Banff Trip 1.0 | Icefields Parkway (Jasper - Banff) | Doodles of Life

Monday, October 12, 2015

Banff Trip 1.0 | Icefields Parkway (Jasper - Banff)

Disebabkan saya ni tak pandai menulis travelogue tapi teringin juga nak update pasal traveling bagai, segala posts mengenai Banff Trip saya akan di update mengikut suka hati saya. 

I went to Banff with Amanda my roommate when I was in Jasper. We took a Brewster bus from The Fairmont Jasper Park Lodge to The Fairmont Banff Springs. The bus fare was bloody expensive however we got employee discount. So, we only paid half of the normal price. Alhamdulillah :)

Icefields Parkway

The journey from Jasper to Banff took about 5 to 6 hours. Well, the journey time actually depends on the weather, road condition, etc. Kalau awak drive sendiri, insya Allah akan lebih lama sebab banyak sangat tempat cantik yang awak boleh berhenti dan ambil gambar. Saya yang naik bas ni tak berpeluanglah nak stop ambil gambar.

Icefields Parkway

The road or highway that we took; Icefields Parkway is one of the famous scenic roads in Canada (maybe even in the world). Sepanjang perjalanan awak akan disajikan dengan pemandangan yang subhanallah, sangat-sangat indah! *My heart is still racing when I am writing this post*

Semua tempat yang saya pernah pergi macam Tangle Creek Falls, Stutfield Glacier, Stanley Falls, Sunwapta Falls, Athabasca Falls dan Edith Cavell, memang akan lalu Icefields Parkway ni. So, dapat bayangkan macam mana view nya :)

Icefields Parkway

Sepanjang perjalanan memang awak hanya akan nampak gunung, gunung, dan gunung. Dan tasik. Dan glaciers. Rinse and repeat. Memang terasa kerdil sangat-sangat diri ni bila tengok pemandangan sekeliling. Speechless weh! Kalau awak datang sini jangan sesekali tidur bila awak dekat Icefields Parkway ni. Nanti rasa rugi. Oh, dekat Icefields Parkway ni tiada phone reception and internet connection. So, sepanjang-panjang perjalanan tu memanng boleh focus dengan view sekeliling.

Icefields Parkway

Selain gunung-ganang, tasik dan glaciers yang awak boleh pergi secara free, ada juga tourist attraction lain dekat Icefields Parkway ni macam Ice Explorer dan Jasper Skywalk. Yang ini berbayar ya. Saya tak berpeluang pun nak pergi sebab bas yang saya naik ni macam bas express. 

Icefields Parkway

Sebenarnya saya rasa agak sedih sikitlah sebab masa kami on the way pergi Banff ni, cuaca tak cantik. Hujan sepanjang jalan. Siapa perasan setiap kali saya pergi mana-mana masa saya dekat Jasper ni, cuaca asyik tak cantik je? Hahahaha.

Sepanjang perjalanan tu, bus cuma berhenti di Icefields Center untuk bathroom break and snack time. Lepas tu, berhenti sekali lagi di Lake Louise untuk pick up or drop off passengers. Sakit pinggang duduk lama-lama tapi disebabkan nak ke Banff, gigihkan juga diri tu.

Icefields Parkway

Okay, sebenarnya takde benda sangat nak cerita pasal Icefields Parkway ni. Sebabnya saya cuma duduk dalam bus dan berlagak macam budak-budak excited sepanjang perjalanan. Saya buat post ni sebab nak stress kan yang Icefields Parkway ni sangat-sangat cantik!

Setuju atau tidak yang Icefields Parkway ni cantik?

53 comments:

  1. MashaAllah, beautiful scenery ! Sukanyaaaa tengok. Betul cakap orang, makin jauh perjalanan, makin luas pemandangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Makin jauh perjalanan, makin luas pemandangan :)

      Delete
  2. Dah macam gambar dalam kalendar.. he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar kalendar yang mana satu, kak SS? Hehehehehe :D

      Delete
  3. Setuju sangattt!!!!
    Third gambar yang gunung tu paling kagum sebab macam lukisan je...unrealistic sangat...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. It looks surreal even kalau tengok dengan mata kepala sendiri.

      Delete
  4. subhanallah. cantiknya gambar tu. seriously macam lukisan. T^T
    bestnya kak farah dapat travel tempat cantik macam nie. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. The whole Rockies memang macam painting :)

      Alhamdulillah, memang bertuah dapat jejak kaki kat sini

      Delete
  5. dan nampak sangat sejukkkkk :D ni Farah berdiri sebelah driver ke ni masa ambik gambar? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk! Tapi, tak sampai negative lagi suhu dia masa tu :)

      Tak, tak berdiri pun. Duduk depan sekali masa dalam bus. Cermin depan bus besar.

