[Repost] Puasa Pertama Di Negara Orang | Doodles of Life

Friday, June 19, 2015

[Repost] Puasa Pertama Di Negara Orang

This post was originally published on my older blog last year. I have decided to repost the post because puasa pertama di negara orang was one of milestones in my life. And, because it's Ramadhan now :)

Assalamualaikum.

This is such a long overdue post. Nak taip dari first Ramadhan hari tu, tapi penat sangat, jadi asyik bertangguh je. First of all, Ramadhan Kareem, everyone. Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk menjalani ibadah puasa ni, insya Allah.

Ada yang tanya pasal pengalaman puasa dekat sini. So, here it goes.

Puasa dekat Jasper ni memang susah sangat. Subuh dekat sini pukul 3:50 pagi. Maghrib dia pula pukul 10:20 malam. Makanya, berpuasa la saya selama 18 jam lebih. Sebelum Ramadhan start hari tu. saya asyik tertanya-tanya sama ada mampu ke saya berpuasa selama 18 jam lebih dekat sini dengan kerja saya yang macam ni.

Tapi, alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan buat masa ni. Dia bagi saya kerja dekat tempat indoor, jadi saya kurang terdedah kepada cahaya matahri which helps me a lot. Orang lain berpeluh-peluh buat kerja but I barely sweat. Rezeki pun murah sangat-sangat alhamdulillah. Sekarang ni, hampir setiap hari dapat tip. Sebelum ni, saya jarang dapat tip. Alhamdulillah.

Dekat sini, I learned about modesty all over again. Berbuka dekat sini sangat-sangat sederhana. Makan apa je yang ada. Selalunya makan jagung dalam tin je. Nak masak berat-berat pun tak boleh sebab kami takde cooking utensils yang mencukupi dekat sini. Sedih juga bila fikir tak dapat makan sedap-sedap. Tapi, takpelah. Insya Allah, ada hikmahnya. After all, we eat to survive, not for pleasure.

And I keep being reminded yang sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Bertalu-talu peringatan tu Allah bagi. Dia hantar angles in disguise to ease our ibadah.

Masa first Ramadhan hari tu, sebelum berbuka, rasa sedih sangat sebab teringin sangat nak makan nasi. Kami takde nasi dekat sini. Cakap dengan senior, "Ya Allah, mengada-ngada pula nafsu ni. Masa ni pula nak keluar Malaysian side dia. Teringin nak makan nasi pula". Lepas tu, Sandy balik dari town. Dia belikan Korean food untuk kitaorang. Menangis on the spot juga sebab gembira sangat. Kata Sandy, "I feel so sad for you guys. You don't have anything to eat except the corn. You guys have to re-energize yourself with good food after the long day of fasting".

Dan semalam. Feng pula datang bawa buah untuk kitaorang. Ya Allah, terharu sangat. I feel like a child again. Semua orang datang bawa kasih sayang, galakan, dan makanan untuk kitaorang. And to think that all these came from our non-Muslim friends, who never had knowledge about Islam, was totally mind blowing.

Allahu.

Jasper has really taught me a lot! It has left such a huge impact on me in such a short time. I wonder what Allah has prepared for me for the next two months. Till then, I should keep being grateful for His endless blessing and nikmah :)

Ramadhan Kareem again, everyone. May Allah ease our ibadah and bless our lives, insya Allah.

46 comments:

  1. ehehe pengalaman Farah dapat sngt berharga.. ur lucky untuk rasa berpuasa di perantauan..
    selamat berpuasa yaaa and take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is indeed very precious to me, kak Siti :D

      Thank you so much!

      Delete
    2. teringin nak merasa, tapi takut puasa pertama dah sebak teringat nasi..huhu

      Delete
    3. Sebak teringat nasi okay lagi kak Sal. Sebak teringat masakan mak tu yang tak tahan.

      Delete
    4. hahaha Kak Sal.. badan je kecik tp bleh plak dia tingat nasi dalam bnyk2 benda..

      Delete
    5. Makanan ruji orang kita. Memang begitulah.

      Delete
  2. pengalaman yang best even ada pahit manisnya.. ena teringin nak merasai berpuasa di negara orang tapi tak tahulah termampu ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Memang pengalaman yang best :D

      Insya Allah, ada rezeki satu hari nanti.

      Delete
  3. Farah :D Hai hai! Assalamualaikum.

    It's been a while since I last dropped by here. Hihi how are youuu?

    This year is my 3rd year to be in Czech for Ramadhan, not for the whole month as I'm going home soon :D It was a bit challenging to fast for 18 hours, in which I usually lose most of my energy after Zuhur especially if I have classes/practical in the morning till noon.

