Banff Trip 1.0 | Trans-Canada Highway (Banff - Lake Louise) | Doodles of Life

Thursday, November 12, 2015

Banff Trip 1.0 | Trans-Canada Highway (Banff - Lake Louise)

We left The Fairmont Banff Springs and Town of Banff quite early as we planned to go to Lake Louise. Instead of leaving Banff at 1:30ish in the afternoon, we left around 8 AM.


Our bus took Trans-Canada Highway from Banff to Lake Louise. For your information, Trans-Canada Highway is one of the longest highway in the world. It connects the east side and west side of Canada. Just in case you don't know, Canada is one of the largest countries in the world. So, hope you get a rough idea how long it is.


Trans-Canada Highway is also identified as one of scenic roads / highways along with the Icefields Parkway. The scenery along the highway was so spectacular that I did not want to take any pictures. I just wanted to indulge myself with the scenery.


We finally got to see all the mountains that were hidden two days before. The sun shone so bright. The sky was so blue. It was a pure bliss. Alhamdulillah! :)


It took one hour or less to get to Lake Louise from Banff. However, it did not feel like an hour or so. It felt like 10 minutes. Time flew so fast that I did not even realize it. I was too occupied with the view.


The view looked way different compared to when we came. I was so so happy and grateful for this chance of seeing the beautiful sky and beautiful view of Rocky Mountains in Banff :)

31 comments:

  1. suka baca enry Farah sebb caption beautiful view yg sgt menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. I feel so honoured. Tapi, rasanya memang hampir semua yang datang blog ni sebab nak tengok gambar yang tak seberapa ni je. hehe :)

      Delete
    2. Haha... tengs dik... dpt lh kami merasa tgk

      Delete
  2. canada cantik TT__TT nak travel kat sana satu hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, kalau ada peluang, datang sini. Boleh tumpang bilik akak ^_^

      Delete
  3. wow highway paling terpanjang. mesti x jemu sepanjang perjalanan tu sbb banyak disajikan dgn pemandangan2 yg cantik :D bertuahnya akak dpt tengok semua ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Highway nya panjang tapi yang view yang cantik macam ni ada dekat part sini je rasanya.

      Delete
  4. ahh it such a beautiful scenery along the road ! love it ..

    ReplyDelete
  5. Kalau aku yang memandu dekat jalan tu, perjalanan satu jam mungkin jadi lima jam sebab distracted dengan scenery dia...ohhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Selalunya kalau orang drive kat sini, memang akan ambil masa yang lebih panjang sebab nak berhenti tengok-tengok dan tangkap gambar kat sini.

      Delete
  6. Wow weee...dari dulu lagi nak tengok view macam ni..lawa sungguh..... Salam kenal n follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal. Terima kasih sebab follow ^_^

      Delete
  7. wah, cantiknyaaa pemandangan, T^T
    subhanallah.
    rasa macam nak gi sana, jadi penumpang n bukak tingkap kereta luas2. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam bahaya je kalau buka tingkap luas-luas sebab angin dekat sini kuat. hihi

      Delete
  8. Canada is one of the largest countries in the world? Ter dingin sangat nak ke sana sbb ada rakan blogger kat sana..huhuh berangan je lah..syukur Farah dapat study di obersea tu..rezeki!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do come while I'm here, kak JM and kak Sal ^_^

      Delete
  9. mmg betul lah...tgk scenary sepanjang highway tu walaupun jauh tidak rasa mengantuk dan memenatkan mata..subhanallah..cantik ciptaan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju, kak JM. It's healing the tired mind and tired body ^_^

      Delete
  10. untung nya kak farah dapat tengok semua ni. lawa sangat.
    teringin nk gie sana nanti erghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, one fine day Nina ^_^

      Delete
  11. Highway panjang pun kalau view best, akak on je..hahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Highway panjang tapi bahagian ini je yang cantik. Bahagian lain tak tahu

      Delete
  12. Longesttttt highway tuuu..... Ya Allah bestnya... Haha Teringin ~~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not the longest pun. One of the longest je :)

      Delete
  13. i hev makcik kat Canada actually.. she did her PHD and now xnak balik..
    dah kerja kat sana.. nak dapat PR dah pun.. tapi tak close jadi nak pergi pun segan ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak cik akak study dekat bahagian mana? Dekat sini ramai je Malaysians yang memnag tak nak balik lepas dah habis belajar. Tak kiralah degree ke PhD ke, sama je. hihihi Semua pun nak apply PR dekat sini.

      Kalau segan, marilah datang sini tapi stay dengan saya :)

      Delete
    2. ehehe eh x ingt da komen kat sni.. ada dia sebut tp bukan Quebec rasanya.. eh betoi ke eja tu.. first year anak dia tinggal kat Malaysia.. dia ngn hasben je pegi.. now semua da pegi sana..

      kalo akak pun tanak balik !!

      Delete
    3. Oh, bukan Quebec. Rasanya memang tak ramai pun Malaysians dekat Quebec tu sebab Quebec tu French speaking region. Setahu saya, Malaysians ramai dekat Ottawa, Toronto, Edmonton, and Vancouver. Itu je lah kot.

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...