Sad Story Behind Snow Day | Doodles of Life

Thursday, February 05, 2015

Sad Story Behind Snow Day

Something hit me really hard last Tuesday. Something that will always be a reminder for me to be always grateful for all His blessings. Something that will always remind me to be humble and to share His love with everyone else.

I went to guide my friend to his class last Tuesday, a day after the snow day. I was so shocked when I first arrived at the designated building. Snow was everywhere (nothing shocking about this really!) and it was not properly shovelled. My school did not shovel the snow at accessible parking lots at all and did not shovel the snow at sidewalks properly.

What happened when my school did not shovel the snow properly?

Snow

My friend did not get to go to his class. He had to skip his class even though he was there at the school. His mum cannot park their car as the accessible parking lots were not shovelled. Moreover, his mum cannot drop him off as the sidewalks were not properly shovelled. The snow was still to thick and we were really sure that his wheelchair will get stuck on the snow.

And what made me feel so emotional to the point of almost crying was my school did not open accessible entrances of the designated building. It really broke my heart when my friend said, "But I really want to go to this class", and his mum replied, "I know but what can we do? I cannot drop you off. You'll get stuck. You can't even enter the classroom. There are stairs everywhere".

I cannot imagine if I was in his shoes. To be unintentionally and indirectly denied to the access of knowledge. To feel so helpless after trying so many ways. But I know, it hurts. I saw his disappointment. I saw his mother disappointing face. I too was deeply disappointed by this situation.

With that being said, this was my first time facing this situation. I guess I was disappointed because I have been pampered with excellent services for the past 3 years. I am actually pretty proud with my school and all services that it has been offering for all this while. I just hope that my school will put more attention on this matter so that it will not happen again in the future.

76 comments:

  1. Replies
    1. Memang Nani. Rasa nak nangis je bila cakap bye dekat dia.

      Delete
  2. Sekolah tak tutup ea kalau snow tebal sgt? Alahai, sedihnya baca. A reminder for me yg selalu rasa malas nak gi kelas padahal diri ni takde perkara2 mcm tu nak kena dirisaukan. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekolah tutup satu hari je. Hari Isnin. Ni hari Selasa. Sehari lepas snow day.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. dulu masa sekolah, hujan sikit dh gumbira tak nak pergi sekolah. alahai noob nye dedulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau hujan pun kena pergi sekolah sebab parents saya tak suka saya ponteng.

      Delete
  5. cian lak dia kan. nak pergi kelas tapi keadaan tak mengizinkan. T^T

    ReplyDelete
  6. the difference between me and him is that i dont care to skip class,he does.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kadang-kadang macam awak juga.

      Delete
    2. sama lah.. hmm, terasa sangat..

      Delete
  7. Kesiannya dia. sungguh-sungguh nak g kelas. ish, kalau sy lah asal ada peluang je, seboleh-bolehnya nak skip kelas. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mun, samalah kita. Saya kalau rasa malas, adalah juga skip kelas.

      Delete
    2. Kuat semangat betul dia kan. Respectlah. Akak dulu kuat semangat nak cari alasan utk tak pergi sekolah je.

      Delete
    3. betul. dia rasa seronok nak pergi sekolah even dia berkeadaan macam tu... kita ni yang sihat sempurna macam2 alasan buat...

      Delete
  8. kesian kat dia.. bersungguh2 nak ke kelas.. kita nih, kalau boleh nak memonteng ja..

    ReplyDelete
  9. bersungguh-sungguh dia nak pegi class utk belajar, tpi ada pulak halangannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Mazni. Betul-betul memberi peringatan dan pengajaran dekat akak.

      Delete
  10. Allah.. sentap jap bace cerita nie.. hurmm... kita nie cuaca xelok sikit dh rase malas nak pegi klas.. dye xpon.. semangat jugak nak pegi.. :(

    ReplyDelete
  11. sedihnya baca..kita ni sempurna, tapi selalu create alasan kan..harap-harap sekolah Farah tu akan usaha untuk atasi problem ni.Kesiannya dia, bukannya dia mintak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Sal. Semuanya dah settled. Tu pun lepas mak dia buat few calls.

      Delete
  12. Dah datang tp tak boleh masuk....Sedihnya!!!

    ReplyDelete
  13. kesiannya... xboleh bayang kalau akk kat tempat dia... semoga dia diermudahkan segala urusannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Tak boleh bayangkan kalau kita ada dekat tempat dia tu.

      Delete
  14. Bagus betul budak tu. Kalau cik fafa mesti melompat happy sbb tak payah masuk class. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Masa hari tu prof saya kata dia ada conference so class cancelled, semua orang seyum lebar.

      Delete
  15. kawan adik tu tak boleh berjalan yer? Allahu kesiannya. bersungguh-sungguh dia nak blajar. tapi, maybe ada hikmah di sebalik kejadian. Insya Allah ada.

