Field Trip To 13th Street Winery | Doodles of Life

Wednesday, December 23, 2015

Field Trip To 13th Street Winery

On September 29, my Operations Planning class went to the 13th Street Winery as part of our capstone project. We went there to get a clearer idea about the winery. Believe it or not, it was my first time going to a winery. I would say that the visit to 13th Street Winery was quite exciting and pleasant. The 13th Street Winery is so beautiful!

13th Street Winery
I'm in love with the building

We did site visit ala-ala fam tour la. The owners themselves guided us around the property. We got a chance to visit the wine store or The Gallery. We also got to go to its famous bakery; 13th Bakery and Marketplace. The Gallery looked super cool, okay. I was in awe all the time!

The Table at The Gallery of the 13th Street Winery

I want this kind of dining room in my own place satu hari nanti, aci tak? Bila pertama kali kami menjejakkan kaki ke dalam wine shop or The Gallery ni, semua orang kagum dengan interior dia. Sangat bersih, kemas, dan nampak exclusive. Rasa bersalah nak pijak lantai wine shop/The Gallery tu. haha.

The Table at The Gallery of the 13th Street Winery
Entrance to the 13th Bakery and Marketplace

The 13th Bakery and Marketplace ni macam kedai-kedai biasa yang awak boleh jumpa kalau awak pergi ke ladang apple. Diaorang jual a lil bit of wine, fresh produces macam tomatoes, strawberries, pumpkins, prunes, and pumpkins. Diaorang juga jual homemade jams dan homemade frozen soups. Dekat 13th Bakery and Marketplace ni banyak juga benda-benda arts yang sangat-sangat comel! Rasa macam nak beli tapi rasa macam membazir pula kalau beli sebab takut tak guna. haha!

The 13th Bakery and Marketplace
The 13th Bakery and Marketplace

Tapi, kalau dah sampai dekat 13th Street Winery ni, benda yang awak kena try dekat 13th Bakery and Marketplace ini ialah buttertarts. 13th Bakery and Marketplace ni memang sangat famous dengan buttertarts dia. Serious, memang sedap sangat buttertarts dia. Buttertarts dia ada 2 perasa; Raisin Buttertart dengan Pecan Buttertart. 

Pastries at the 13th Bakery and Marketplace
Pastries at the 13th Bakery and Marketplace

Saya rasa dua-dua buttertarts tu. Tapi, saya lagi suka Pecan Buttertart tu sebab saya tak suka raisins. hehe! Buttertarts 13th Bakery and Marketplace ni manis sangat-sangat! So, kalau awak diabetic, saya tak galakkan awak cubalah. Kalau awak tak diabetic, makan satu pun cukup sebab takut muak pula.

Wine and cheese tasting at the 13th Street Winery
Wine and cheese tasting at the 13th Street Winery

Habis je buat site visit, pihak 13th Street Winery sediakan wine and cheese tasting session untuk kami. Saya yang tak minum ni, berdiri sahajalah mendengar penjelasan pasal wine dan cara untuk minum wine. They prepared 3 types of wine and 2 types of cheese for us. Saya cuma rasa cheese yang pertama sahaja sebab cheese kedua tu, 13th Street Winery campur dengan red wine. 

Wine sold at the 13th Winery
Salah satu wine yang diguna semasa wine tasting (kalau tak silap sayalah)

Cheese yang saya rasa tu rasanya agak sedap cuma sedikit masin. Dia punya rasa tu pekat dan melekat sebab even lepas saya makan lunch saya pun, saya boleh rasa cheese tu lagi. Walhal rasa sikit je cheese tu. Tapi, kawan saya yang minum wine tu kata, cheese tu memang sedap sangat! Memang masuk dengan wine yang dia minum. Well, tak boleh nak complain apalah sebab the purpose of that cheese tu memang sebagai complement kepada wine tu.

13th Wine Shop and 13th Bakery
13th Wine Shop and 13th Bakery

Habis lunch dan wine and cheese tasting, kami dibenarkan untuk explore 13th Street Winery tu. Saya teringin sangat nak ke vineyards 13th Street Winery. Sebabnya, tak lengkaplah visit to winery kalau tak jejakkan kaki ke vineyards. Tapi, saya tak berpeluang nak ke vineyards 13th Street Winery sebab cuaca tidak mengizinkan. Hujan turun mencurah-curah dari langit. So, I went back to the 13th Bakery and Marketplace and stayed there until our bus came.

