Hiking Trip To Stutfield Glacier | Doodles of Life

Tuesday, May 12, 2015

Hiking Trip To Stutfield Glacier

Cuba kira berapa kali saya sebut Stutfield Glacier for the past few posts. Haha! Excited sangat sampai asyik-asyik sebut pasal Stutfield Glacier. Alhamdulillah, berpeluang untuk joined Staff Activity to Stutfield Glacier hari Sabtu hari tu. Thanks to James for not cancelling my days off :p
Stutfield Glacier, Jasper National Park, Alberta, Canada
Stutfield Glacier, Jasper National Park, Alberta, Canada.

Stutfield Glacier ni terletak dekat Icefield Parkway macam Tangle Creek Falls juga. It took us 1 hour and half untuk sampai ke starting point of the hike sebab Stufield Glacier ni 95 km daripada Town of Jasper. As mentioned in the title, this is a hiking trip. And I'm no hiker. Hahahaha! Bukan hiker, tapi teringin punya pasal, pergi jugalah. As expected from a beginner hiker, I fell down few times, almost break my ankle, injured my hands, got bruises all over my body.
The view during hiking trip to Stutfield Glacier
 On our way to Stutfield Glacier

This hike is 12 km hike one way. So yeah, I walked 24 km just for this hiking trip. My parents will be super proud if they know! Anak diaorang yang puteri lilin ni, yang memang suka memerap dalam rumah ni berjalan sejauh 24 km dalam masa satu hari. Hiks. Hike ni taklah susah sangat sebenarnya. Sebabnya hike ni dikira sebagai flat hike (no elevation gains). Cuma surface dia tak berapa nak rata sangat. Sekejap pasir, sekejap batu kerikil, sekejap sungai, sekejap lumpur. Itu pasal la jatuh la, apa la.

It took us 2 hours plus untuk sampai ke spot yang paling dekat dengan Stutfield Glacier ni. Rasa berbaloi sangat 2 jam lebih berjalan bila dapat tengok Stutfield Glacier ni secara dekat. Pemandangan sekeliling pun subhanallah, cantik sangat-sangat. There is no other words than subhanallah.

Stutfield Glacier

We had our lunch dekat-dekat situ juga and spent 1 hours plus just to enjoy the scenery, the moment. Berjemur bawah matahari yang serious panas terik tapi suhu sekeliling sejuk. Sunbathing (involuntarily) dekat glacier gitu katanya. Kulit memang terbakar habis ya. Tak rupa orang Melayu sekarang ni :p

Avalanche at the Stutfield Glacier
Nampak tak avalanche yang tengah berlaku?

Perkara yang paling cool berlaku dekat sini ialah saya dapat tengok avalanche for the first time in my life with my own eyes! It's kinda cool to see kalau awak berada dekat jarak yang selamat. Bukan sekali je. Tapi, 3 kali. Sebelum avalanche berlaku, awak akan dengar macam bunyi guruh yang kuat. Tiap kali kami dengar bunyi macam bunyi guruh, mata dah melilau nak tengok dekat mana avalanche tu.


Lepas dah puas tengok pemandangan kat situ, kami pun balik. That was another 2 hours of walking. Sampai je van, semua orang dah tak larat. Semua pun dah tak sabar nak balik. Termasuklah saya. I was so tired yet so happy. It was totally a well spent and productive day.

Black bear

And, we ended our trip with a bang! My first black bear this summer :)

64 comments:

  1. Subhanallah, cantik sungguh lukisan Allah ^_^
    Dan cik Farah, SANGAT bertuah tau.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik sangat pemandangan dekat sini :)

      Delete
  2. seronoknyaa Farah. pemandangan pun cantik sangat.
    p/s : Tak dek lah minat sangat makan kFC. Hahaha. bila ada yang baru je nani makan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok sebab jarang dapat peluang untuk keluar dari tempat kerja ni.

      Delete
  3. what a beautiful scenery!! :)

    ReplyDelete
  4. memang berbaloi! wow, kalau akak pun mesti 'cedera parah' sebab bukan hiker..hehe.beautiful view!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak Sal. Memang rasa berbaloi sangat sebab pemandangan dia cantik sangat >.<

      Delete
  5. Cantik sangat Farah! The pictures macam dalam postcard. So beautiful~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. The pictures do not do the justice, Hajar. You have to see it with your own eyes :D

      Delete
  6. Farah, hari tu baru baca yg Jasper National Park ni one of places yg should go before die. Haha, this Stutfield Glacier dalam Jasper jugak eh?

    Ni yg rasa nak pergi Canada nihhhhh T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa Stutfield Glacier ni dalam Jasper National Park. Tapi, tak sure sangat sebab dia terletak dekat highway antara Jasper National Park dan Banff National Park.

      Jomlah datang sini next summer. Insya Allah, next summer saya bercadang nak kerja dekat Banff National Park pula. Kalau ada rezeki, Hanis boleh datang sini buat road trip. Boleh save untuk accommodation sebab saya ada employee rate/discount untuk hotel. Takpun, saya ada ramai kawan yang kerja dekat sini. Jadi, boleh tumpang :D

      Delete
    2. weeeee, insyAllah memang ada plan nak apply visa US & Canada cuti kali ni, Ada rezeki nak pergi sana summer depan. :D

      Delete
    3. Insya Allah, boleh roger saya dekat sini nanti ^_^

      Delete
  7. subhanaAllah, semua cantik2 takde pencemaran langsung. That black bear chillin' out, Agak2 dia kejar org x? ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat sini memang kurang pencemaran. Rasa sihat sangat bila tinggal dekat sini. hehehe. Bear yang akak nampak tu tak kejar orang. Tapi, ada je bear yang kerja orang. Sebab tu kita kena kekalkan jarak selamat. Tak pun bawa bear spray.

