Doa. Doa. Doa. | Doodles of Life

Saturday, August 01, 2015

Doa. Doa. Doa.

If you happen to follow me on Twitter, you must know that I have been feeling so negative for the past week. So, to change my mood a little bit, I decided to write this post. I have to remind myself that despite all the bad things that are happening in my life right now, Allah still loves me. He answered to my desperate prayers. And, He still answers to my prayers. Sesungguhnya Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang.

Doa #1
I have been praying for this specific thing since I was form 3. Boleh dikatakan tiap-tiap hari berdoa untuk this thing sampailah awal tahun ni. Then, I stopped. Why? Because Allah finally has answered my prayer. It took me almost 7 years to get the answer. It was not the answer that I wanted yet I was happy. Because I know Allah knows best.

I'm so thankful that He answered my prayer after 7 years. I'm so thankful He didn't answer my prayer as soon as I prayed for it. Dia tak kabulkan doa saya masa saya masih lagi muda remaja. He answered my prayer bila saya dah matang sikit. I'm at the age where I know how to handle frustration a little bit wisely.

This is what I always say to my housemate regarding my prayer for this specific thing,

"Sedih juga sebab kita tunggu 7 tahun baru dapat jawapan. Dah tu, bukan jawapan yang kita nak. Tapi, alhamdulillah, nasib baik Allah jawab doa tu sekarang ni. At least kita dah kuat sikit. At least kita dah matang sikit. Takdelah nak frust menonggeng sangat ke apa ke. Kita pun busy sekarang. Takde masa nak bersedih sangat. Kalaulah Allah jawab doa kita awal sangat, mungkin takdelah kita yang sekarang ni kot. Tak sampai Canada kita agaknya."

Quote about prayer


Doa #2
I have been praying to be given a chance to meet this person. It felt almost impossible to meet this person. Tapi, itulah. Nothing is impossible for Allah. I guess I was desperate enough that Allah granted my prayer almost instantaneously. I got my first chance to meet and talk to this person, but I wasted the chance as I was not fully prepared for it. Nak jumpa sangat tapi bila dah ada peluang, tak nak pula guna. Rasa macam bodoh sangat pun ada sebab kita tak tahu kan bila kita akan ada peluang macam ni lagi. But what to do kan. I was a chicken.

Walaupun sedih sebab mensia-siakan peluang pertama, masih lagi terus berdoa agar dapat peluang sekali lagi. Then, I got my second chance after 6 days. Although I was not prepared to meet and talk to this person, alhamdulillah, I just grabbed the opportunity and fully utilized it. Alhamdulillah, everything went well. In fact, I feel privileged after I talked to this person.

So Farah, this too shall pass. Whatever that make you feel so negative will pass, Farah. Allah will not impose on any self more than it can stand. He loves you! Remember, He answered to your most desperate prayers. And He still showers you with His endless blessings :)

44 comments:

  1. i know right . kuasa Allah.. , sedih kdang kaadang tu sebab diri ni masih lagi tak sempurna n sllu buat silap..

    ReplyDelete
  2. So kak Farah, this too shall pass. Whatever that make you feel so negative will pass, kak Farah. Allah will not impose on any self more that it can stand. He loves you! Remember, He answered to your most desperate prayers. And He still showers you with His endless blessings :)

    <3
    HV FAITH KAK FARAH!!! <3
    U CAN DO IT!! <3

    ReplyDelete
  3. Keep strong ! Apa apa pun, all da best, Kak Farah :')

    ReplyDelete
  4. be strong and always believe that ALLAH is always have a right plan for u. never doubt that.:)
    go go kak farah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have never doubt about Allah's plan :)

      Thanks, BV.

      Delete
  5. All the best Farah! Jemput singgah beraya ke blog kalau sudi. heheheeh :D

    http://santanmanis.blogspot.com/2015/08/raya-bersama-yuna-oh-yeah.html

    ReplyDelete
  6. hai Farah.

    betul. smtimes ana sendiri pon rasa down & negative sgt.
    tp tu la mmg cepat2 bawak muhasabah diri semula.
    inshaAllah cemane2 pon, Allah takkan uji hambaNya melebihi kemampuan kita. kan? :)

    Salam Syawal Farah :)
    maaf zahir batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Betul! Kena cepat muhasabah diri balik supaya kita tak jadi hamba yang kufur.

