Umpan Balik Malaysia | Doodles of Life

Sunday, August 30, 2015

Umpan Balik Malaysia

I just finished Skyping (is this even a word?) with my family. As usual, I did all the talking and they did all the listening. lol. I told my mum that I really want to go back to Malaysia this December because I am kind of homesick right now. My mum was so delighted when she heard my plan. But I told her I am torn whether I should go back or not.

Firstly, because the return ticket is so expensive! The cheapest one that I can find right now is CAD 2,000. I don't think the price is gonna drop soon.

Secondly, because I only have 3 weeks of break. I don't think paying CAD 2,000 for 3 weeks of break is a good idea from my financial point of view. Well, I did go back to Malaysia last December even though I only had 3 weeks of break. But that's another story because my return ticket was relatively cheaper.

Thirdly, I will be graduating next year, insya Allah. I am thinking that I should just wait until my graduation if I really want to go back. Instead of paying CAD 2,000 to spend 3 weeks in Malaysia, maybe I can use that money to go somewhere else. 

But Mama being a Mama who misses her daughter so much, she insisted me to go back to Malaysia this December. Mama punya umpan, "Takpe Angah. Nanti Angah balik Malaysia December ni, Angah cakap je Angah nak makan apa. Mama masakkan semua. Kalau Mama tak pandai masak benda yang Angah nak makan tu, takpe. Nanti Mama dengan Ayah bawakan pergi kedai-kedai yang jual benda yang Angah nak makan tu. Makan banyak-banyak. Biar Angah gemuk sikit."

I laughed so hard, okay. Mum's love can be so funny sometimes. I mean I am already fat enough that I'm gonna cry, but my mum wants me to be fatter. Seriously, Mama? Am I not fat enough for you, Mama?

Umpan yang lagi up sikit, "Kalau Mama hantar duit buat tambah duit beli tiket, nak balik tak, Angah?" Ini punya umpan power sangat, okay. It made me feel guilty because it shows that she really wants me to go back. Despite nilai MYR yang tengah jatuh sekarang, she's willing to send me money. I obviously said no to her idea of sending me money. I know they need that money more than I am.

"Harap-harap harga tiket tu turunlah. Kalau tak turun juga, tutup mata, tahan nafas, beli jelah tiket CAD 2,000 tu." My mum laughed when I said this.

Well, even without the umpan(s), I am more leaning to go back to Malaysia this December. Maybe, just maybe I'm gonna go home this December. May Allah ease everything.

43 comments:

  1. kena buat bajet elok2...
    lagi2 ringgit tengah turun.... :)
    sometimes, keinginan kena tolak tepi... tapi aura seorang ibu mampu buatkan kita tolak jauh2 pasal duit... hehe
    apa2 pun... kalau balik Malaysia.. "Welcome home" my dear...tapi kalau tak balik pun, elok2 ye duduk negara orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Memang kena buat bajet elok-elok. Kalau tak, makan salji/pasir je dekat sini. I totally agree that sometimes keinginan kena tolak tepi tapi kalau benda ni berkait dengan family, macam susah sikit nak tolak. hihi.

      Thank you! :)

      Delete
  2. Dia rindu sangat dengan anaknya.. ;)

    ReplyDelete
  3. its different tho bila kita jumpa depan2 dengan cakap dalam skype. ur mum misses you sangat lah kak fara =) I hope the ticket price will somehow drop sikit so that you can meet up with le' family and welcome back to malaysia !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang different. Amin. Amin. Amin. Moga dapat balik Malaysia :D

      Delete
  4. tabahkan hati belaja jauh jauh ni,gitulah,sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan. Belajar jauh memang macam ni.

      Delete
  5. Kita doalah.. Keadaan akan jadi lebih baik. Insyaallah, ringgit pulih ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Memang hari-hari berdoa agar keadaan akan menjadi lebih baik. Insya Allah.

      Delete
  6. wahhh, BV pun baru je post entry about something related to mom. wakakaka :D
    mesti mak akak, rindu akak sangat. just go back home. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah akan balik kalau duit cukup. Kalau duit tak cukup, duduk jelah dekat Canada ni.

      Delete
  7. baliklah.
    duit boleh cari
    Mak kita sorang aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Duit boleh cari. Mak tu sorang je. Tapi, kalau duit tak cukup, tak boleh balik juga.

