One Day Three Falls: Sunwapta Falls | Doodles of Life

Thursday, September 17, 2015

One Day Three Falls: Sunwapta Falls


Lepas Stanley Falls, kami pergi ke Sunwapta Falls. I honestly think that Sunwapta Falls is not that famous compared to Athabasca Falls but it is surely more popular than Stanley Falls. Kiranya kalau ikut equation; Athabasca Falls > Sunwapta Falls > Stanley Falls. Tapi, kalau ikut minat saya, Stanley Falls > Athabasca Falls > Sunwapta Falls.

Well, everyone is subjected to his or her opinion kan :)

Sunwapta Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Before we started exploring Sunwapta Falls, we stopped for lunch break. While all the other people were busy enjoying their lunches, saya telan air liur sahajalah. Kata puasa. Sementara tunggu mereka habis makan, saya berlagak jadi zirafah dan menjenguk-jengukkan kepala saya sebab nak tengok air terjun.

Sunwapta Falls ni ada dua parts. Upper Sunwapta Falls and lower Sunwapta Falls. Upper part yang 0.1 km. Lower part tu lebih kurang 2 km lebih.

Sunwapta Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Masa nak turun ke lower part of Sunwapta Falls tu, Ron tersalah tunjuk jalan. He guided us towards Big Bend and Fortress Lake direction. Nasib baik sempat tegur Ron masa tu. Kalau tak, mahu sampai ke British Columbia dah masa tu. British Columbia is another province, by the way :)

Sunwapta Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Again, it was an easy hike sebab path to the lower part tu macam jalan. Cuma semput dan penat sikit sebab curam. Going down was not a problem. Going up tu la yang terpaksa berhenti banyak kali sikit sebab nak ambil nafas. Pasal masa tu puasa, jadi extra penat sebab tak boleh minum air kan.

Sunwapta Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

While I did not remember how long we were there, I am pretty sure it was not that long. Sebabnya, semua orang pun dah penat. Plus, there was nothing interesting to see at the Sunwapta Falls. Spots untuk tangkap gambar yang cantik pun kurang. Makanya, berjalan pergi lajulah kami dari Sunwapta Falls ni.

After that, we headed to the famous Athabasca Falls. Macam biasa, kita sambung pasal Athabasca Falls ni dekat post lain, insya Allah.

55 comments:

  1. whether Sunwapta Falls atau Stanley Falls, dua-dua tetap sangat manakjubkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Dua-dua sangat menakjubkan. Tapi, Stanley Falls cantik sikit ah. hiks!

      Delete
    2. Yup...Stanley punya structure tak mcm dikacau sgt ... Mcam Antaba..bla..bla...hahahaha..Athabasca..

      Delete
    3. Sebab Stanley Falls ni terperuk sikit. Kalau orang tak buat research, orang tak tahu pun Stanley Falls tu wujud.

      Delete
  2. cantik...
    bilalah dapat merasa ke sana.. :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Insya Allah, pretty soon. Stay tuned :)

      Delete
  4. Replies
    1. Tak sebab arus dia kuat. Lagi satu, saya tak rasa boleh mandi dekat Sunwapta Falls ni.

      Delete
  5. Cantiknye gambar yang Farah ambil.. indahnya ciptaan Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tu yang cantik, kak Fiza. Bukannya saya yang pandai tangkap gambar :)

      Delete
  6. Yang pasti semuanya cantik & indah belaka! Beruntung Farah berpeluang explore tempat2 begini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semuanya cantik-cantik dan indah belaka. Alhamdulillah, memang rezeki sangat-sangat dapat peluang untuk jejakkan kaki ke sini :)

      Delete
    2. Bestnya kalau ada waterfall secantik, sesegar dan sebersih ini kat negara kita :)

      Delete
  7. Replies
    1. Rasanya kalau mandi dekat sini, mahu mati lemas ni.

      Delete
  8. Tengok gambar pun dah jatuh cinta, apatah lagi kalau nampak depan mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa nak menangis bila baca ada orang jatuh cinta dengan gambar yang saya tangkap. Tapi, memang betul. kalau tengok depan mata, lagilah cantik sangat-sangat.

      Delete
  9. seronoknyaa. tak pernah ada experience pegi tempat mcm ni wuuuu

    ReplyDelete
  10. cantiknyaaa, tapi takut tengok current dia, macam kuat pulak XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV satu-satunya orang yang perasan current dia kuat. Sunwapta Falls ni memang terkenal dengan current dia yang kuat. In fact, ramai sangat yang mati lemas dekat sini sebab current dia kuat sangat.

      Delete
  11. lawanya gambar2 yg kak farah amek :D tak sabar nak tunggu next entry!

    ReplyDelete
  12. Kenapa puasa bila tahu nak gi hiking? haha. Sorry tetiba marah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab masa tu first Ramadhan. Wajiblah puasa ^___^

      Delete
  13. wah. bestnya farah. dgn kecntikannya lagi. alahaii

    ReplyDelete
  14. stream macam terlalu deras.. boleh mandi ka ? ke celop2 kaki ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh mandi. Celup-celup kaki tu tak sure. Maybe boleh kot tapi kalau sampai dekat bawah air terjun tu la.

      Delete
    2. hehe akak rasa boleh mandi lah Farah.. but that would be the last time mandi la hehe..
      haaa kena tunggu smpai ujung2 kan baru tenang sikit arusnya..

      Delete
    3. Ramai gak yang mati sebab mandi dekat sini. Siap ada plak peringatan untuk mereka yang mati or termati sebagai peringatan.

      Saya tengok sampai hujung tak tenang juga arusnya. Masih kuat juga. Kalau saya jatuh tu, insya Allah boleh meninggal.

      Delete
    4. hahahaha termati =P lol hahaha.. da pandai terjun pandai tanggung la kan..
      eh ujung2 tu pun x tenang ? huurm.. balik mesia mandi sungai congkak je la..

      Delete
    5. Dah lama tak mandi Sungai Congkak. Entah bersih entak tidak Sungai Congkak tu lagi.

      Delete
  15. Yeah... farah dh tukar link rupa nya... sob sob sob...

    Ptt lh bnyk akk missed nk kna explore smula ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, dah lama dah saya tukar link. Saya dah buat pengumuman dah masa tu. Mungkin akak tak perasan kot. Maaf ya.

      Delete
  16. Nama sound like red indian pun ada.. nasib baik xmsuk british columbie. Heee.. ron penat juga kot.

    Cantik juga farah tp nampak lebih bahaya. Curam tinggi betol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya ke? Nanti saya cuba google. Kot-kot memang ada sejarah dengan Red Indian. hahaha. Oh, Ron memang penat masa tu. Nampak sangat.

      Sunwapta Falls ni memang yang paling bahaya sebab dia yang paling deras.

      Delete
  17. Cer besaukan skit gambar... Kecik sgt.. Mata SS tak puas... Nanges...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar portrait tu ke yang nak dibesarkan? Boleh je saya besarkan.

      Delete
  18. Puasa bukanlah penghalang. Hehehe
    Pfffftttttt..... MENAKJUBKAN.. K. Tuu jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Puasa bukan penghalang. hahaha :D

      Delete
  19. wah, seriously lawa. kalau penat2 pun, memang berbaloi bila dapat hayati semua pemandangan tu depan mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Amy. Rasa penat tapi memang berbaloi.

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...