34 comments:

  1. wow....interesting....banyak kan yang boleh kita belajar kat sana...sngat cantik...mcm dalam movie plak....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak juga benda yang saya belajar. Lagi-lagi saya yang budak business ni :)

      Delete
  2. perghhh lawanya, teringin juga nak ada rumah yang ada english look dari kayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat dia memang cantik sangat-sangat. Terus buat saya terfikir pasal deko rumah.

      Delete
  3. Seronoknya, Farah. Peluang pergi tempat macam ni la best kan. Dapat buka mata, tambah pengalaman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak Farrah. Memang seronok. Memang dapat tambah pengalaman ^_^

      Delete
  4. Tak pernah terfikir pun nak pergi tempat macam ni.
    Tapi nampak gayanya ianya satu pengalaman yang menyeronokkan, kan?
    **tetiba rasa nak makan cheese**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak pernah fikir nak pergi tempat macam ni. Ini pergi untuk projek sekolah. Pengalaman yang menarik, I would say :)

      Delete
  5. wahhh nice view. ngok makanan tuu tetiba lapar pulak >.<

    **lamanya xjenguk sini. soryy taw. ni cuba rajinkan diri blogwalking.hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kak Nadyya. Take your time :)

      Butertarts dia sangat-sangat sedap.

      Delete
  6. bersihnya tempat tu, lawa sangat :) alaaa yg pastries tu nampak mcm sedap jee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat dia memang lawa dan nampak exclusive sangat. Buttertarts dekat bakery tu pula memang sedap sangat-sangat :D

      Delete
  7. teringin nk rasa pecan flavour tu.. huhu
    sangat2 bersih memang la rasa bersalah nk pijak. hehee
    pastries nampak sedap.

    lama xsinggah sini. harap farah tak merajuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buttertarts pecan flavour tu memang sedap sangat-sangat! The Gallery pula memang rasa bersalah sangat nak pijak sebab bersih sangat-sangat.

      It's okay, kak Nina :D

      Delete
    2. kalau ada area kl dh minta farah belikan pecan tu hehehe

      tak pernah lg transfer duit ke overseas :)

      Delete
    3. Hehehehhe. Kalau kat Malaysia ada pecan tarts, cubalah rasa. Lebih kurang macam tu rasa dia. Cuma yang ni manis sangat!

      Delete
  8. no doubt, ina tengok dalam gambar pun 13th street ni lawa ♥♥
    btw teringin nak rasa buttertarts tu T-T dalam gambar pun sedapppp haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buttertarts tu memang sedap sangat-sangat! Teringin nak makan lagi.

      Delete
  9. adoi nape la tempat tempat kak farah pergi semua so pretty so precious i cannot T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada, Qila. Ada je tempat yang akak pergi tak best dan tak lawa.

      Delete
  10. beautiful decor. ni semua idea untuk buka cafe kalau ada rezeki..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada cadangan buka cafe sendiri? Moga dipermudahkan :)

      Delete
  11. alahai lemahnya tengok pastries T____T && suka sangat deko dia!

    ReplyDelete
  12. quite interesting...walaupun kita tak guna @ tak minum kan...tapi tak salah nak tau camne proses dia...nmpk macam seronok 13th Bakery and marketplace dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. 13th Bakery anad Marketplace tu memang best! :D

      Kami pergi sana belajar business operation dia je. Bukan cara buat wine. hehe ^_^

      Delete
  13. kat Melbourne pun ada temp[at macam ni..tapi kitorang tak singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat negara-negara macam ni, memang banyak sangat tempat macam ni.

      Delete
  14. alaaa bestnya tempat2 gini.. akak ingatkan dia ajak masuk kilang tengok buat wine..
    bukan eh ? heee part2 buah2 tu semua i looike la.. best best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je kalau nak masuk kilang tengok buat wine tapi kami pergi untuk site visit untuk evaluate operation diaorang je. So, tak penting sangat cara untuk buat wine tu buat kami.

      Delete
  15. pergh seronok juga kalau dapat singgah tempat wine gini. teringin juga nak tgk. kita pernah tgk dekat movie cara diorang minum wine. hahaha. interesting betul tapi diorang kata gitulah caranya. bukan sekadar mnum macam air kosong je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Kena swirl the wine sikit. Hidu-hidu sikit. Entah apa lagi entah. Tak tumpu perhatian sangat. hahahaha

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...