      Setuju sangat, ana :)

      Salam Syawal juga.

      Delete
  7. Replies
    1. Betul tu kak SS. Doa itu adalah senjata orang mukmin.

      Delete
  8. Alhamdulillah Farah... u got the chances :) happy for u, girl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zizie. Alhamdulillah ^_^

      Delete
  9. Twitter ID apa?nak follow jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya follow kak Sal. Yang ada nama Farah something tu nanti tu, saya la tu.

      Delete
  10. walau apa pun dugaannya, akak harap awak sabar ye. Allah saja yang tahu the perfect timing for everything. Jangan berhenti berdoa.

    thanks by the way, coz this entry inspires me ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Sal. Betul. Allah saja yang maha mengetahui. Insya Allah, memang takkan pernah berhenti berdoa. Doa tu kan tanda pergantungan kita kepada Allah :)

      Delete
  11. Dia tetap akan makbulkan doa kita walaupun lambat sikit :) Alhamdulillah kak farah dpt juga jawapannya setelah 7 tahun menunggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mazni. Walaupun lambat dapat jawapan, masih tetap bersyukur :)

      Delete
  12. Walau apapun yang berlaku, just be strong. Kekadang itu sahaja yang boleh kita buat pun.
    And be strong also mean yg kita berdoa dan redha. Redha itu penting. Dari redha datangnya ikhlas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. Redha itu sangat penting :)

      Delete
  13. people said, jangan sedih kalau Allah tak makbulkan doa seperti yg kita nak. tapi bersedihlah kita kalau kita dah tak berdoa pada Allah T_T

    pray for me too yeah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, saya manusia biasa. Tak dapat elak rasa sedih tu. Nasib baik sedih sikit je ^_^

      Insya Allah, I will! Pray for me too, yeah :)

      Delete
  14. Stay strong Farah, He always with us. Smile :D

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah. feel inspired after read ur writing. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah, feel so touched whenever someone say they feel inspired after reading my picisan writing ni. Thank you!

      Delete
  16. Allah bagi ujian dan dugaan.. dengan doa kita minta untuk dipermudahkan dan mampu untuk melalui ujian tersebut.. itu semua sebab Allah sayang dan tak lupa pada kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak Fiza. Saya setuju.

      Delete
  17. yes!!! dalam keadaan mcm mana pun ingatlah..'Allah sentiasa ada bersama' DOA lah...dia maha mendengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak JM. Allah is always with us :)

      Delete
  18. Perancangan Allah tu sgt2 baik utk hambanya..walaupun perit bg kita kan.. sebenarnya Allah dah bg ape kita nk..dan bkn kita pinta..cuma terkdg kita je xpaham2..Allah tu baik sgtttt..

    Ermmm sama gak..ruby penah lalui situasi di mana..time skolah bercita2 nk continue study dlm ACCA kan.. tapi sedih sgt bila result spm xbape nk apy...so redho..

    Tapi..nk pendekkan cerita..hehehe..ruby dpt offer gak course tu..mase tu umo 19..lewat sikit sambung study..Allah makbulkan...huhu..yeayyy..

    Allah maha adil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah itu memang adil. Everything happens for a reason. And, Allah knows best. That's why saya okay je :)

      Delete
  19. Akak sampai satu masa, doa sambil nangis sbb rasa tak tahan sangat bila tak dapat kerja. Push banyak sangat. And Alhamdullilah, Allah jawab doa akak. wuuu. nangisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, tahniah ya kak Scha :)

      Delete
  20. it is His work to arrange everything since He knows the best.. lambat cepat semua Dia tahu..
    jadi kita as hamba-Nya yes kena keep on praying coz we dont know.. bila nak dimakbulkan.. and the moment termakbul.. itulah moment yg paling trbaik untuk situasi kita =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Siti. Setuju sangat-sangat :)

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...