One Day Three Falls: Stanley Falls | Doodles of Life

Monday, September 14, 2015

One Day Three Falls: Stanley Falls

Stanley Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Ada rasa macam dejavu tak bila baca title post ni? If yes, good because I used to have a post with the same exact title on my old blog. This is a very old story. Dah lama dok berabuk dekat drafts as I was too occupied with my job and all the dramas that happened last summer.

Initially, I did not want to publish this post sebab benda sama je but I changed my mind because I wanted to share the photos. I know some of you guys just come to see all photos that I posted, not really to read my rants or anything. hehe. Lagipun, kasi canlah sebab saya dah tak main Instagram sangat dah. Blog ni je tempat saya nak share semua gambar yang saya tangkap.

Stanley Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Alhamdulillah, I was given a chance to join the trip organized by Staff Activities last summer. Mula-mula rasa macam tak nak pergi sebab dah pernah pergi dan masa tu baru hari pertama puasa but I love Stanley Falls and Athabasca Falls too much, sebab tu gigihkan diri juga untuk pergi.

Stanley Falls ni terletak dekat-dekat Columbia Icefield along the Icefield Parkway. Masih lagi terletak dalam Jasper National Park, tapi jauh dia dari hotel tempat saya kerja tu lebih kurang satu jam lebih ke dua jam. Tapi, apa ada hal tempat jauh bila ada orang lain jadi driver. Thanks to Ron for driving us there! :)

Stanley Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

Masa first time pergi tu, saya dok kalut rasa gelabah sebab tak pernah hiking, kali ni pergi, alhamdulillah, rasa senang je nak hike ke Stanley Falls ni. Dia punya senang tu sampai rasa macam, "Eh, dah sampai atas dah? Sekejap je. Awat dulu lama sangat rasa nak sampai atas?" Mungkin Allah mudahkan sebab masa tu puasa kot. Tak sempat rasa penat pun.

As expected, Stanly Falls never fails me. It's still looks stunning like ever. In fact, I felt that Stanley Falls looked more captivating this time around. Maybe because there were only four of us and two dogs. haha! There was no rush. We were enjoying the scenery and taking our own sweet time.

Stanley Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

We spent almost three hours here. It felt so good to spend time over there. We were exposed to sunshine which made us felt a little bit warmer. Cuaca masa tu agak sejuk walaupun summer. Bila duduk dalam hutan tu, tak terasa sejuk sangat. Tapi, hati rasa sejuk je bila tengok pemandangan dekat situ.

This is totally random. Perasan tak dalam BM kita cakap, sejuk je hati bila kita suka sesuatu tapi dalam BI, kita cakap, it warms my heart or it warms the cockles of my heart. Interesting eh.

Stanley Falls, Jasper National Park, Alberta, Canada

After that, we headed out to our next falls; Sunwapta Falls. Sunwapta Falls ni, kita sambung lain post ya.

42 comments:

  1. Replies
    1. Memang cantik sangat-sangat. The pictures do not do justice :)

      Delete
  2. I do respect people go for any hike during ramadhan or he/she is fasting. :D I guess, maybe because the 2nd time, you are more able to enjoy the view so, you don't really realised about the time. I had those feeling before. And even for running, I realised, the more I do the run, the further I go, not realising the time.

    Errr, harap sampai la maksud saya tuuu. T_T ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai. Sampai. Jangan risau, saya faham :)

      Yeah, totally agreed with you. By the way, ni hike yang senang je. So, tidaklah mencabar sangat even masa tu saya berpuasa.

      Delete
  3. Replies
    1. Alhamdulillah, memang untung. Tapi kenapa smiley nya begitu ya?

