Banff Trip 1.0 | Bow River | Doodles of Life

Wednesday, October 21, 2015

Banff Trip 1.0 | Bow River

I don't think I have mentioned this before but this Banff trip was led by Amanda. I just followed her lead sebab saya jenis malas nak gaduh. So, you may sense some conflicts between us in the next couple posts but don't worry, we were good, okay :)

The first place that we went in Banff was Bow River. After putting our stuff in our room, we went out to explore the nearby attractions. The initial plan was to go to Bow Falls and then to Town of Banff for dinner. However, everything changed. Man proposes, Allah disposes, right?

Bow River
Bow River

Amanda did not want to walk until the end of the trail. So, we did not get to see the Bow Falls. Can you believe that? We were actually very very close to the Bow Falls! Kalau jalan depan sikit dah boleh nampak Bow Falls tu. Sampai sekarang masih terkilan bila fikir balik.

Bow River
Bow River

Tak dapat tengok Bow Falls, dapat tengok Bow River pun jadilah. Daripada takde apa-apa langsung kan. Bow River dan Bow Falls ni dekat sangat-sangat dengan The Fairmont Banff Springs. Rasanya macam betul-betul belakang hotel ni. Sungai nilah yang saya nampak daripada bilik hotel saya tu. Cuma yang dalam gambar tu, gambar sungai selepas Bow Falls tu. Gambar-gambar atas ni, gambar sungai sebelum Bow Falls.

Bull on the way to Bow River and Bow Falls
A bull

Masa kami on the way nak ke Bow River dan Bow Falls ni, terserempak dengan seekor bull. Maaf, tak tahu bull dalam BM apa. Rasa macam wow sangat-sangat walaupun hari-hari nampak bull dekat Jasper. haha! I was afraid at first because the bull was staring at me. Lama kot main pandang-pandang sebab bull ni blocked trail yang kami nak lalu tu. Last-last bull ni berjalan pergi sebab tiba-tiba ramai sangat manusia yang berhenti dan nak ambil gambar dia. Pemalu ya, bull?

Trail to Town of Banff / Bow River & Bow Falls
Trail to Town of Banff / Bow River & Bow Falls

We did not spend a lot of time here as Amanda really want to go to town. She was super hungry. I was like, "Okay, whatever you want, Mam" I did not really mind about eating because I was fasting. It was the last day of Ramadhan when I arrived in Banff. So to the Town of Banff we went next.

We basically walked around the town and surveyed all restaurants available at the town. No time to buy souvenirs pun. After surveying the whole town, we ended up at McDonalds, and Silver Dragon.

I'm not going to update about Town of Banff even though I pretty like the town. This is because I did not have pictures of Town of Banff. Can you believe that?! Tapi, percayalah bahawa Town of Banff sangat cantik, okay! Well, Amanda was rushing me and did not allow me to stop and take pictures. 

Sedih!

Tapi, takpelah. Kita faham. Dia tengah lapar kan masa tu :p

41 comments:

  1. wah..satu gambar pun takde? oh, ni yang cerita raya kat atas gunung tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada, kak Sal. Yes, ini cerita raya atas gunung tu. Cerita lapuk tapi gigih juga nak update. hehe

      Delete
    2. hahaha..it's OK, kita punya blog kan..nak cerita raya seploh tahun dulu pun sukati kita lah..hihi

      Delete
    3. Betul! Betul! Untuk kita sendiri baca.

      Delete
  2. Replies
    1. Deras sebab bersambung dengan air terjun kan :)

      Delete
  3. si Amanda pon lahaiiiii ta paham jiwa.....dia tak apalah local yg bila bila pon boleh sampai sini....kekekkee.....tak pasal2 farah makan hati berulamkan jantung..hahahahahhaa...nice view walaupon ta sampai bow falls...bntg bertanduk tuh,kalau saya mmg panggil rusa lah instead of bull..ahahhahahahaha...... waiting for the next entry ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanda ni bukan local pun. Dia Chinese. Takpelah, kita faham sebab lain manusia lain ragamnya kan :)

      Bull tu adik beradik rusa juga rasanya. Tapi, saya tak sure sangat la.

      Delete
  4. loorrr pemalu rupanya si bull ni....hihihihi :D wahh Frah, cerita masa ramadhan arituh, boleh lagi nk stori....akk cerita masa tngh bulan 8 arituh pon xdan dah nk stori....almost lupa dah....hehehehehe :D tell me, ape tips nk stori balik ni?! :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan malu pun rasanya. hihihi. Lebih kepada rasa terancam dengan manusia.

