Banff Trip 1.0 | Lake Louise | Doodles of Life

Monday, November 16, 2015

Banff Trip 1.0 | Lake Louise

Dreams do come true, everyone! Dreams do come true :)

Lake Louise

Some of you may know that Lake Louise is listed as one of places that I want to go before I die. Alhamdulillah, I had a chance to go to Lake Louise when I went to Banff. Hello lovely Lake Louise!

Amanda was willingly squeezed Lake Louise into our itinerary. Well, sebenarnya dia rasa bersalah sebab dia paksa saya ikut dia pergi Banff ni. Saya sebenarnya tak pernah terfikir pun nak pergi Banff (when I say Banff, I refer to Town of Banff and its proximity, not Banff National Park). Saya cuma teringin nak ke Lake Louise dan Morraine Lake. Untuk menghilangkan perasaan bersalah tu, dia ajak pergi Lake Louise. Lagipun, kami teringin nak tengok Fairmont Chateau Lake Louise.

Lake Louise

We spent about 6 hours in Lake Louise. Tak singgah lama sebab bus ke Jasper ada satu je dan esok harinya saya kena kerja. Masa saya sampai sini, menggigil satu badan sebab excited sangat. I cannot believe my own eyes! Lake Louise sangat-sangat cantik! Subhanallah. It met my high expectation.


Lake Louise ni kalau tak silap saya one of the most famous lakes in Canada. Jadinya, memang sangat-sangat ramai tourists. Pening kepala sikit masa baru sampai sebab ramai sangat orang! Setelah duduk dekat tempat yang isolated macam Jasper tu, saya memang tak biasa sangat dengan tempat yang ramai orang. Rasa macam jakun sikit pun ada juga bila tengok orang ramai ni. Punyalah kronik. haha!

Lake Louise
I looked like a hunchback -_-

Menurut kawan saya yang kerja dekat Fairmont Chateau Lake Louise ni, on average, 20 000 people will come everyday just to see Lake Louise! Boleh bayangkan tak macam mana packed nya Lake Louise ni? Takde spots nak tangkap gambar pun. Nak menyelit dekat the most strategic spot pun tak dapat sebab ramai sangat orang. Mesti akan ada orang interframed. Gambar-gambar saya dekat sini pun semua tak cantik sangat. Sedih je bila fikir.

Lake Louise

We planned to canoe here but masya Allah, the waiting line was so long, we decided to cancel our plan. Tak kuasa nak menunggu lama-lama. Sepanjang-panjang barisan. Lake pun penuh dengan canoes dan kayaks. Memang jam-packed la. The moment that our initial plan was ruined, my friend decided to bring us hiking.

Say what?!

Yes, we went for hiking in Lake Louise. Hiking! Again! *oh my poor legs*

I'll save the hiking story for another post. Sebab banyak sangat gambar! haha :p

Lake Louise

By the way, bila saya cakap saya ada dekat Lake Louise ni 6 jam, bukan 6 jam saya duduk depan tasik ni. Saya cuma duduk lepak-lepak kat depan tasik ni dalam 1 jam sahaja. Yang lain tu habis dekat hiking dan lepak-lepak dalam Fairmont Chateau Lake Louise.

Lake Louise ni heaven untuk outdoor activities lover. Banyak sangat outdoor activities dekat sini. Kalau tak berapa suka outdoor activities, agak sukar nak enjoy Lake Louise ya sebab Lake Louise ni memang ada Lake Louise (dan segala gunung dan glaciers) je dekat situ. Takde benda lain yang boleh dibuat dekat Lake Louise ni.

Tapi, kalau awak macam saya yang suka sangat tengok nature view yang subhanallah sangat-sangat cantik, yang tak kisah duduk berjam-jam tengok pemandangan cantik macam ni, insya Allah you can enjoy Lake Louise like I did :D

52 comments:

  1. banyaknya purata orang yg datang utk sehari! eh tapi still gambar2 ni semua lawalah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ramai sangat. Rasa sesak.

      Delete
  2. I can sit there for one solid hour tak buat apa-apa..haha.tapi kalau orang ramai sangat rimas la plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, kak Sal. Orang ramai tapi kalau tak bersesak-sesak sangat takpe, kak Sal :)

      Delete
  3. cantik!! SubhanaAllah! sangat cantik!! Kak Sally pun teruja tgk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik sangat, kak Sally! Glad to know that you are excited to see the view ^_^

      Delete
    2. Kak Sally kalau jumpe air, pantai laut semua tu mmg excited lain sikit...my element maybe?

      Delete
    3. Maybe! Saya pula kalau nampak benda cantik je saya excited :D

      Delete
  4. cantiknya farah louise lake ni..akk paling teringin nak gi moraine lake, sgt cantik - terpengaruh sejak tgk citer x men.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lake Louise ni memang cantik, kak. Saya pun teringin nak ke Moraine Lake. Moraine Lake lagi famous dari Lake Louise ni. Dekat juga dengan Lake Louise tapi saya tak sempat pergi pun sebab saya pergi hiking masa ni.