      Delete
  6. setuju sangat! hahahaha...siap angkat tangan kat opis neh!

    bila teringat psal Farah g mana-mana cuaca tak cantik, akak teringat kat Yonghwa...setiap kali dia g mana-mana asian country, mesti hujan..hahaha...ada sekali masa dia sampai airport terus hujan...kitorang gelak sbb tau rainy boy dah sampai :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yonghwa pun macam tu juga ke? Super Junior pun macam tu juga. Setiap kali ada Super Show, mesti akan hujan.

      Delete
    2. Aah...tapi sellau jd masa kat Asian Country je...kalau g tmpt lain tak...tapi kalau dia sampai Malaysia mmg akan hujan...dan buat semua org dapat agak dia dah sampai :P

      Delete
    3. Hihihi. Betul-betul. Serupa macam Super Junior jugalah.

      Delete
  7. kadang-kadang, kita tak perlu ambil gambar untuk dibuat kenangan..tengok dengan mata sendiri dan rasa betapa bersyukurnya diberi peluang melihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sal. Tapi, dekat sini gigih nak tangkap gambar sebab belum tentu dapat datang sini lagi. Takut terlupa macam mana cantiknya tempat ni.

      Delete
  8. akan diupdate mengikut suka hati saya....hihihi..semua blogger tak tegar macam kita memang menulis sesuka hati sayang..hahaha

    ReplyDelete

  9. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  10. SubhanaAllah..cantik sgt2...

    Best lah dpt p tempat2 cm ni.. pemandangan nya, aihh tenang hati..kita yg duk picture ni terasa best ni jugak...

    ReplyDelete
  11. sangaaaaaattt cantikkkk omg T__T kalau sebelum ni canada xde dlm list negara yg saya nk pegi, lps baca semua entry2 akak rasa teringin gila nk pegi canada niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. I love this side of Canada. Memang cantik. Tapi, kalau pergi the other side of Canada, tempat akak study, memang takdelah view macam ni.

      Delete
  12. ya Allah memang cantek sangat sangat. dan pandainya awak ambik gambarrr. cantek cantek semuaaaa. *bersinaq mata* :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pandai ambil gambar pun. Semuanya pun pakai auto je. Edit pun lebih. Tempat ni yang cantik. Memang susah sangat nak tangkap gambar buruk dekat tempat yang cantik macam ni.

      Delete
  13. subhanallah cantiknyaaaa Farah !! each time akak nk datang jenguk blog ni..
    im expecting beautiful pictures tau.. mmg suka sangat..

    and i love snow tho x penah tngkyang real lagi..
    i just love it..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay! Ada juga orang yang datang nak tengok gambar saya yang tak seberapa ni. Dahlah edit je lebih. hahahahahhaha :D

      Kak Siti, I used to love snow. Tapi, sekarang, tak berapa sangatlah but still rasa excited juga kadang-kadang.

      Delete
  14. Beruntung Farah,.. sambil study ada peluang kunjungi tempat2 indah kat tempat orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahun sekali je dapat peluang macam ni, kak Farrah :)

      Delete
    2. Jadilah,...setahun sekali tgk view indah meriah macam ni,..memorinya leh simpan bertahun2 :)

      Delete
    3. Lepas ni macam dah tak berpeluang dah. Sedih je bila fikir :(

      Delete
  15. gila tak setuju..mestilah cantik......nnt saya ke sana,jadi tourist guide saya.....whowwwww!saya tah bila bole sampai ke sini..nak sgt2 sebelum mati T_T

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. Yeay (Y) Memang cantik sangat :D

      Delete
  17. setujuuuuu cantik sangat ! ya Allah bila boleh jejakkan kaki kt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah one fine day, kak Nina :)

      Delete
  18. bloody expensive? berapa harganya...kalau 5-6 jam drive tu..jauh jgak..nasib baik dapat harga half paid..kalau sis JM nk ke sana...x mampu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalay takde diskaun, lebih kurang CAD 190 rasanya. Tak ingat sangat. But for sure more than CAD 150 but less than CAD 200. Tapi, memang mahal la.

      Delete
  19. memang i'm fall in love lah denga view kiri kanan highway tu subhanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too! Lagi cantik kalau tak hujan.

      Delete
  20. beautiful scene.. siyes jatuh cinta.. :)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...