (well, hampir semua kedai dekat Kensington Market tu macam sketchy sikit) but trust me, the shop is legit and quite popular!

Pancho's Bakery
Pancho's Bakery

I only go to Pancho's Bakery for its churros! Churros dia memang daebak la. Sedap sangat kalau makan panas-panas. Bertambah sedap kalau cuaca dekat luar tu sejuk. Dalam kedai tu, ada jual makanan Mexican lain juga tapi saya tak pernah beri perhatian dekat makanan lain yang dijual dalam kedai tu. Jadinya, memang tak tahulah apa nama makanan yang lain tu. Dah matanya asyik terlekat dekat churros je. hehe.

Staffs Pancho's Bakery ni pun bagus. Very entertaining, friendly, talkative, and funny. Kalau nasib baik, dapat jumpa seorang staff dia yang comel. eh.

Churros dekat sini ada 4 fillings; chocolate; dulce de leche; strawberry; dan condense milk. Diaorang ada juga jual yang plain. I've tried chocolate, dulce de leche dengan strawberry and by far, my favourite is chocolate. Yang lain tu sedap juga cuma tak kena dengan tekak saya.

Chocolate churros
My chocolate churros :)

Harga churros dekat Pancho's Bakery ni unique sikit. Mungkin sebab dia nak galakkan orang beli banyak. Kalau itulah niat dia, memang mereka berjaya sebab saya tak pernah pun beli satu churros kalau datang sini. Mesti beli lebih dari satu.

1 for CAD 1.50
4 for CAD 5.00
5 for CAD 6.00
12 for CAD 13.00

Insya Allah kalau turun Toronto nanti, nak pergi Pancho's Bakery. Kali terakhir saya pergi sini masa saya turun Toronto untuk Eric Nam Toronto Showcase + Fan Meet & Greet. That's like 4 months ago. Eh. Memang kena pergi sekali lagi ni.

Sunday, January 18, 2015

Holika Holika Tea Cafe Green Tea Mask Sheet

I'm no beauty expert but I have to review this mask sheet because it's beyond awesome! Anything that exceed my expectation can be considered to be beyond awesome :)

I bought Holika Holika Tea Cafe Green Tea Mask Sheet in Malaysia during the buy 1 free 1 promotion held by Holika Holika. Being an impulsive buyer who always follow her heart than her mind, I obviously bought it even though I do not need it. But alhamdulillah, this impulse buy does not go to waste.

Holika Holika Tea Cafe Green Tea Mask Sheet
Ha Neul with Holika Holika Tea Cafe Green Tea Mask Sheet

Sejak saya balik sini, kulit saya makin kering. Kering yang jenis sampai gatal-gatal. Kering yang jenis sampai mengelupas. Banyak spot dekat muka saya yang mengelupas. Jadinya, bila pakai bedak, tak rata. Kulit muka pun rasa pedih.

So, bila tak tahan sangat dah kulit muka pedih, I went to my drawers and pulled this mask sheet. And alhamdulillah, dengan izin Allah, this mask sheet worked wonders. My skin face became moist again and felt so smooth. Spot kulit yang mengelupas tu pun dah elok. Alhamdulillah. Pergi sekolah hari tu muka tak rasa kering kering dan tak rasa pedih walaupun suhu hari tu -20.

If you have dry skin problem, I recommend you to try Holika Holika Tea Cafe Green Tea Mask Sheet. Insya Allah, it will work wonders :)

Wednesday, January 14, 2015

The Street Cafe, SS15, Subang Jaya

Mehlah kita buat entri throwback + review sambil usap perut yang lapar yang tiba-tiba mengada, mengidam makanan Korea yang halal.

The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
The Street Cafe, SS15 Subang Jaya

So, masa balik Malaysia hari tu, memang kaw-kaw punya sesi melampiaskan nafsu makan. Alhamdulillah, hampir semua benda yang saya nak makan, saya dapat. Semuanya terima kasih kepada Allah, (of course, alhamdulillah) dan parents yang masya Allah, baik hati sangat sanggup mengiyakan sahaja perminataan dari saat saya menjejakkan kaki di KLIA tu.

Masa last week dekat Malaysia, ayah bawa pergi The Street Cafe dekat SS15, Subang Jaya sebab saya mengada-ngada nak makan makanan Korea. Sambil pergi The Street Cafe tu sambil mengenang kembali kenangan lama la. Sekolah saya kan dekat situ juga. hehe. Alhamdulillah, jalan tak jammed, dan parking pun senang jumpa. The Street Cafe pun ada parking spot khas untuk pelanggan mereka.

The interior of the Street Cafe, SS15, Subang Jaya
The interior

Masa masuk je dalam kedai tu, dah kagum dah sebab kedai tu dah maju sikit kalau banding sebelum ni. The Street Cafe sekarang dah maju in terms of interior dan menu. First floor la yang paling banyak perubahan. Second floor masih macam dulu juga. Dekat first floor sekarang dah ada section untuk Kpop socks, and Korean ice cream.

Disebabkan saya memang berniat nak lepak lama sikit dekat sini, saya duduk dekat second floor. Ambil tempat yang bersila sebab kekonon nak fefeeling Korea. Nak ke Korea belum mampu lagi. hiks. Dekat second floor ni juga, ada board games, Uno Stacko, dan pelbagai hiasan macam witch hat and big sunglasses untuk bergambar.