      Delete
  4. view dia sgt amaaaazingg :D,,bestnyaa,,nak pergi tp this place is too farr,sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is only the tip of the iceberg of what Canadian Rockies can offer you. If you've a chance, do come. Sekali sekala budak Egypt jejakkan kaki pula ke Canada, instead of Europe :)

      Delete
  5. yayaya.. ingat lagi tempat ni kat blog lama farah... cun giler scenery dia :)

    ReplyDelete
  6. eh? puasa tapi x penat? wauuu bagusnya!

    the scene is spectacular mashaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, memang Allah permudahkan masa tu :)

      Delete
  7. wow wow wow wow

    i give u 4 wow for the photosss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! The place is beautiful as it is but I still edited them :)

      Delete
  8. Serious cantik gambar ni semua! Eh eh kita baca lah apa awak tulis haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tu memang cantik. Itu pasal pun gambar boleh jadi cantik. Thank you Nad for reading :)

      Delete
  9. Dengan permandangan yang macam tu, sehari beratus air terjun pun aku sanggup.
    Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau berdaya, sangat-sangat dipersilakan. Saya 3 air terjun pun dah tak larat dah lepas tu. hahaha.

      Delete
  10. Cantiknya view dia Farah >__< hopefully one day dapat ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, Zharif. Kau kan dah ada passport. Boleh punya datang. Kumpul duit tiket dengan duit belanja je. Accommodation insya Allah aku boleh tolong :)

      Delete
  11. Kak Sally pun perasan tajuk entry sama..ingatkan akak tertekan entry mana-mana..hahahaha...

    Kak Sally selalu bising kalau nak tgk scenery kat mana-mana, tapi bila dah sampai..terus diam..hahahaha...I must say that the scenery is the best thing happened! hihihi...

    Farah belanja gambar pun cukup laa..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sally. Bila dah sampai then tengok scenery, memang speechless habis.

      Delete
    2. Kannn! hahahaha...tetiba rasa macam....org yg sakit nak bersalin, lepas selesai dgn baby nanges je terus hilang penant...gituuuu sekali perbandingannya :D

      Delete
    3. Gituuuuu sangat perbandingannya ya. Saya tak tahu sebab tak pernah bersalin lagi. ahaks!

      Delete
    4. Err...that's what other people said...hahahaha...

      Delete
  12. mashaallah T_T
    sabau je qila tgk gmbr ni haihh~~
    hiihihi

    ReplyDelete
  13. I felt jealous suddenly...hohohohoho............Its very beautiful scenery !!!Tgok gambar pon dah terpesona apatah lagi kalau tgok secara live!Daebakkkkkk~~~harap dpt sampai ke sana suatu hr nnti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang. The pictures do no do justice :)

      Delete
  14. AsSalam Farah,

    It's really warms my heart, amazing beautiful scenery.. Nape Malaysia takde sungai sederas dan sebiru itu.. So sad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. The reason why Malaysia takde air sebiru tu sebab we don't have glaciers kat Malaysia. That water is blue due to some particles originated from glaciers. Lagi satu sebab, kita ni tak pandai jaga alam sekitar. Memang sangat menyedihkan.

      Delete
  15. Waterfall pun air warna biru.. cantiknye...

    ReplyDelete
  16. Lepak kat sini boleh hilang stress dan semua masalah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Farrah. Setuju sangat :D

      Delete
  17. subhanallah lawa yang amat =) hehehe kalo boleh terjun mandi2 lagi best.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tak boleh mandi je sebab arus dia deras. Lagi satu, air dia sejuk sangat. Brrrrrrrrrrr.

      Delete
  18. Subhanallah air yg membiru. Fall in love dgn stanley falls ! Allah permudahkan sbb puasa, jd xberapa rasa letih masa hiking. Thanks farah sbb sudi ceritakan ur journey to readers ni.

    Seriously ig xberapa best mcm blog :) xdpt nk cerita the whole story . Ni yg buat syg farah . Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for reading this post too, kak Nina! :)

      Bagi saya, IG best tapi saya ni jenis suka tulis panjang-panjang sikit. Mana ada orang nak baca caption panjang-panjang dekat IG tu. Sebab tu saya stop main IG buat masa ni.

      Delete
  19. hahaha. wow, pergi masa puasa. terbaik. kat malaysia ni nak pergi masa puasa,memang pengsan ler. hahahaha..

    iye la, baru perasan. it warms my heart. sejuk rasa hati. wakakakakkaak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puasa panas dia lain macam. Masa ni walaupun summer, sejuk sangat sebenarnya. Duduk dekat gunung memang macam ni. Cuaca ikut suka hati je.

      Yeay(Y)! Kelakar tak bila fikir it warms my heart = sejuk rasa hati? hihi

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...