Bagaimana Untuk Menjayakan Satu Perhubungan? | Doodles of Life

Saturday, June 06, 2015

Bagaimana Untuk Menjayakan Satu Perhubungan?

Sorry for the awkward title. I don't know how to translate "how to make relationship work" properly. Hence, bagaimana untuk menjayakan satu perhubungan.

I had this question; "How do people make their relationships work?" when my roommate came back from work. The question suddenly popped up in my head. Talk about random eh. Geez, I wish I was not this random.

Okay, maybe not that random because I subconsciously have thinking about it for a while. I have been thinking about how to spend more time with my roommate with limited time that we have. We only have 4 months together.

My roommate and I have different shifts and different days off. I have two shifts which I called AM shift and PM shift. I start at 8 AM if I have morning shift and 2 PM if I have evening shift. My days off are on Friday and Saturday. My roommate has weird shifts. Kadang-kadang shift dia start pukul 6 pagi, takpun 7 pagi, takpun 10 pagi ataupun 3 petang. Dia punya days off pula tak tetap.

As you can see, we don't really start at the same time and obviously we don't finish at the same time too. Kadang-kadang saya dah siap nak pergi kerja waktu pagi, dia tidur lagi and vice versa. Kadang-kadang saya balik, dia tak balik lagi and vice versa. Kadang-kadang saya dah tidur bila dia balik and vice versa.

Our situation makes me so stressed because I don't want her to be my roommate atas nama je. I don't want her to be my hi, bye friend je. So, one night we sat together and talked about this.

"Geez, we finally have time to talk to each other. It's been 2 days I think"

"I know right! How do people make their relationships work despite all the differences?! We only have different shifts and it really drives me crazy because we don't have time to talk."

We both decided to have lunch together if we have PM shift. This is absolutely a brilliant solution to the problem that we had. At least we get to spend a solid one hour together in a day and talk about what's happening in our lives. And alhamdulillah, this approach gonna work for us, insya Allah because both of us will have PM shift for the rest of summer. 

But seriously though, how do people make their relationships work despite all the differences?

44 comments:

  1. mungkin bila diorang ada peluang untuk spend time together, diorang emphasis on quality over quantity,I think.Akak kalau dengan kawan-kawan, I have this 'put ur phone aside' rules. sebab jarang jumpa kan.tapi kalau romantic relationship I have no idea.none of mine worked.lol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ada rule macam kak Sal juga. Handphone letak tepi.

      Saya curious sangat kalau orang tu dalam romantic relationship.

      Delete
  2. Acceptance. that's the key.
    And try to make more time for each other. The way you do it, it was good :)

    ReplyDelete
  3. walaupun duduk sebilik tpi tak dpt nak bercakap dgn roomates sbb busy. jadual bekerja masing2 tak sama, huhu. moga Allah mudahkan segalanya. harap akak dgn roomates akak ade days off hari yg sama, nnti bolehlah spent time lebih lagi dgn dia :D

    after 4 months tu akak terus balik msia ke? :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Memang berharap sangat ada cuti yang sama. At least satu hari :)

      Taklah. After 4 months, balik Guelph balik. Sekolah start September ni.

      Delete
  4. Kalau tanya orang, biasanya jawapan klise yg keluar ialah:
    Terima seadanya.

    Tapi pada aku, terima seadanya juga tak semudah menyebutnya.
    Usaha perlu ada di kedua-dua belah pihak utk meluangkan masa bersama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kena banyak berusaha rasanya kalau nak jayakan satu-satu perhubungan tu.

      Delete
  5. Stressnya keadaan macam tu. Macam hidup sorang-sorang.
    Mungkin suatu hubungan tu berjaya sebab dorang tahu mana kekurangan/kelemahan and they try to fix it.
    Just like you & your roomate discussed about. Aint.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang stress. Walaupun dah biasa hidup sorang-sorang, tapi bila dah ada roommate ni, teringinlah nak luangkan masa bersama-sama.

