Horseback Riding At Jasper Park Stables | Doodles of Life

Saturday, August 15, 2015

Horseback Riding At Jasper Park Stables

Giddy up! Giddy up!

I went for horseback riding three Fridays ago! Wohooooooo! Alhamdulillah, it was such an amazing experience for me. I did not plan to go for horseback riding but Kelly, my colleague casually invited me to join her which I obviously said yes :)

Jasper Park Stables at the Fairmont Jasper Park Lodge
Jasper Park Stables

It was my first time going for horseback riding in Canada. And I totally loved every bits of the experience. I was so afraid at first because I did not know what to expect and how to control a horse. But alhamdulillah, everything went surprisingly well.

Horses at the Jasper Park Stables at the Faimont Jasper Park Lodge
Horses...

Horses at the Jasper Park Stables at the Faimont Jasper Park Lodge
and more horses.

We went for the Cowboy Up ride which is an hour and 1/4 ride. It is the cheapest ride that we can get (yes, we are cheapskates!) and it is suitable for us who have little or no experience with horse.

It is actually very easy to control horses provided that they are well-trained.You just have to pull the rein to make them stop. Pull the rein to right if you want to go to left and vice versa. And kick them (hard!) if you want to make them move. 

Kah! Kah! Kah! Cakap macam banyak experience. Walhal masa mula-mula tu rasa nak menangis sebab tak reti control kuda sendiri.

Pacer, my boy!

So, I got to ride Pacer. I honestly think he is either a rebel or he just does not like me. He did not really follow the horses in front of him and he kept walking to trees. I had to duck few times. Kalau tak, mahu bertelur ayam dahi sendiri. Well, I guess it was partially my fault. If only I know how to control him better :(

And I had to keep kicking him because he was too slow. Kelly said I should kick him harder. I think I have already kicked him harder sebab rasa kaki macam dah nak patah sebab asyik kick dia je. But still, he did not go any faster! And I cannot avoid to think that I am a bad person because I had to kick him more than 20 times in that one and 1/4 hour.

And according to Kelly, he kept farting! Poor Kelly. I feel so bad for her as she was riding her horse behind me. He also pooped sesuka hati dia even though Rufus' (Kelly's horse) face was very near to his ass. 

 Kelly and I.

I'm sorry for my language use but I have no idea how to word them properly. Tahukah anda yang kuda berak berjalan? I have no idea how they can berak masa berjalan. Tapi, kuda akan berhenti berjalan masa kencing. Interesting tak?

So, that's how my first horseback riding experience went. A little bit tiring but exciting and fun at the same time. I am planning to go for horseback riding in Banff or Lake Louise if I have a chance. Just so you know, the horses in Banff and Lake Louise are way bigger than what we have here in Jasper.

48 comments:

  1. Bestnya tunggang kuda! Plus the view! Cantiklah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, best sangat, kak Farrah. The view memang breathtakingly beautiful too :)

      Delete
  2. Hahahha kelakar baca citer kuda berak berjalan tu. Nway, gajah pun berak berjalan gak. Tak tahulah itu mmg nature dia atau gajah tu sengsara bawak akak sebagai beban sampai terberak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gajah pun berak berjalan juga? baru tahu :O

      Sebenarnya, saya pun ada terfikir yang mungkin saya ni berat sangat untuk Pacer ni. Sebab tu dia slow sangat dan sampai terberak-berak masa berjalan. Tapi, bila tengok kuda lain pun berak berjalan, rasa lega sikit. hahahahaha :D

      Delete
  3. baru tau kuda berak berjalan..ahhah... aduhaii.. syokk pulak tengok farah naik kuda.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, agak seronok juga :)

      Delete
  4. bestnya naik kudaaaaaa. hensem betul kuda tu kak farah :D hahahaha lawaklah kuda berak sambil berjalan xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rufus, Kelly's horse lagi handsome. Ada lagi seekor kuda nama Prince dekat situ, sangat sangat sangat handsome :D

      Lawak kan. I laughed so hard when I saw them berak berjalan.

      Delete
  5. Wahhh bestnyaa Farah . Nani kan takut nak naik kuda. Hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun takut juga mula-mula. Tapi, lepas tu beranikan diri sebab dah bayar dah kan. Kalau tak naik, burn macam tu je duit.

      Delete
  6. at least you make a good job farah... my cousin pernah patah kaki sebab jatuh dari kuda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya takut juga masa mula-mula nak naik kuda ni. Takut patah apa-apa anggota badan macam yang terjadi dekat cousin Zizie. Tak mampu nak patah apa-apa anggota badan dekat sini sebab medical cost dekat sini mahal sangat.

      Delete
  7. Tak tahu pun kuda berak berjalan. haha. pelik.

    anyway, pengalaman kottt! bukan senang nk dapatt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Scha :)

      Pengalaman ^_^

      Delete
  8. bestnya, lama dah teringin nak naek dan menunggang kuda. :D
    baru tau kuda berak berjalan. ahahaha :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah ada rezeki nanti, bolehlah menunggang kuda :)

      Delete
  9. cantik lah pemandangan kat sana, kudanya pun segak......best nyekalau boleh menunggang kuda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemandangan dekat sini memang cantik sangat-sangat! I can't get enough of it :D

      Delete
  10. bestnyaaa naik kuda. akk teringin nak naik tapi tade confident laa. hahahaha

    unik. berak time berjalan. kencing berhenti plak ek. hehe :)

    **sory da lama xsinggah sini. bz sangat. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, boleh punya naik kuda. Saya pun mula-mula tak confident juga. Tapi Kelly asyik galakkan je, so saya pun okay sikit :)

      Delete
  11. you know what, I just knew that kuda berak berjalan bila naik kereta kuda once upon a time. the lady who guided the horses will be alert with all those shits to be collected. Ada satu bekas bawah bontot kuda tu. Tapi since ni kereta kuda, diorang kena make sure takde tahi terjatuh atas jalan raya. :D hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now that you have mentioned about kereta kuda, saya belum pernah tengok lagi kuda yang kereta kuda berak. Nanti saya skodeng. hihihi

      Delete
    2. hehehe mmg kena standby plastic n stick nk kutip poop.. one thing yg bagusnya kat oversea.. orang ada kesedaran about the issue.. kat mesia haha.. kau terpijak lantak kau la..

