Kisah Tiket MYR 14,000 | Doodles of Life

Wednesday, June 03, 2015

Kisah Tiket MYR 14,000

Few of my seniors shared this link; JPA booked airline tickets highly overpriced as they are busy preparing to go back to Malaysia for good. And it reminds me back to my first year masa datang Canada.
 
Our departure date was delayed. Sepatutnya terbang some time in late August tapi kami terbang September 7. Kami tahu kena terbang masa September 7 tu pun 3-4 hari sebelum tu. Berkumpullah kami di KLIA dalam 5 pagi masa September 7 tu untuk collect passports dan airline tickets kami.

After checking in and while waiting to pay for my extra luggage, my Ayah wanted to see my ticket. Maka, saya pun bagilah. Lepas tu, my Ayah pointed out the fact that my ticket price was MYR 14,000.

"Mahalnya tiket nak pergi Canada ni, Angah. 14 ribu!"

"Apa? 14 ribu?! Mahal gila!" Sesungguhnya saya sangat terkejut beruk bila tahu harga tiket tu. Rasa macam nak pengsan pun ya bila tahu.

"So, kenalah belajar betul-betul kat sana. Tak boleh main-main. Tak boleh nangis nak minta balik. [Insert segala nasihat yang cliche]"

"Macam mana nak balik masa summer ni kalau harga tiket 14 ribu. Dahlah one way je ni. Kalau return ticket mesti lagi mahal! Macam mana budak-budak overseas ni boleh balik Malaysia selalu kalau tiket mahal macam ni?" Masa tu saya masih naive lagi. Tak tahu pun yang ada je tiket yang lagi murah.

"Insya Allah ada caranya tu nanti. Cuba-cubalah tanya seniors Angah nanti. Tapi, kaya betullah JPA ya. Seorang je dah 14 ribu."
 
MYR 14,000. 
 
Sampai sekarang saya simpan tiket tu sebab masih tak percaya yang harga tiket one way mahal macam tu. Walhal kalau ikutkan ada je tiket yang lagi murah. Like, really really really cheap compared to what JPA has paid!

First time saya balik Malaysia, saya beli tiket 2 hari sebelum flight date. Memang last minute sangat. Not exactly the cheapest price but I was really homesick so I was not bothered by the extra dollars. I paid approximately MYR 6,000. Second time saya balik Malaysia, saya beli tiket 3 bulan sebelum flight date. I paid approximately MYR 4,500.

MYR 6,000 and MYR 4,500 are nothing compared to MYR 14,000. (Well, they are something but I hope you get what I mean). Hope my sponsor will be more thrifty in buying airline ticket for us. The extra MYR can be used for other good purposes, insya Allah.

49 comments:

  1. mahalnya... tapi xpe ada pengalaman duduk dkt tempat orgkan.. :)
    p/s: belajar rajin2 okeh.. ^-^v

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal. Tak mampu nak terbang kalau pakai duit sendiri.

      Insya Allah ^_^

      Delete
  2. mahalnye.. jgn sia2 kan peluang yg kita dpt.. bkn sng nak dpt ke luar negara kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah takkan disia-siakan, kak Fiza :)

      Delete
  3. perghhhhhhh. pergi saja dah mahal. ni macam teragak-agak nak p travel ni. waaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. As I said, ada je tiket yang lagi murah, Amy. Insya Allah boleh je kalau nak travel ^_^

      Delete
  4. mahalnya.. apapun belajar bersungguh2 tau.. bukan mudah nak belajar di negara orang nih.. apapun dapat jugak pengalaman berada di tempat orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal, kak. Insya Allah ^_^

      Delete
  5. mahalnya xD study hard kat sana. jangan sia sia kan peluang. (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal. Tak mampu kalau nak beli sendiri.

      Delete
  6. Memang mahal. Itulah salah satu cabaran dalam menuntut ilmu kan, kak :) Take good care and good luck :D Miss youuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Elina. Thanks a lot ^_^

      Delete
  7. Bila macam tu sekali harganya, tak rasa ke ada tnagan2 durjana yang ambil kesempatan?
    **teori konspirasi**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, terasa juga benda yang sama. Wallahualam.

