Mandarin Restaurant, Guelph | Doodles of Life

Saturday, April 18, 2015

Mandarin Restaurant, Guelph

Alhamdulillah, I've successfully finished my third year of university. Subhanallah, how time flies eh. So, my friends and I went to Mandarin Restaurant, Guelph to celebrate our success of finishing our third year (kidding). We went there for our last lepak-lepak session before everyone heading their ways for the summer.

I have to say that I was not totally excited to go to Mandarin Restaurant at first sebab tak rasa nak makan makanan Chinese. And it's super far from my house. Mandarin Restaurant is located at the north end of Guelph while I live at the south end of Guelph. But since everyone wanted to go to Mandarin Restaurant, pergi jelah ya.

Mandarin Restaurant, Guelph
Mandarin Restaurant, Guelph.

I blindly followed my friends to Mandarin Restaurant without having any expectation of the food, and knowledge about the price, the interior, yadda yadda. I was quite shocked to see that Mandarin Restaurant is pretty big. They have the whole building for themselves. Tapi, dalam hati tercakap, "Apahal buruk sangat weh bangunan kau ni?"

But, I was shocked once again when I saw the interior. Oh boy, I have to remind myself over and over again to not judge a book by its cover. I think Mandarin Restaurant has such a nice and cozy interior despite the bland look of the building. Memang rasa macam pergi Chinese restaurant yang dalam movies tu.

Mandarin Restaurant - Interior
I was greeted with this view once I stepped into the restaurant.

Mandarin Resturant is an all you can eat buffet restaurant. So, you know, you basically can eat everything for a flat price. Unless you ordered special drinks. Then, you have to pay additional amount for your drinks. By the way, air kosong dekat mana-mana resturants dekat Canada ni free je. Minum air kosong jelah ya kalau datang Canada ni. The best thing about Mandarin Restaurant is there is no time limit (I assumed so). Ya Allah, best sangat! Selalunya kalau pergi all you can restaurant, lagi-lagi sushi, mesti ada time limit selama 1 jam setengah.

Mandarin Restaurant - Buffet arena
 The buffet arena

Another best thing about Mandarin Restaurant is, they have such a wide variety of food. Like, really wide! They have hot entrees, salad bar, soup & bread, grill, sushi, pizza, dessert, fruit, cotton candy, ice cream sundae and frozen yogurt bar. Tak tahu nak makan yang mana satu. Sekejap rasa nak makan yang tu. Sekejap rasa nak makan yang ni. Semua benda pun nak makan. Tapi, perut ada satu je. hehehe.

The service was exceptionally good too! It was really good to the point you'll feel guilty if you were not tipping your servers. Haha! The servers will introduce himself or herself to you. Then, he or she will gave hot/warm towel to you. Macam yang flight attendants selalu bagi dalam flight. That was like another level of good service. Lepas tu, dia akan tanya, ada sesiapa punya birthday tak hari ni? If someone is celebrating his or her birthday, the servers will sing Happy Birthday, and give a cupcake with a candle on it. Too cute! They also will take pictures of you. Kalau bukan birthday pun tapi nak merasa benda ni, boleh je tipu (my server told me that).

Posted below are some of many food that they offer. I did not manage to take picture of all the food. This picture may only show 70% of the food. Nanti servers dia pandang pelik pula kalau saya sibuk ambil gambar je.

Mandarin Restaurant - All You Can Eat Buffet
 Collection of food #1

Mandarin Restaurant - All You Can Eat Buffet
Collection of food #2

Mandarin Restaurant - All You Can Eat Buffet
Collection of food #3

So, what went into my stomach?

Masya Allah, memang masa pergi ni, nafsu yang kawal. I'm not really proud of myself for eating all these things. But I guess I try to get the value of my money. Mula-mula makan nasi dengan udang tak ingat nama apa 5 dan stir fried vegetables. Lepas tu ambil egg sushi 3, shrimp sushi 1, crab sushi 1. Lepas tu, pergi ambil udang tak ingat nama apa 7, egg sushi 5. Then, ambil honey dew 3, cheesecake 2. Lastly, ambil 3 scoops of strawberry ice-cream.