      Betul juga ya tu :)

      Delete
    2. Serumah tapi tak bersua muka,..bosan gak kan!

      Delete
    3. Betul tu kak Farrah. Serupa macam hidup seorang je.

      Delete
  6. Understand each other. Memang susah. Tapi, kalau selagi boleh communicate, communicate. Haa gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Communication is the main key, right :)

      Delete
  7. Hai Farah sorry lama tak datang sini. Busy sikit lately :D

    ReplyDelete
  8. zizie ngn roommate pulak, macam awkward bila nak bercakap berdua.. kena ada org lain, baru la boleh bersembang... argghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh usaha lagi untuk buatkan hubungan tu tak awkward :)

      Delete
  9. bertolak ansur, kepercayaan & appriciate... keyword..

    btw..

    Jom exchange bloglist sy dah add di bloglist sy

    Jom Baca Artikel Menarik ini

    4 Sebab Kenapa Tidak Digalakkan Menggunakan ADS di Search Engine

    ReplyDelete
  10. Well, somehow we have to try to make things work :)
    Kena gali idea fikir cara terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul juga tu, kak Farrah. It's not like a cookie cutter problem kan :)

      Delete
  11. give and take, understand each other...tu jela kot yg boleh kak sally rumuskan...

    mmg rasa awkward bila kita jarang jumpe, jarang terserempak tapi padahal kita sebilik...lumrah jugak...so, yg ada...kena curi masa laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sally! Kena curi masa dekat sini so that kami tak jadi awkward sangat.

      Delete
    2. make time...tu je choices yg ada..hihi :)

      Delete
  12. itu namanya cinta Farah.. hehehe kerana cinta semua pun boleh..
    sama dengan kawan akak yang baru kawen.. keje tak tentu masa.. suka2 hati company
    nak tukar hari cuti.. for now xde kids lagi okaylah kot.. nnt hehe pepandai la diorang urus..

    ps : btw tajuk mmg lawak.. ingat Farah da jadi doc cinta =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak layak la nak jadi doktor cinta, kak Siti. Saya ni single lagi. hahahahahahaha

      Delete
    2. Farah ni.. cekup laaaa mamat2 mata biru kat sana.. xde yang berkenan ke ? bleh ajak masuk Islam skali..
      samalah kita.. kalo Farah xnak cekup.. please cekup sorang for me.. i is single too =D

      Delete
    3. Ish kalau ikutkan yang berkenan, memang banyak sangat! hahahahahaah *gurau je*
      Ayah saya nak saya kahwin orang Melayu juga. Eh? *masalahnya, nak kahwin ke sekarang ni? haaaa, gituuuuu*

      Nantilah saya tolong carikan satu untuk kak Siti :D

      Delete
    4. me too! *tumpang sekaki* hahaha

      Delete
    5. Nak juga ke, kak Sal? Pun boleh. Pun boleh.

      Delete
  13. I have this problem too! Hmm susah nak keep in touch dengan semua. Kita pun kekadang terlalu busy dengan hal kita sendiri T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kan Nad. Diri sendiri pun busy.

      Delete
  14. wahhh, sometimes BV pun ada kes macam nie. :D
    so nak rapatkan balik, boleh makan sama, shopping sama. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senangnya kalau jadi kawan BV ni. Makan sama, shopping sama. hehehehe

      Delete
  15. Salam Ramadan, Farah.
    Moga Ramadan kita tahun ni lebih baik drpd tahun2 sebelumnya :)

    ReplyDelete
  16. bagi sis JM..astika nada masa untuk berkomunikasi..cari masa utk santai bersama, ada masa berborak time lunch aor time dinner bila ada free time...jika dh lama x borak lelama hubungan akan jadi renggang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komunikasi memang penting sangat dalam mengekalkan sesuatu hubungan kan :)

      Delete
  17. i really have no idea on how it worked. but yeah we must find out the solutions and know what are goods for each other

    ReplyDelete
  18. Mesti trase sgt janggal kan. Nak ckp pape pun susah even nk luahkan prasaan or something lah.

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...