    Do you have nasi impit and small pot? You can just boil that if you want to eat 'rice'. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know right! I know I'm going to sound exaggerating but I feel like I'm dying in the evening, everyday because I don't have energy to keep working. And it does not really help because my job is and was a physical job.

      But alhamdulillah, I adapted to it last summer. Hopefully it's gonna be the same for this summer :)

      Nope, I don't have nasi impit because I don't like nasi impit. I do have rice and pot this summer :D

      Delete
  4. salam ramadhan kak farah. tabahkan semangat :D InsyaAllah besar pahala akak berpuasa kat negara org ni. mmng memerlukan kesabaran yg tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan, Mazni! Selamat berpuasa :)

      Delete
  5. 18 jam? in shaa Allah boleh...selamat berpuasa Farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa untuk kak JM juga :D

      Delete
  6. Selamat menyambut Ramadhan Farah :)
    Semoga ramadhan kali ini menjadi yang terbaik buat kita semua. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, moga-moga ya! Selamat berpuasa ya, Hajar :)

      Delete
  7. Salam Ramadhan dan selamat berpuasa.. semoga dipermudahkan urusan di tempat orang..

    Nak kad raya? Meh sini.. "Saya Nak Kad Raya Dari EJULZ!!!"

    Nak Hadiah Gopro 4? Meh sini.. "Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan dan selamat berpuasa juga ^_^

      Delete
  8. Selamat berpuasa Farah.
    18 jam puasa dan berjauhan dgn yg tersayang, plus berada di bumi asing...
    Aku sendiri tak pasti aku mampu ke tidak kalau perlu menempuhinya.
    You are one strong girl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa, cEro :)

      Kalau bukan Allah yang tolong, memang tak mampu nak survive ^_^

      Delete
  9. Rasanya masa entri ni dekat blog lama farah kan, akk dah bace entri ni...tpi xtaulah, everytime I read it again, it touches my heart...selamat berpuasa farah yer :D semoga kuat hadapi puasa yang panjang....puasa dekat negara orang ni banyak ajar kita kan, rasa bersyukur sangat-sangat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamar berpuasa juga kak Aisya. Setuju sangat-sangat! Memang kita sentiasa diingatkan agar sentiasa bersyukur bila kita puasa dekat perantauan ni.

      Delete
  10. omg 18 jam X___X

    from your writing, i guess, kau macam tak balik raya je ?
    Tak dapat bayangkan kalau aku berpuasa jauh dri keluarga. mesti sedih gila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zharif, this post last year punya. But yes, I'm not going back for raya again this year. Mencari rezeki di negara orang ni.

      Memang sedih, Zharif. Tapi, takpelah. Pengalaman :)

      Delete
  11. Lamanya 18 jam.. Huhu Takpe. In shaa Allah ada hikmah ! :)

    ReplyDelete
  12. 18 jam. pehhh. semoga Farah terus kuat ye. salam ramadhan kareem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan untuk Nani juga :D

      Delete
  13. hai farah, thanks for dropping by! di kanada juga? main ke vancouver dong :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Dhia! Thanks for dropping by too. Yes, I'm in Canada too. Insya Allah will be heading to Vancouver at the end of this summer :)

      Delete
  14. allahu akram! :D
    Selamat berpuasa kak farah wiwiwi <3
    thank u for sharing sukaa bacaaaa <3333

    ReplyDelete
  15. Senyum akak baca entri ni. Selamat berpuasa, Farah. Moga ramadan kali ni lebih bermakna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa, kak Farrah! Insya Allah, moga-moga ya :)

      Delete
  16. akak!!!

    selamat berpuasa...
    ecah baca kat blog dulu pun rasa happy. sekarang baca balik pun happy jugak.. haha <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa untuk Ecah juga :D

      Delete
  17. Makan jagung dalam tin jer?... wuwuwuwuwwu...

    walopon saya dah berapa bulan tak makan nasi, tapi sekali sekala boleh jugak bau nasik time masakkan untuk family... huhuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This was last summer. This year punya puasa tak sedih macam ni sangat :)

      Delete
  18. You know what?

    Kak Sally cakap dengan ibu smlm, "next year nak puasa luar daripada Malaysia laa"

    hahahaha...and I have no idea why...

    Happy fasting my dear! Take a good care of yourself in this fasting month!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak travel ke luar letewwwww next year! hehehehe :D

      Thank you, kak Sally. Happy fasting too :)

      Delete
  19. great sharing Farah..may all the experiences make you a better, complete and thankful Allah's servant.selamat berpuasa dan semoga Allah permudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Amin. Amin. Thank you, kak Sal :)

      Delete
  20. Selamat menjalani ibadat puasa di negara org ye sis :)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...