Banff Trip 1.0 | Lake Agnes & Lake Agnes Tea House | Doodles of Life

Saturday, November 28, 2015

Banff Trip 1.0 | Lake Agnes & Lake Agnes Tea House

*Refreshing back to my point in previous post.*

Yes! We went for hiking again in Lake Louise. We hiked to Lake Agnes & Lake Agnes Tea House. According to my friend, the hike to Lake Agnes & Lake Agnes Tea House is a moderate hike and a doable hike for people who have limited time like us.


"Do you want to go for hiking?"

"Is there anything else that we can do here besides hiking?"

"Not really."

"I guess we are hiking then."

"Do you want to go for moderate hike or challenging hike?"

"I want an easy hike! Ada ke? Pleaselah ada. Penatlah. Semalam baru hiked Sulphur Mountain. Tak habis penat lagi pun. Kaki pun sakit. I need my legs to be in a good condition okay. Esok kerja."

"There is no easy hike here. Let's go for moderate hike. It's not that hard."

"Okaylah. Anything will do. Janji boleh sampai bawah sebelum pukul 3."


Lake Louise from hiking trail
Small part of Lake Louise as seen from the hiking trail

The Lake Agnes & Lake Agnes Tea House hike distance is 7 km return and the elevation gains is 400m. On paper (or screen), it sounds easier than Sulphur Mountain. Tapi, sebenarnya, lagi susah. Trail dia curam gila! I'm not good with tempat-tempat yang curam T___T

Selain tu, Lake Louise ni terletak di altitude yang tinggi. Jadi, oxygen level dia memang sedia ada rendah.. Bila kita mendaki ke atas, lagi rendahlah oxygen level dia. Cepat mengah, cepat semput. Saya memang asyik berhenti jelah. Dahlah tak fit, bila tak tahu breathing way yang betul, lagilah haru. Memang hampir nak give up dah sebab rasa macam tak mampu. Nasiblah dapat kawan yang supportive. Gigih jugalah nak habiskan pendakian.

Mirror Lake and Beehive
Mirror Lake and Beehive

Sebelum sampai ke Lake Agnes & Lake Agnes Tea House, akan jumpa Mirror Lake and Beehive ni. Saya tak sure sama ada Beehive tu Small Beehive or Big Beehive. Apparently, there are two Beehives there. Kami stop dekat sini dalam 15 minit untuk tangkap gambar dan berehat-rehat. Oh dekat sini ada banyak chipmunks or squirrels, saya tak sure and they were very very friendly. Kalau awak datang dekat nak tangkap gambar diaorang, diaorang takkan lari. Cute sangat!

Waterfalls near Lake Agnes & Lake Agnes Tea House
Waterfalls near Lake Agnes & Lake Agnes Tea House

Bila sampai Mirror Lake, tu tandanya memang dah dekat sangat dengan Lake Agnes. Ada beberapa ratus meter sahaja lagi. Kalau tak silap saya, trail condition lepas Mirror Lake ni rasanya lagi mencabar. Lagi gerun sebab lagi curam. Ada satu masa tu, saya rasa macam nak suruh Amanda tolong tarikkan tangan saya ke atas sebab saya takut jatuh. Kalau jatuh dari trail tu, memang dah arwah dah.

Dan bila nampak waterfalls macam kat atas tu, memang dah dekat sangat-sangat. Cuma kena panjat tangga sebelum sampai ke Lake Agnes & Lake Agnes Tea House. Memang tahu yang dah nak sampai final point sebab boleh dengar suara-suara orang. Kalau mendongak ke atas pun boleh nampak yang ramai orang dekat atas tu.

Lake Agnes
Lake Agnes

Sampai-sampai atas, I was totally mind-blown okay! It took me 1 1/2 hours to see this view. Subhanallah, memang tak sangka yang Lake Agnes ni cantik sangat-sangat! It felt so surreal to see Lake Agnes with my own eyes. Rasa macam tak percaya ada tempat cantik macam ni dekat tengah-tengah gunung. Tak berkelip mata masa tengok Lake Agnes ni. In fact, I felt that Lake Agnes was way prettier than Lake Louise at that time. 