      Delete
  8. kalau mak suruh balik, mmg kita trus jadi serba salah kan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Memang serba salah sangat.

      Delete
  9. Hehe balik jelah awak... Nampak mama rindu sangat tuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya ni kaya duit berkepuk-kepuk, memang bolehlah balik.

      Delete
  10. Walau apa pun keputusannya nanti, I'm sure that ianya adalah yg terbaik untuk Farah.
    Balik pun untung, tak balik pun mesti ada hikmahnya...hehehe
    Good luck :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cEro. Insya Allah, moga-moga ada peluang untuk balik. Thank you :)

      Delete
  11. mama kak farah rindu sgt dah tu, hehe. semoga dipermudahkan segalanya. sedih pulak dgn ekonomi msia skrng ni, MYR jatuh teruk. kesian pula kat akak nk bayar harga ticket flight tu. haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah. Moga-moga. Itulah, sedih sangat tengok nilai MYR sekarang.

      Delete
  12. Hahahha. Balik lah Farah, mama siap nak masak sedap2 tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada duit, bolehlah balik. Kalau takde, memang kena duduk dekat sini jelah.

      Delete
    2. Can2K... bnyk tu... dgr pun nk nanges.
      Blh sponsee mak abah g canada thn dpn.

      Decembrr tix mhl nk mati sbb krismas

      Delete
    3. Can2K... bnyk tu... dgr pun nk nanges.
      Blh sponsee mak abah g canada thn dpn.

      Decembrr tix mhl nk mati sbb krismas

      Delete
    4. Memang kak. Saya yang nak mengeluarkan duit dari bank tu pun rasa nak menangis. Betul. Selalu tiket mahal sebab Christmas.

      Delete
  13. Umpan mama terbaikkkk! Susah nak resist! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang, kak Farrah! Susah sangat nak resist.

      Delete
  14. hehehe umpan kedua tu tempting tapi umpan first irresistable.. hahaha.. makanan !!!
    *saja menguatkan lagi umpan mama*

    ReplyDelete
    Replies
    1. *kesat air mata* Sampai hati sebut pasal makanan. Dahlah memang teringin nak makan makanan Malaysia.

      Delete
  15. sangat2 rindukan anak tu farah.. kalau tak balik takut kecil hati pula
    tp memang boleh guna duit tu utk benda lain. kesian pula RM jatuh bertambah mahal tambang nk balik canada

    ReplyDelete
    Replies
    1. I don't think my mum will berkecil hati pun sebab dia tahu saya ni bukannya mampu sangat nak balik Malaysia tu. Kalau duit berkepuk tu lainlah cerita.

      Delete
    2. I guess so . Sbila nk up entry beautiful scenery lg? Heee

      Delete
    3. Insya Allah, soon! Very very soon.

      Delete
  16. ahaks...umpan terbaik lah...ye lah kan..siapa x rindu anak..in shaa Allah thn depan dah x lama...so leh balik kg sepuas2 nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Ingat nak balik lepas graduate. Baru puas.

      Delete
  17. Hadoiii... adek akak balik setahun 2 kali.

    Rilex je my mum n dad... "its okay... balik je... nnt mama byr balik harga tiket tu"

    Hahahadoiiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aihhhhh, banyak duit tu! Parents saya bukan orang senang sangat, jadi duit balik ke apa ke semunya bergantung kepada duit biasiswa saya sepenuhnya.

      Delete
  18. Pesan akk... kalo ada duit... balik je...
    Kalo blh survive tanpa balik... x pyh balik...

    Manfaat kn peluang kt sana utk explore thing...

    A lot of things can b explore.... kan...

    But again.... if u r missing home badly which can effect ur study ... just balik je... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikutkan, insya Allah boleh je survive sampai tahun depan kalau tak balik. Tapi, mungkin akan balik juga sebab ada few personal matters yang memaksa dan perlu diselesaikan.

      Tapi, kalau ikut hati, memang nak duduk sini dan explore tempat-tempat kat sini je sebab tak sampai setahun lagi dah nak kena balik Malaysia dah kan.

      Delete
  19. suruh mama awak doakan tiket flight rendah. hehe. doa mak kan mudah je termakbul :P

    macam umi kita. cakap apa je terus jadi. xtahulah nak sedih ke nak happy. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau benda baik happy lah. Kalau benda kurang baik tu yang rasa sadis sikit tu.

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...