Table at the second floor of the Street Cafe, SS15, Subang Jaya
Section kami

Wall yang dekat tempat bersila ni, memang boleh diconteng. Kalau baca apa yang ditulis dekat dinding tu, memang kelakar sangat. Okay, mungkin tak berapa kelakar kalau awak tak minat anything related to Korea. Selalunya benda-benda yang diconteng di dinding ni semuanya pasal Korean idols, or Korean artists.

One funny thing happened, masa tengah dok sedap makan, adik saya tetiba je cakap,

"Angah, aku rasa tu tulisan kau"

"Ha? Yang mana satu?"

She pointed out to one of those scribbles on the wall.

And I stared at the scribble blankly, sambil berkata, "Ya ke? Macam bukan je. Aku rasa bukanlah."

"Aku rasa ya"

Still staring at the scribble, "Eh, bila tengok lama-lama, macam ya la. Memang macam tulisan aku. Eh, memang tulisan aku la. Dah 3 tahun tak datang sini, tak ingat dah."

While we were laughing like crazy, "Daebak la kau Angah, lepas 3 tahun, masih pilih tempat yang sama lagi"

Lunch at The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
Our food!
Bulgogi bimbimbap (MYR 16.90)
Korean BBQ chicken stick (MYR 6.90)
Raboki (MYR 15.90)
Patbingsoo for 2 people (tak ingat berapa)
Yam bubble tea (tak ingat berapa)
Vanilla bubble tea (tak ingat berapa)

Saya punya bulgogi bibimbap, Korean BBQ chicken stick, dan yam bubble tea. Adik saya punya, raboki dan vanilla bubble tea. Patbingsoo tu kami kongsi.

Bulgogi bibimbap
Decided to try bulgogi bibimbap sebab nak tahu bibimbap tu rasa macam mana. Surprisingly, it tasted good. Alhamdulillah. Bulgogi dia manis sikit. The bulgogi bibimbap came with a bowl of soup and kimchi. Kimchi tu saya passed dekat adik saya sebab saya memang tak suka kimchi.

Korean BBQ chicken stick
This is my must order item every time I come here. Delicious. Delicious. Delicious. Rasa dia manis sikit. Next time, nak cuba rasa yang lain pula.

Raboki
This is my adik's. Raboki ni gabungan ramyun dengan tteokbokki. My least favourite sebab muak sikit. Muak sebab sos dia manis. Adik saya tak habis makan sebab dia muak dan kenyang. Tteokbokki is heavy enough. Bila tambah dengan ramyun, lagilah heavy.

Patbingsoo
I was hesitated to order patbingsoo because I do not like red beans in my drink but I'm glad I ordered it. Sedap sangat! Ada bubbles (tak tahu nama dia apa) yang meletup-letup dalam mulut. Seronok gila! We were laughing like crazy masa makan patbingsoo ni.

Yam bubble tea
This is such a let down. Enough said. I'm not going to order it again. My advice is tak payahlah order bubble tea dekat sini. Kalau nak sangat minum bubble tea, keluar pergi Chatime then datang sini balik.
Happy customers at The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
 I was trying to mimic my adik which I obviously failed

I lost my receipt tapi rasanya total yang kami bayar lebih kurang MYR 50- MYR 60. One happy tips to students out there. If you're a student, don't forget to flash your student card to get 10% discount! I got my 10% discount :D

All in all, I still think The Street Cafe is one of the best halal Korean restaurants in Malaysia. I will definitely come again, insya Allah.

Saturday, January 10, 2015

Haneulstagram

I made an Instagram account for my (or should I say my sister's) plushie. Decided to name it Ha Neul because I am a big fan of Kang Ha Neul! Well, that plushie was given to me last December when I was in Misaeng fever. Hope that explains! hehehehehe.

haneulstagram
Our first date!

I'll be bringing Ha Neul everywhere I go, insya Allah, as I made a promise to my sister. She asked me to make Ha Neul my travel partner which I am more than glad to do so. Having said that, I am still going to upload random pictures of his daily life because I do not travel 24/7. 

So, if you're interested in following Ha Neul's journey (or mine actually), do follow his Instagram; @haneulstagram. I think I'll update his Instagram more frequent than my personal Instagram. So, see you there :)

Thursday, January 08, 2015

Postcards Giveaway from Czech & Germany

Curi masa join giveaway dua orang kakak ini. Harap-harap menang. Bolehlah bertambah koleksi poskadnya nanti. hehe. Pasal ada dua orang penganjur dan dua-dua blog ni pun memang saya selalu baca, saya backlink kan dua gambar kepada dua-dua blog. Baru adil! :)

Postcards Giveaway from Czech & Germany
Click the picture to go to kak Aisya's blog :)

Postcards Giveaway from Czech & Germany
Click the picture to go to kak Hanis's blog :)

Tag 
(I randomly tag these people)

p/s: I've already informed the three lovely ladies that they are being tagged. You can check their shoutboxes.

Wednesday, January 07, 2015

Back to This Frozen Land

Frozen land oh frozen land
January 7, 2015
7:40 AM

Friday, January 02, 2015

Posto! Posto!

Just a quick update to all the winners of [Giveaway] Hello from Canada.

Alhamdulillah, I managed to go to post office this morning. Insya Allah, all the letters will arrive next week. Do update me if you have received the letters. Thank you :)

Giveaway Hello from Canada
Hutang langsai, insya Allah :)
Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...