Rasa Bersalah | Doodles of Life

Sunday, December 20, 2015

Rasa Bersalah

Rasa bersalah sangat bila balik ni dan tengok Mama dan Ayah cuba penuhkan segala permintaan anak mereka yang mengada-ngada seorang ni. Lepas ni, memang kena hati-hati bila cakap pasal teringin ni. Kena kurangkan sebut teringin tu, teringin ni.

Macam sekarang, rasa sedikit bersalah sebab teringin nak makan few things yang Mama masak. Oh man! Mama is not as healthy as she used to be. She does not even cook that much pun for the past few years.

Tapi, pasal anak mengada-ngada ni teringin nak makan, terpaksalah Mama masak untuk saya. Like right now, she is at the morning market shopping for fresh seafood and groceries, I guess. Tapi, anak dia yang seorang ni sedap-sedap je online dekat rumah.

Rasa bersalah sangat-sangat! I should follow her to the market just now. Darn you, jet lag!

44 comments:

  1. takpelah Farah, nanti Mama dah balik, bolehla tolong masak n tolong kemas ye..since awak dah ada kat Malaysia, nak tanya, dapat tak barang akak pos?


    holiday ke? enjoy??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak Sal. Dah dapat dah. Will update about it later. Thank you so much :D

      Delete
  2. hahahaha its ok la kak farah
    its ok to rasa bersalah with jetlag i guess? hahahah.
    but seriously!!! it's fine!
    semua happi gila kut kak farah balik ofcs laaaa excited nak masak ihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi rasa macam tak best gunakan alasan jet lag :(

      Delete
  3. saya pun macam tu. selalu dah terbuat baru rasa bersalah tapi sayangnya tak dapat putarkan masa. semoga untuk hari seterusnya dapat perbaiki diri kita semua :-)

    ReplyDelete
  4. bila duk jauh. semua teringin nak makan. pastu, masa cakap semua benda kita sebut. hehhe.. lepas tu, bila tgk mak duk sibuk nak penuhi apa kita nak , mmg rasa bersalah sering menerpa. (*_*)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu! Memang rasa bersalah sangat >.<

      Delete
  5. rindu masakan mak la tu... ta pe, nnt mak balik blh masak same2.. lg meriah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni kalau duduk dekat dapur, banyak menyibuk je. Bukan membantu sangat pun >.<

      Delete
  6. Itu tanda kasih sayang mak abah tu.
    Walaupun susah pada diorang tapi diorang rasa tetap nak penuhkan permintaan sebab itu yg beri diorang perasaan kasih sayang.
    Just don;t forget to be grateful, ok.
    Cakap thanks banyak-banyak kali sampai diorang rasa pedih telinga nak dengar...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am truly grateful to them. Cuma tetap rasa bersalah >.<

      Delete
  7. emak ni biasalah sedaya upaya nak layan anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Memang tidak dapat dinafikan.

      Delete
  8. That's what parents will do, touching our heart with goodness and love they don't mind giving us anything that we want uhuhu. Nak tanya, berapa lama akak tak balik Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat setahun kot tak balik Malaysia. Akak balik Malaysia every year. hihi.

      Delete
  9. hihihi demi anak kannn semua pun sanggup :)

    ReplyDelete
  10. I rasa semua mak ayah pon akan manjakan anak mereka yg sekali sekala balik dari perantauan kot... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknyalah kak SS. Tapi rasa bersalah sebab macam menyusahkan.

      Delete
  11. kasih sayang seorang ibu. sanggup masak apa2 utk anak yg dah lama x merasa masakan ibu ni :D
    jangan rasa bersalah sgt kak, maklumlah dah lama sangat tak balik malaysia. mesti banyak benda yg akak nak buat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian parents akak dapat anak yang tekaknya mengada-ngada macam akak ni. Semua benda pun nak makan. Lepas tu, sendiri rasa bersalah.

      Delete
  12. Bila Farah dah jd mama nnt macam tu la jugak.. mama mana yg sanggup biar anak dia teringin jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errrrr, tak tahulah kak Fiza. Tapi, memang ibu-ibu ni sanggup menunaikan segala benda yang anak-anaknya nak.

      Delete
  13. welcome home kak farah sayang :)
    biasa la mak2 kan, kalau anak balik mesti nak masak best2.lebih lagi akak dok jauh.
    its okay la, apa kata nanti dah tak jet lag kak farah pulak masak yg best2 untuk mama akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Nina! I wish I knew how to cook. haha!

      Delete
  14. wahhh Farah ada kat Malaysia ye? bila sampainye tu?
    dah berapa hari dah kat Malaysia?
    and berapa hari lagi ada kat Malaysia?
    Kak Ana ada nak bagi 'something' sbnrnye hehe

    kalo bolehlah, nak details Farah :

    Nama:
    Alamat:
    No Tel:

    Hopefully dapatlah 'something' ni sampai before Farah balik Canada hehe
    Nanti emailkan details kat email K.Ana tau (anaaziz13@gmail.com)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai Malaysia Dec 20 hari tu. Balik Jan 11 pula nanti, insya Allah.

      Thank you kak Ana. Saya dah sent dah details saya :)

      Delete
  15. Farahhhhh! In malaysia? Lama sangat hajar tak update blog.
    yup. Parents always be like that. Akan cuba buat anything untuk anak-anak.Its okay. There still be tomorrow to repay their kindness. Just do something randomly for them. They'll appreciate it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Balik Malaysia kejap for winter break :)

      Delete
  16. Biasalah ibu kan... tak sampai hati bila tau anak nk itu ini..sedaya upaya cuba dipenuhi....


    Btw, cikla singgah sini sat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Terima kasih sebab menyinggah :)

      Delete
  17. akak ni yg tade la duk jauh ngn family. bila balik.. ckp je teringin smua ayah belikn. sobsob -.-

    ReplyDelete
  18. ehhh farah dh official balik malaysia ke ni? heheh
    k.nina pon macam tu juga kalau balik cuti sem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik untuk winter break je, kak Nina :)

      Delete
  19. You shouldn't feel that way...don't underestimate mom's power...dorang kalau anak nak, yg sakit pun jadi sihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ini, saya setuju sangat, kak Sally! Kalau sakit pun boleh jadi sihat.

      Delete
  20. Hihihi... jgn lukai ibu... itu sudah mgembira kn dia.

    Takat masak2 ni mmg bukan bebanan buat ibu. They enjoy cooking for their beloved one

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak Huda. I'll try not to hurt my parents' feeling.

      Delete
  21. its the magic of being parents Farah.. kita tak ngerti lagi because we r not parents yet..
    as anak mmg kita rasa adeh mnyesal.. but as parents they would do everything they could nak please us.. its okay because tak selalu pun kita mcm ni.. in ur case lagila diorang nk penuhkan.. balik pun skali skala.. the joy yg diorang rasa bila tngk anak2 selera makan masakan mmg xleh bayar brapa RM pun =')

    akak always ask my mom to cook jugak.. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu kak Siti. But I can't help to feel guilty masa tu :(

      Delete
  22. hahaha dah merasa dah jetlag. stress betul.

    bukan senang anaknya nak balik. hati seorang mak kan. anak dia nak apa pun, dia sakit sekalipun, mesti gagahkan diri buat juga :)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...