The water is clear and so cold! Maybe because Lake Agnes is a glacier-fed lake. Saya tak pasti. Nanti saya google. Tapi, selalunya memang macam tulah. Warna air dan temperature glacier-fed lakes memang akan jadi macam tu macam Lac Beauvert.

Big Beehive
Big Beehive

Big Beehive ni terletak dekat sebelah kiri or kanan (depends on your standing position) of Lake Agnes. Boleh daki naik sampai atas tapi kami tak daki sebab tak cukup masa. Kalau tak silap saya, trail dia lebih kurang 1 km lebih juga. Lagipun, kami memang dah penat dah. Kaki dah rasa macam jelly masa tu.

Kami duduk dekat atas ni lebih kurang 1 jam lebih juga. Duduk menikmati view, acah-acah melayan perasaan tepi tasik, dan main tangkap-tangkap gambar. Mula-mula planned nak minum-minum dekat Lake Agnes Tea House sebab alang-alang dah sampai, baiklah merasa kan. Lagipun, Lake Agnes Tea House ni kira iconic jugalah.

Lake Agnes Tea House
Lake Agnes Tea House

But we cancelled our plan. Aish, asyik cancel je. hahaha! There were so many people at the tea house. Some of them were even waiting for their drinks in front of the lake because there was no space. Well, I will never complain if I have to wait for my drinks in front of the beautiful Lake Agnes but the thing is I don't like waiting.

I am also not a big fan of tea or coffee. So, kita passed je lah. By the way, Lake Agnes Tea House ni ada je jual benda lain selain teas and coffee. They sell different type of hot and cold drinks, sweets and desserts, sandwiches and soups, and lunch combos. And Lake Agnes Tea House does not accept debit card or credit card. They only accept cash (USD and CAD) and travelers cheque. Memang nasiblah tak minum or makan sebab saya memang takde cash. Almaklumlah, duduk Canada ni semuanya main swipe-swipe je.

Lake Agnes Tea House
Lake Agnes Tea House

Fun facts about Lake Agnes Tea House

All its employees hike up and hike down to work everyday! They also carry the ingredients with them. Can you imagine that? I bet they must be super fit! I will die if I have to do that T__T

The employees carry their garbage down everyday when they are done for the day. The customers are also expected to do the same. Sila bawah sampah sendiri ke bawah. Ini national park. You are expected to take a good care of it. 

They do not use electric stove. Instead, they use propane.

They use water from Lake Agnes to make all the drinks. Rasa macam duduk kampung sangat bila tengok pekerjanya main cedok-cedok air Lake Agnes pakai cerek.

Beautiful Lake Agnes
Beautiful Lake Agnes

Lepas rasa macam puas sikit dekat Lake Agnes ni, kami pun turun. Kalau boleh nak duduk lama lagi tapi kami rushing sangat masa tu. Perut pun tengah lapar. It was almost the lunch time. Dahlah pagi tu skipped breakfast sebab takde masa nak breakfast. Sibuk sangat nak round The Fairmont Banff Springs pagi-pagi, tanggunglah rasa lapar tu sendiri.

It was easier to go down sebab dah banyak tenaga dan tak perlukan banyak tenaga pun untuk turun kan. Unfortunately, I almost sprained my ankle. Terhincut-hincut lah seorang Farah masa turun ke bawah. We spent the rest of our time by hanging out at Fairmont Chateau Lake Louise. I cannot say anything about the hotel as I did not have enough time to tour around the hotel. Kami cuma duduk makan lunch and borak-borak je.

Overall, I was very satisfied with my visit to Lake Louise (including Lake Agnes)! In fact, my visit to Lake Louise made up the big highlight of my Banff trip. It was 6 hours well-spent. I just wish I had more time to explore this beautiful place.

43 comments:

  1. seriously jelesssss weyyyy..hihihihhihi... untungkan dpt tgk permandangan cantik mcm gini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, memang untung sangat-sangat :)

      Delete
  2. aaaa i never go to hiking before ugh ugh T_T
    btw kak farah, the view ya allah soooooooo precious!!!!! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, the view memang sangat-sangat cantik! I think hiking kat Malaysia can be more challenging.