      Delete
  5. Harap suatu hari nanti boleh pergi travel dekat negara orang jugak. Tapi, nak keluar bilik pun malas, haha. You're so lucky, kak Farah. Boleh tengok pemandangan tu secara real. So pretty..soo jealous, hehe :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah Nini. One fine day. Alhamdulillah, I am very lucky indeed, Nini :)

      Delete
  6. subhanallah. so beautiful la kak farah T^T
    i wish blh pergi sana. nampak fairytale sangat dia punya tasik. macam keluar dari gambar T^T
    bestnyaaaaaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. The view is really surreal, I can't stress it enough ^_^

      Delete
  7. langit, awan, air, even batu pun nampak cantik sangat subhanAllah TT___TT
    bestnya hiking *jealous*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya suka hiking ke? I'm not a big fan of outdoor activities. So, kurang sikitlah hiking ni tapi kadang-kadang bolehlah.

      Delete
  8. subhanallah cantiknya!! i guess this is the most wonderful scene ive ever seen. untung gila kak farah dapat pergi sini :'))))

    ReplyDelete
  9. cantek, canteknya, canteknya sangat2!!!!1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik, kak Sally! ^_^

      Delete
    2. lol! Sorry kak Aisya! Tak perasan pula letak salah nama. hahahaha. Maybe I was reading kak Sally's post kot masa ni. Tu yang tertulis nama kak Sally. Maaf! Maaf! Maaf!

      Delete
  10. mcm biasa, gambar mmg winnnn lah.... speechless ... 20000 org setiap hari.. Subhanallah mmg cantik sangat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, 20 000 orang setiap hari but it is only during summer.

      Delete
  11. Gambar no.3 tu just WOW!
    Macam lukisan. WOW sangat!

    ReplyDelete
  12. Cantiknya tempat ni... Gambar pun ohsem!

    ReplyDelete
  13. Fuyoooo.
    Chantiknyaaa..lain macam warna tasik tu..tapi memang lawa...duk 6 hari pun tak apa kalau macam ni.hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin saya terlebih edit kot, kak. Tapi warna air tasik dekat sini memang lain daripada air warna tasik dekat Malaysia tu.

      Saya pun setuju juga. Duduk 6 hari pun rasa tak puasa lagi ^_^

      Delete
  14. Alhamdulillah, dah boleh cross out dah lake ni. Cantik bebenor tempatnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! I can finally crossed this lake from my list. Memang cantik sangat-sangat! ^_^

      Delete
  15. Speechless tengok keindahan tempat ni. Agungnya kekuasaan Yang Maha Pencipta,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila saya datang sini, kak Farrah, saya memang rasa kerdil sangat-sangat.

      Delete
  16. Omg.. Dalam gamba dah cantik gila... Depan mata nie boleh buat menitis ayak mata... T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menitis air mata tengok tempat ni, Elina.

      Delete
  17. Subhanallah.... masya Allah... cantik nyaaaa...

    Nanges dibuat farah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya masa pertama kali tengok pun rasa sebak kak Huda T_T

      Delete
  18. Baru nak tanya tp dah dapat jawapan, 6jam tu duduk tengok tasik sahaja ke. :D You did a lot of hiking there, Farah! Teringin sangat nak join. Tapi jauhhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah datang, tahun depan masa summer break. Dah alang-alang jauh, duduk sini lama sikit :D

      Delete
    2. Farah kan ada kat sana Hanis.. grab the chance.. ehehe..

      Delete
    3. Yes please. Do come while I am still here :)

      Delete
  19. Farah !! please carikan sorang orang Canada untuk akak.. nak migrate sana ahahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Siti, kalaulah senang, mesti saya cari untuk diri saya sendiri dulu! hahahahah. But on serious note, kebanyakan Malaysians yang kahwin dengan Canadians dekat sini, tak kenal masa dekat Canada pun. Semua kenal masa dekat luar Canada. Ada seorang kakak ni dia jumpa Canadian husband dia dekat Malaysia.

      Delete
    2. huahuahua.. nak kena intrview la org2 omputih yang kat Malaysia ni.. asal mana =D haha.. makcik akak is actually kt sana tau.. dia smbung phd tp akak lupa nama uni dia.. ada dia ajak pegi tp tiket beli sndiri but other expenses bleh dia tanggung hewhew.. lagi 2 thun nk balik..

      Delete
    3. Kalau macam tu, save la duit untuk tiket, kak Siti. Orang dah offer tu. Saya rasakan Malaysians dekat sini memang tak kisah sikit nak spend duit untuk belanja orang datang once the people are here. Sebabnya dekat sini, tak ramai Malaysians pun :(

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...