      Delete
    3. Saya tak boleh komen pasal tahi kuda sebab belum pernah nampak lagi, tapi kalau bab tahi anjing, orang-orang kat sini memang akan kutip tahi-tahi anjing diaorang kalau anjing tu berak dekat jalan.

      Delete
  12. Haiwan macam kucing, anjing dan harimau berak setempat sebab nak marking territory, so masuk akal kenapa haiwan macam gajah dan kuda berak sambil berjalan. Hahaha

    Bestnya naik kuda jalan2 nature. Kat Malaysia ni naik kuda pusing2 dlm kandang je. Hahaha

    Byw, kirim salam Kelly. Cakap cEro nak kenal. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa gajah dan kuda tak mark territory? Mohon penjelasan.

      Memang best la sebab pemandangan dekat sini cantik. Memang jauh berbeza dari dekat Malaysia.

      Errrrr, Kelly dah takde dekat Jasper dah. Plus, dia dah ada boyfriend. hahahaha.

      Delete
    2. hamboih cEro kemain nak kenal dgn Kelly.
      kat Malaysia ni belambak gegerl solo okeh *ehem*

      Delete
    3. lol! Mahu mencuba nasib dengan Canadian girl pula agaknya :)

      Delete
  13. woahhh! kak sally selalu teringin nak tunggang kuda...tapi takut kak sally berat sgt utk kuda tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah ada kuda yang gagah, kak Sally :)

      Saya ni pun bukannya kurus sangat. Kelly kawan saya tu pun tak kurus mana pun. Tapi, boleh je naik kuda.

      Delete
    2. tak dapat bayang akak nak naik kuda tu ttbe dia buat muka..."perempuan ni berat.." hahahaha

      Delete
    3. Kalau kita naik kuda, kita tak nampak muka diaorang. Jadi, tak payah rasa bersalah. hehehehehe :D

      Delete
    4. Sally.. selamat la insyallah.. kuda tu sekoq macam berat 60 orang - 100 people hehe..
      jom jom naik kuda tapi CT duduk tepi je..

      Delete
    5. Itulah. Rasanya selamat. Insya Allah :)

      Delete
  14. salam, hee sonoknye naek kuda tuu., ;p

    ReplyDelete
  15. Hebatla Farah.. boleh bawa kuda tu.. tak de pengalaman lagi kak Fiza nak naik kuda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuda tu yang memang dah well-trained. Saya duduk je :)

      Delete
  16. seronoknya kuda tu...anak dara yg tunggang hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa kuda tu tak rasa seronok pun sebab saya berat sangat! hahahhaha.

      Delete
  17. homai besnya horseback riding! teringat citer Ariana Rose sbb drama tu highlight pasal horseback riding utk OKU kiddos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errrr, sorry saya tak tahu cerita Ariana Rose tu pasal apa. Dah lama sangat tak tengok cerita Melayu.

      Delete
  18. Bestnya naik kuda!
    Part kuda kentut dengan berak tu kelakar! lolsss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dok gelak je bila tengok kuda asyik terberak-berak. Bila Kelly cakap si Pacer ni asyik kentut je pun saya gelak gila-gila sebab memang rasa kelakar sangat.

      Delete
  19. whats??????? hahahaha. boleh pula dia berak berjalan. adoi. dia kena berjalan kot. kalau x, x boleh menjalankan sistem perkumuhan dengan sempurna. hahahahhahahahahha..

    bestnya naik kuda. lawa pula tu tempatnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang tak tahu kenapa kuda berak berjalan, tapi memang kuda tu berak berjalan. hahahaha.

      Alhamdulillah, best sangat-sangat! :D

      Delete
  20. bestnyaaaa Farah.. akak pernah skali je naik kuda kat batu fringgi.. acah2 nak romentik sngt
    naik kuda tepi laut.. tapi akak nangis meraung minta turun.. mahal pulak tu.. 15min ride dah rm70 kalo tak silap
    and i was 9/10 at that time.. heehe.. since then tanak naik dah..

    Farah kira berani ni.. jaga kuda sendiri.. akak tu ada orang jagakan.. hehehe..
    still meraung gak.. miahaha dia poop while walking ? eerk.. ada potensi kuda belakang terpijak la eh..
    eeeeewuh Pacer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sebenarnya tak pernah naik kuda style macam ni dekat Malaysia. Pernah naik kuda sekali dekat zoo. Itupun round dalam kandang je. hahahahaha :D

      Mahalkan kalau nak tunggang kuda dekat Malaysia. Itu yang saya tunggang dekat sini tu. Murah sikit.

      Sebenarnya, tak berani, kak Siti. Tapi, pasal dah bayar dah, kuatkan hati je teruskan. Kelly pun siap bagi semangat lagi. Kalau pergi seorang-seorang, memang takdelah saya nak buat semua benda ni.

      Bab terpijak tahi tu, kuda-kuda ni macam bijak sikit. Semua pun tak pijak tahi-tahi yang fresh. Macam tahu-tahu je.

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...