      Delete
  3. fun facts tu memang buat saya kagum saaaangaaaaat! beruntunglah kak farah dapat merasa semua ni~ kat malaysia mana ada semua ni~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang untung sangat-sangat. As you mentioned, dekat Malaysia memang takde view macam ni.

      Delete
  4. kuat betul kaki kak farah ni asyik hiking je. jeles pula saya T__T seronoknyaa
    wow lake tengah2 gunung! subhanallah cantik sangat!
    and... yg kedai makan tu mmng pekerja2 dia gigih sungguh.. fuhh xleh imagine tiap2 hari diorang naik turun gunung tu. hebatlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kuat pun kaki akak tu. Serious masa tu rasa macam nak tercabut kaki.

      Delete
  5. haiyoo cantiknya.. Farah sila print gambar2 ni then buat calendar, saya beli.. konfem.. hahhaha

    anyway rasa happy bila taw ade tempat cantik mcm ni lagi.. n diorang jaga tempat ni dgn baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wish I know how to make calendars with these pictures.

      Delete
  6. Kalau daki penat utk sampai ke permandangan yg macam tu, aku pun takkan komplen banyak. Hehehehhe

    ReplyDelete
  7. subhanallah. memang cantek sangat permandangan T^T
    kira terbayar la penat lelah cuba hiking kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terbayar penat lelah tu :D

      Delete
  8. Dang all the photos are so pretty I'm cryinggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Let me wipe your tears. hihihi. Just kidding! :D

      Delete
  9. Replies
    1. This part of Canada is really beautiful :)

      Delete
  10. perghh.. larat btol farah.. kalau zizie, mmg manjakan kaki dulu la.. xhike dah.. huhu.. adoi.. asik cancel plan je ye... next time pergi la lagi.. hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak hike, rasa rugi sebab bukan senang nak datang sini.

      Delete
  11. canada. cantiknya nature kat sana :)
    insya'Allah harap dapat jejakkan kaki ke sana satu hari nanti.

    ReplyDelete
  12. Feweeeeeiitttt! Pink.... he he he...

    ReplyDelete
  13. Dah macam gambar google dah :') You so lucky to be there!

    ReplyDelete
  14. Hahahha. Tak menahan nak easy hiking. Lawanyaaa :D

    ReplyDelete
  15. Hahahha. Tak menahan nak easy hiking. Lawanyaaa :D

    ReplyDelete
  16. Subhanallah....

    Untungnya farah... merata dpt jln tgk alam indah ciptaan Allah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang untung sangat, kak Huda :)

      Delete
  17. beautiful view...kalau akak pun rasa berbaloi.tapi, tulah dah berkurun tak hiking ni...naik tangga pun semput..gunung apatah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kena push dengan cara yang betul, mesti boleh hike punya, kak Sal :)

      Delete
  18. pergh..kalau akak kena keje kat Tea House tu memang surrender lah..tak kuasa turun naik hari-hari..tapi serius unik cedok air tasik..sebab tu kot orang tunggu nak minum, nak rasa air dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun memang akan surrender. Badan sendiri pun tak larat nak bawa untuk hiking, apa entah lagi nak bawa segala ingredients tu. Saya tak rasa air dia ada rasa tau kak Sal sebab diaorang but flavoured drinks pakai air tu kan.

      Delete
  19. subhanallah rasa nk menangis tgk 2 lake ni.. memang percaya ada tempat cantik2 dan berada dlm negara yg rakyatnya sygkan alam semulajadi. baiknya smua bawa sampah masing2.

    kaki jelly maknanya kena rest lama tu.. selalunya air glacier mesti kaler biru kehijauan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I did not have enough time to rest pun masa tu sebab saya kerja keesokkan harinya.

      Delete
  20. akak yang tak suka hiking pun might go n hike kalau dah cenggini punya cantik view nya !!! adeh Farah.. tingat plak scene2 citer omputih yang osem2.. lawa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think that's the beauty of hiking. We have no idea what's waiting for us at the other end :)

      Delete
  21. isk kalo dapat la secawan tea kan from the shop.. minum panas2 smbil asap tu hembus2.. ngadap pulak scenery lawa.. adeh !!! very the ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita minum air kosong pun boleh feeling feeling macam tu. Hehehehehe :D

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...