Yes, I eat a lot when I go to all you can eat restaurants. I know. I know. A lady should not eat like that :p

The bill came down to almost CAD 23 (tax included, tip excluded). The actual price is CAD 19.99. They have different prices for lunch, dinner, weekends, kids, and senior citizens. Note to myself, it's cheaper to go for lunch on weekdays.

The final verdict is I am totally happy with my first visit to Mandarin Restaurant. The food were abundant, the ambiance was nice, the servers were good and the price was affordable. Guess who just got a new happy customer? I'm planning to go to Mandarin Restaurant again in September, insya Allah.

35 comments:

  1. Wahhh, besar restorannya! Pilihan foodnya pun,..rambang mata akak tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang besar, kak Farrah. Terkejut saya masa sampai. Satu bangunan tu, bangunan dia je. Makanan dia pula memang banyak. Memang rambang mata. Pusing banyak kali pun tak tahu nak makan yang mana.

      Delete
    2. Bestnya! Tergoda tergoda dan tergoda lagi! Drooling!

      Delete
    3. Saya pun drooling juga dekat sini, kak Farrah. Kalau kaya, mahu hari-hari makan dekat sini. haha :D

      Delete
  2. hahaha... makan je Farah. nanti dah x g Canada, x merasa dah nak makan sana. jauh pula tu dari tempat awak kan :P

    kalau saya, itulah saya buat. makan je sampai x ingat dunia. (not literally hehe) then, xde dah rasa menyesal. kalau x asyik terkenang kenang je, nape x makan tu napa x makan ni..

    but so far, memang awesome gla tempat tu! hahaha. ummi saya ajar, kalau tempat macam tu, satu makanan ambil kuantiti sikit, baru ley rasa semua kan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayalah rasa jauh. Lebih kurang 50 minit kalau naik bus. Betul tu Amy, sebab tu gigih menyumbat makanan-makanan yang ada kat situ.

      Betul tu. Makan je banyak-banyak supaya tak rasa menyesal. Saya pernah try la cuba ambil satu makanan dalam kuantiti yang sikit sebab nak try benda lain, tapi, lepas tu rasa tak puas pula. hahahahaha :D

      Delete
    2. hahahaha... yang masalahnya tu la kan... sekali dah termakan yang sedap, sayang lak kalau amek sikit... tu jadi tamak tu. hehehe >.<

      Delete
    3. Betul tu Amy! Memang boleh jadi tamak kalau makan dekat all you can eat restaurants ni.

      Delete
  3. perghhhhh serious gempak gilaaaa... nak jugak pergi sana!!! eee jelly jelly... rasa mcam nak stay seminggu je dalam tu.. ekekeke. #bucketlist . hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelakar pula kalau Mandarin Restaurant ni termasuk dalam bucketlist. hehe :D

      Delete
  4. tengok gambar, ingatkan supermarket tadi. :D and yeah, lepas ni sy pun takleh judge a restaurant by its building hehe. :D

    by the way, baru tahu ada all you can eat restaurant utk sushi tu ada time limit. ahaa, different than kat sini, siap take turn pergi tandas, solat etc untuk remain dalam restaurant and keep eating hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supermarket dekat sini lagi besar, Hanis. Betul-betul, kita tak boleh judge restaurant by its building. hehehehe ^_^

      Mungkin dekat sini je kot yang ada time limit. Dekat tempat awak takde time limit kot. Kitaorang pula kalau pergi all you can restaurant sushi punya, memang macam pertandingan siapa makan paling banyak dan paling cepat. Semua benda pun nak makan. Tapi, ada sejam setengah je.