      Delete
  8. setuju dengan farah, duit yang dibazirkan beli tiket flight mahal2 tuh banyak benda lain boleh buat...akk masa nak fly dulu, JPA belikan tiket on the spot dekat airport, kena 8 000 MYR...padehal, bila diri sendiri nak balik cuti summer, 2400 MYR dapat, utk return ticket.... akk mmg rasa org JPA suka membazir...sakit hati bila depa datang event ke apa, duduk hotel mahal2....tpi bila student tuntut duit sebab pergi praktikel jauh ke apa, JPA banyak alasan, tak kasi lah apa lah... geram jugak akk kadang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak Aisya. Rasa sedih juga bila tengok duit tu dibazirkan macam tu. Rasa bersalah pun ada juga sebab duit tu digunakan untuk diri kita.

      Bab event tu tak boleh nak komenlah sebab kami ni takde orang nak datang lawat pun. Almaklumlah, ke hujung dunia sangat kot.

      Delete
  9. Hurm. Semua sponsor pun sama. Harga ticket di charged sangat mahal, Sebab tour agency ambil komisyen banyak, and macam2 lagi. harga sangat tak logik. But it happens. Gov should really do something. Sebab kalau seorang student sponsor dah extra 10k, cuba bayangkan how many sponsor student dah ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Hajar! They should do something. Banyak lagi benda yang boleh dibuat dengan duit lebihan tu.

      Delete
  10. wow, mahalnya..tu baru sorang.kinda fishy, tapi xtaulah nak speculate pun bukan tau banyak.so, hargailah peluang yang dah diterima ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Saya pun diam-diam sahajalah sebab tak tahu perkara sebenar kan.

      Delete
  11. 14000 tu sangat jauh beza dgn tiket yg akak beli 4500 tu.. mahal gilaa! one way pula tu T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Mazni. Mahal sangat tu. Sedih je rasa.

      Delete
  12. Pakai agent, memang mahal. Macam Tradewinds (just saying) akan mengenakan cas khidmat besides the price of ticket itself. So memang akan melambunglah harganya. JPA memang surely akan pakai agent kan, mustahillah staff dia sanggup beli tiket untuk pelajar satu-satu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya ke? Saya tak tahu pula sebab kalau kat sini, saya beli dekat agent, saya bayar harga tiket je. Diaorang tak charge apa-apa pun.

      Delete
  13. Hmmmm mereka ni perlu lebih bijak urus semua menda ni. Patutnya, sebab dah biasa urus students, merekalah yg lebih arif cara nak dapat tiket murah ke mahal. Tapi hal begini depends, sometimes certain departments akan belanja terlajak over sikit untuk pastikan the following year budget utk departments mereka tak kena potong. Still dapat allocations yg sama atau lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tahu macam mana budget untuk department tapi bagi saya, lagi elok kalau diaorang boleh beli tiket yang harganya berpatutan. Tapi, itulah, nak cakap lebih-lebih pun tak mampu sebab saya tak tahu urusan sebenarnya macam mana.

      Delete
  14. This doesn't sounds right. Banyak sangat beza tu. Same goes to my friends from Borneo yang belajar dekat semenanjung as kami funded by KPM.. Harga tix yang KPM beli cecah MYR 1k and above. Normally hundreds je paling mahal pun.

    Tak sangka yang study abroad pun ada kes macam ni. Em

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Saya pun rasa macam tu juga. Rasanya kes macam ni banyak je berlaku.

      Delete
  15. sebab tu. JPA students org selalu kata byk privileges...kita rasa macam membazir, tapi kak Sally rasa JPA cuba berikan yg terbaik utk students dia semua...

    tapi kadang-kadang bengang jugak bila JPA ni tak sayang duit! hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. bebudak JPA lagi kaya dari bebudak Mara.. hehe.. seat back n relax Farah..
      enjoy the privileges.. study rerajin =)

      Delete
    2. Alhamdulillah, memang ada je privileges tapi rasanya mahal sangat harga tiket ni. Alang-alang nak bayar berbelas ribu untuk tiket, why not book je business class. Belasan ribu untuk economy class rasanya agak kurang munasabah sikit.

      Delete
    3. Kak Siti, tak kaya mana pun. It all depends on how we manage our money :)

      Delete
    4. yup betul tu.. the same amount saja yg uols semua dapat based on currency =)
      pandai2 uruskan bebaik..