      Delete
  8. Ya Allah lawa sangat pemandangan tu, untungnya akak dpt tengok depan2 mata. wuish jalan kaki 24 km sehari? boleh kurus ni. saya jalan 4km pun dh sakit kaki, hahaha xp

    comelnya bear tu walaupun muka nampak 'garunk'. nasib baik dia tak kejar akak kann, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Kalau hari-hari pun kena jalan 24 km, memang tinggal tulang je la. hahahaha.

      Delete
  9. Avalanche depan mata?? 3 kali?
    Wow! Bestnya!!
    Tak ngeri ke tgk avalanche?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best! Tak ngeri sangat sebab saya jauh daripada tempat avalanche tu berlaku. Kalau dekat, mahu gelabah juga saya.

      Delete
  10. subhanAllah. dapat tgk gambar pun jadilah. takde video ke farah? cer upload kt insta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada video. Nanti bila-bila, saya upload ^_^

      Delete
  11. bestnya bestnya bestnya bestnya!!! kalau saya sama study dengan awak, saya nak ikut sekali!! saya suka adventure macam ni. hahahhahaa. tapi kalau sukan2, please, ajak orang lain. hahaha.

    tahniah berjaya sampai ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah Amy suka benda macam ni. Saya pula memang indoor person. Benda macam ni bukan my cup of tea. Tapi, pasal scenery dekat sini cantik sangat, tu yang gigih sangat nak pergi.

      Delete
  12. wow bestnya kak farah!!! nanti bawak kita pergi hiking pulak tau... beginner jugak nih.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mampu nak bawa orang lain pergi hiking. Diri sendiri pun masih memerlukan pertolongan. hehe.

      Delete
  13. Seronoknya, bermesra dgn alam! Best betul dapay pergi hiking kat tempat2 begini :)

    ReplyDelete
  14. Perghhhhhh! Perghhhhh! Merembes tengok pic.. Lawoooo gilerrr laaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempatnya memang lawa jadi mustahil sangat gambar yang kita tangkap tu akan jadi tak lawa :)

      Delete
  15. maaak aaaih Farah !! bestnya.. jap jap.. kiranya kat sini mmg matahari mencanak atas kepala tapi sejuk ?
    x hiking atas ice2 tu semua kan ? just kawasan nearby kan ?
    cantiklah.. and bebear tu.. ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Matahari atas kepala tapi angin sejuk. Rasa bahang panas terbakar tapi tak berpeluh sebab sejuk. Tak tahu nak explain macam mana.

      Tak hiking atas ais. Memang kawasan nearby je. Kalau hiking atas ais, sure saya tak pergi sebab saya tak suka slippery surface.

      Delete
    2. akak pun rasa macam seram je nak hike atas ice tu.. unless kalo pro..
      takot tergolek heheh..

      Delete
    3. Memang takut kak Siti. Saya ni jalan atas flat icy surface pun asyik terjatuh. Kalau hiking, lagi teruk agaknya nanti.

      Delete
  16. Replies
    1. Saja je tukar balik. Nak bagi nampak simple sikit.

      Delete
    2. previous one pun comey jugak..
      cute.. kakak's blog =)

      Delete
    3. Nanti mungkin saya aka buat header baru yang ada Ha Neul balik. hihi.

      Delete
  17. PANDAINYA SNAP GAMBARRR. Gambar tak pernah tak lawa XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pandai sangat. Tempat ni yang cantik sangat.

      Delete
    2. Wakakakaka. Camera mahaaaai pun boleh :p

      Delete
  18. subhanallah cantik sgt.. mesti farah excited plus tired plus mcm2. avalanche tu time jatuh bunyi mvm guruh. scary pula dgr.
    comel bebear. harap2 luka2 tu dh sembuh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang! Excited dan happy. Tapi, memang penat sangat.

      Delete
  19. I have never do hiking so far. And black bear tuuu cute nyaaa <333 You are so lucky dapat tengok view macamni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, I am indeed a luck one :)

      Delete
  20. the pictures speak ! bestnya dapat g sini .
    p/s dah nampak dah bakat photographer

    ReplyDelete
  21. SubhanaAllah dik. Speechless tgok gambar2 permandangan. Rasa nak nangis pun sama. Akak pernah naik bukit panorama but tersangatlah penat. Seriously. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun rasa nak nangis bila tengok pemandangan dekat sini.

      Delete
  22. wahhh farah larat jalan 24 km...hebat nya! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan slow macam kura-kura, bolehlah.

      Delete
  23. kalau view ohsem mcm ni..sis JM pun ada ulang sebut berjuta kali..jgn kata Farah je

    ReplyDelete
  24. cantik! kalau kak sally pun...sanggup berjalan hiking utk tgk kawasan macam ni...dia macam ada one kind of satisfaction kan bila dapat tgk!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sally. Segala kesusahan tu macam terus hilang bila dapat tengok view macam ni.

      Delete
  25. Cantiknya view dia!
    Eh beruang! Nasib baik beruang tu jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. View dekat sini memang cantik sangat-sangat :D

      Delete
  26. Wahhh cantiknyaaa. Mesti sgt sgt best kan ke negara org mcm ni. Dapat plk mnggembara mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, memang seronok sangat :)

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...