    ReplyDelete
  16. kes begini berlaku setiap kali on winter season lah kan..jika begitu pihak pengurusn harus alert and that parent harus suarakan the problem they are facing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu kak JM. That's what exactly his parents do.

      Delete
  17. eiiii SEDIHNYAAA TT_TT
    dia bersungguh tau nak gi tu hm :((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedih sangat, Qila >.<

      Akak emo gila pagi tu sebelum akak pergi kelas.

      Delete
  18. dah salji tebal still ada class ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih. Snow kat sini kira macam hujang dekat Malaysia. Kita masih kena pergi sekolah kan kalau hujan.

      Delete
  19. cian kat dia...
    xleh ka bg sunggestion kat pihak pngurusan ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dia called management dah ^_^

      Delete
  20. cian kat dia...
    xleh ka bg sunggestion kat pihak pngurusan ka

    ReplyDelete
  21. alahai. kena report kat pihak pengurusan ni farah.. rugi tu xdapat menimba ilmu disebabkan salji tebal semata2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zizie. Rasa rugi untuk dia. Mak dia dah called management dah.

      Delete
  22. kesiannya kat kengkawan yang tak dapat pegi ke kelas tuuu

    ReplyDelete
  23. Sedihnya baca farah.. kalau kita mesti rasa xnak gi kelas walaupun hujan biasa.

    Jemput join mini ga by nina + anies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Kita kalau boleh lagi nak skip kelas.

      Delete
  24. Bersungguh sungguh betul dia eyh, Kak Farah. Hurm. Ada hikmah di sebaliknya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Insya Allah ada hikmah :)

      Delete
  25. dhsyat smgt laki tu.. saya jerebu sikit je dh fikir malas dah ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kuranglah. Setiap kali snow dekat sini, terus rasa malas nak pergi sekolah.

      Delete
  26. Kawan farah tu orang canada ke? Semangat dia nk pergi belajar lebih besar berbanding kita yang sempurna dr segi fizikal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, he's Canadian. Memang kuat semangat dia.

      Delete
    2. so far, from what i can see, orang Canada ni memang baik2... bila kerja, dia kerja sungguh2.. bila belajar pun sama... tapi dari sudut mata Farah pula, betul ke orang Canada macam tu?

      Delete
  27. Mm..sedihnya..mmg slalu sgt jmp org yg kurang upaya semangat tinggi even byk kali diorg jtuh tersungkur, still mampu berdiri tegak demi cita2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Ayue! Memang kagum sangat dengan semangat diaorang ni.

      Delete
  28. Patutnya time2 snow begini, kebajikan students yg ada disabilities perlu diutamakan. Tapi yelah, mungkin disebabkan golongan ni minoriti, mereka terlepas pandang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin terlepas pandang sebab long weekend kot. Tak tahulah.

      Delete
    2. and maybe sebab majoriti antara kita x perasan sebab kita ni normal.. tak ada kena pakai wheelchair semua tu...

      Delete
  29. They should invented something for that poor boys...pity him...

    *sad*

    ReplyDelete
    Replies
    1. They should just shovel the snow.

      Delete
    2. or maybe at least letaklah papan ke apa ke yang boleh bagi dia bergerak dengan smooth... tapi paling penting shovel the snow la

      Delete
    3. betul tu.. should consider la orang2 istimewa ni.. huurm..

      Delete
    4. Tak rasa papan boleh tampung pun. Lagipun, salji tebal sangat.

      Delete
  30. Farah ada bagitahu tak dekat pihak atasan pasal ni?

    saya teringat dalam banyak2 projek yang saya buat, contohnya design apartment haritu. saya kadang2 terlepas pandang pasal orang tua, OKU, budak2.. saya nampak diri saya dekat tempat tu je.. lepas ni kena jadi lebih concern..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dia ada called person-in-charge. Everything's okay right now. Mungkin sekolah terlepas pandang masa hari tu je.

      Delete
  31. usually bukan after snow pihak u akan uruskan ke pasal laluan and everything ? idk how to comment coz x ade pengalaman pun but tak pernah dengar lagi kawan2 merungut pasal snow. ke sebab too heavy snow nya sampai diorang pun tak larat nak buang..

    report report !! tak pasal2 x pegi kelas pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya memang sekolah buatkan. Cuma hari tu je, sekolah terlupa kot.

      Delete
  32. bagus budak tu.. kalau akak tarik selimut tidur balik..
    beza sungguh attitude hihi.. chaiyok2.. lepas ni mohon u buat improvement..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita kak Sally. Saya lagi rela tidur kalau benda dah jadi macam ni.

      Delete
    2. huuurm ni insan kedua salah orang ni *menuju ke suatu sudut tepi dan menangis*
      sob sob sob.. sob sob sob..

      Delete
    3. Ya Allah. Sorry sangat-sangat. Masa reply komen ni baru habis baca blog kak Sally. Malunya! Maaf ya kak Siti >.<

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...