      Delete
    5. hahahaha...kena tgk jugak berapa jauh terbang nak sampai ke Canada tu...so, I think worth it laa...just sbb short time punya buying...

      papepun, belajar lelok naaa! :)

      Delete
    6. Kak Siti, insya Allah boleh uruskan kewangan dengan lebih baik :)

      Kak Sally, tak tahu la worth it ke tak sebab kalau ikutkan ada je tiekt yang lebih murah tapi dah itu yang sponsor belikan. Kita terima je la ya.

      Delete
  16. haaaa samalah dengan cousin akak.. balik for good dapat tiket business class from UK ke Malaysia 21k.. gila ke hapa ? lepas tu mmg siap sedialah kena kerah tenaga kat kerajaan.. but kerja da dijamin.. nothing to worry about..

    mmg pun ada je yang murah.. pengsan la Farah kalo one way ke Canada rm14k.. hehehe.. x travel la kami2 ni hehehe.. cek wallet n account bank sedey.. lepas tu nak sebut nama Canada pun x lepas hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best gila dapat business class. Saya naik economy class je, kak Siti. Errrr, pasal kerja tu sebenarnya tak terjamin sangat pun. Seniors saya ramai je bila balik, tak dapat kerja. Last-last, diaorang kena cari kerja sendiri juga.

      Kalau harga tiket mahal sangat, memang susah nak pergi travel. Nasiblah ada tiekt yang lagi murah.

      Delete
    2. nowadays Farah.. my batch pun katanya dulu akan keluar dapat serap dgn krajaan.. tup tup krajaan gaduh ngn pembangkang kaw kaw kami jadi mangsa.. terus kena cari kerja sendiri.. dats why akak x posting2.. bull**** hahaha..

      Delete
    3. Itu yang buat saya berat hati sikit nak balik Malaysia nanti. Takut balik nanti tak dapat kerja. Kalau dapat stay sini setahun dua, kerja kat sini, walaupun cikai-cikai, insya Allah akan dapat banyak pengalaman berharga dan dapat simpan duit banyak sikit.

      Delete
  17. perghhh mahal gilaaaa... haritu dah angan-angan nak pergi canada ( lepas baca entry kak farah yang best-best pasai canada )..huhuhu hehehe (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah kalau pandai cari, ada je tiket yang lagi murah. Setakat ni, return ticket yang paling murah akak pernah jumpa dalam MYR 3,000.

      Delete
  18. Ahaaaa, kes ni keep repeating every year kan Farah. We have different case kalau dengan MARA sebab it is more to pinjaman boleh ubah instead of biasiswa. In any ways pun, memang kena bayar balik something, for example my situation 10% of pinjaman.

    Dan utk flight tickets, dia termasuk jugak dalam pinjaman (flight pergi masa 1st time fly & flight balik masa habis belajar). For example, RM 10 000 for both flights. Pernah la ada kisah dulu bila diorang tak boleh mintak MARA belikan tiket balik sebab more than RM 7 000 was spent for tiket masa 1st fly tu. Kalau MARA jugak yang belikan tiket balik, akan exceed given amount, so, students kena bayar extra masa bayar balik pinjaman tu. End up, students yang willingly cari sendiri tiket flights and claim kat MARA.

    I agree that the agent dealing with JPA or MARA who charged more. Or else, maybe diorang beli tiket last minutes (in which memang mahal la kan). Hohooooo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Pasal keep repeating la, orang complaint. Sedih je.

      Delete
  19. JPA beli tiket flight harga 14K ke Canada? luar jangkaan kerana harga yg sepatut nya bukan itu nilainya

    ReplyDelete
  20. wow.. 14 ribu just for one way . JPA nak yang terbaik kot. thats why mahal but still there's the cheapest one and can use the money for other purpose . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesungguhnya, akak memang bersyukur sangat dengan rezeki ni. Tapi, celah mana yang terbaik tu akak tak nampak sangat la. MYR 14,000 untuk economy seat.

      Delete
  21. Perghh hargaa mahalnyaa.. Hehe
    Untung lah dpt pergi sana. Gunakan pluang dgn sbaik mngkin

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...