      Delete
  5. Mungkin ianya jadi extra sepcial bila masa pergi tu tak ada apa-apa expectations.
    Maka wujudnya one new happy customer. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin juga. Selalunya kalau kita takde expectation ni, kita memang akan lebih happy bila sesuatu yang baik terjadi :)

      Delete
  6. apalah godaan si Farah ni buat memalam butaaaa ni..
    adoihai.. seksa jiwa mai blogwalking pukul 2 pagi ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaflah kak Siti. Lain kali jangan baca masa pukul 2 pagi. hehehehe.

      Tapi, posts dekat blog kak Siti lagi selalu menggoda saya. Rindu makanan Malaysia!

      Delete
    2. hehehe.. elok la tu.. akak tingin nak makan makanan sana..
      hang rindu makanan mesia miahaha..

      Delete
    3. Itulah. Manusia manusia. hehe :D

      Delete
  7. Makkk ooiiii signboard PINK ijau mengoda kalbu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa signboard dia sangat tak menarik! hehehehe. Tak kena langsung dengan restaurant dia.

      Delete
  8. The food is so various! Mmmm so yummy. I guess shushi kat situ tersangatlah sedap sampai akak Farah ambil banyak. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is! Memang banyak sangat pilihan. Sedaplah kot. Tapi, akak memang obses dengan egg sushi. Sebab tu makan banyak :D

      Delete
  9. haha serious, dari luar nampak mcm buruk/simple sgt restoran tu. sekali masuk kemain lawa gila! makanan pun sedapp. daripada seafood smpai ke dessert ada. eeiii jealousnya lahaii... TAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Luar nampak buruk gila. Akak pun terkejut. Masa mula-mula sampai, muka dah nak masam dah sebab expect makanan tak best bila tengok luar. Sekali masuk, pehhhhhh. Rasa nak berjoget-joget dalam tu. hahahaha.

      Delete
  10. haha..dah nama 'all you can eat', so eat all you can..hehe. no worries, sekali-sekala.lagipun tempat sejuk kena makan lebih, supaya ada kalori untuk burn (alasan)..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahahahaha. Saya selalu je makan banyak. Time winter ni memang time saya menternak lemak. lol

      Delete
  11. nama pun buffet, rugi ya amat kalau tak makan banyak! akak selalu g makan dengan org yg suka makan...kalau yg jenis nak cover cantik, nak cover semua benda...mmg tak la akak bw g buffet! tak sabar nak g review buffet Ramadhan nnt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sally! Rugi je kalau tak makan banyak dekat buffet. Lepas ni, bolehlah kita pergi buffet sama-sama. hehehe.

      Delete
    2. boleh! tapi bila Farah blk Malaysia laa...kalau akak yang nak kena ke Kanada tu, sadis! :P

      Delete
    3. Boleh! Boleh! Tunggu saya balik Malaysia ya :)

      Delete
  12. nak pergi mandarin ni masa bedeh!!! bestnya dia tanya camtuh.... bagus giler servis dia.... berbaloi arr makan situh :D kt germany kalau yg all-u-can-eat, kitorag panggil shabu-shabu.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aisya, kalau bukan birthday pun boleh je claim hari tu birthday kita. Dia bagi je. Shabu-shabu makanan Jepun kan selalunya? Ni Chinese restaurant.

      Delete
  13. besar gedabaknya restoran ni.. mesti dlm tu ada bermacam makanan chinese. bestkan dh selesai tahun ke 3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang besar sangat! Terkejut saya masa mula-mula sampai. Yup, banyak sangat pilihan sampai rambang mata tak tahu nak pilih yang mana.

      Alhamdulillah, bittersweet sebenarnya. Sebab tinggal setahun je lagi dekat sini.

      Delete
  14. byk nye mkn dak Farah ni..org nye kecik je..klaau lah sis JM mkn mcm tu..siap lah...semua kain seluar jadi kecik hihih

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...