      Takde tips pun kak Aisya. Saya draftkan je semua benda yang saya nak update lepas tu sambung sikit-sikit tiap hari. Kalau nak duduk terus update sekali memang tak dan lah. Ini pun bukan ingat sangat details nya. Update mengikut gambar yang ada je.

      Delete
    2. samalah ngan akak..kalau dah lama-lama ni memang update ikut gambar je..details dah banyak lupa

      Delete
    3. Boleh geng la kita, kak Sal :)

      Delete
  5. cantik warna air tu,,nampak jernih jaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air kat sini memang kebanyakannya jernih-jernih. National park kan :)

      Delete
  6. ingat deer.. bull rupanya.. aiyark.. why i feel like Amanda was ruined everything? sorry farah for that thought.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah.. Sorry jugak sebab setuju... Huhu - KTC

      Delete
    2. Rasanya bull ni memang adik-beradik deer / elk ni. Tak tahu nak explain macam mana. hehehe.

      Saya pun ada rasa macam tu juga sikit. Amanda pun tahu macam mana saya rasa macam tu. We talked about it when we arrived in Jasper :)

      Delete
  7. Ingatkan Bull yang lembu jantan bengis badan ketul2 otot tu...hehehe
    Deras air sungai tu, kan?
    Maybe tak dapat sampai Bow Falls tu ada sebabnya kot...
    Maybe next time boleh pergi lagi? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidaklah. Dekat sini, nak nampak lembu pun susah. Apa entah lagi lembu jantan bengis badan ketul-ketul otot tu. hehehe.

      Air sungai tu memang deras sebab dia mengalir ke Bow Falls tu kan. Eh? Macam mana tahu ni? Alhamdulillah, memang dapat pergi Bow Falls tu on my second trip to Banff :)

      Delete
  8. bow river tu mmng lawa, tapi mcm deras je air dia.. takut pulak tengok. btw comelnya bull tu! rasa mcm nk cabut je tanduk dia :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang deras. Bukan tempat mandi ya :)

      Betul Mazni. Akak pun rasa macam tu juga! Rasanya, ini baby bull tau sebab dia macam comel. Tanduk dia pun tak besar sangat.

      Delete
  9. Ni kalo jatuh sungai tu... mmg bye bye lah huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Memang arwahlah kalau jatuh sungai tu.

      Delete
  10. Eh eh .. ada anak rusa nani ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu kanak2,..

      Anak rusa Nani,
      Baru kembang ekor,
      Apa dosa kami,
      Lalu tidak tegur :)

      Delete
    2. Oh! Lagu tu. Saya tak tahu pun lirik dia anak rusa Nani. Dulu saya nyanyi anak rusa apa entah. hahaha

      Delete
  11. Mesti kecewa kan.. Saya yang baca nie pun kecewa... Satu kerugian di situ Hahaha Takpelah Kak Farah.. Nanti ada rezeki dapatlah singgah Bow Falls and others... In shaa Allah :)
    Woah.... Satu tips di situ... Kalau takut dengan bull, tangkap jer gambar dia. Nanti dia lari. Hahaha Ermmm... REDBULL :P -KTC

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, memang ada rezeki nak tengok Bow Falls tu :)

      Hihihi. Itu bukan tips ya. Kita sepatutnya kena pergi jauh dari binatang-binatang liar dekat sini.

      Delete
  12. dalam kepala akak Bull tu lembu jantan je...ke akak salah eh? hahahaha...

    ok, mmg ralat sikit sebab dah nak dekat dengan falls tu! aigooo~ takpelaa...bak kata Farah, Man proposes, Allah dispose..Mungkin ada hikmah kenapa Allah pendekkan jalan tu :)

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Rasanya ni baby bull sebab tu dia kurus. Antler dia pun kecil sangat-sangat kalau compare dengan elks dekat sana.

      Delete
  14. bull main pandang2 ya.. hehehe. ala amanda spoil la. rugi juga xdpt tgk town tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry kak Nina. Google jelah Town of Banff kalau nak tengok town tu. hehe.

      Delete
  15. aduhai...pesal x jalan sampai ke Bow Falls tu mesti lg cantik boleh share dengan kami..klau sis JM lah...mesti nk jalan sampai hujung..baru puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas nak bergaduh dengan kawan, kak JM. Itu yang tak pergi tu.

      Delete
  16. tgk Bow River tu rasa nak terjun je...mesti sejuk sgt air tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya semua air terjun kat sini memang sejuk sangat-sangat.

      Delete
  17. Bull tu mesti pelik sbb dia x pernah tgk..spesis apakah ini itu sbb lama tercengang hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah. hahaha! Rasanya binatang-binatang liar dekat sini memang dah biasa sangat dengan manusia sebab manusia ni penceroboh tempat tinggal diaroang ni.

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...