The Street Cafe, SS15, Subang Jaya | Doodles of Life

Wednesday, January 14, 2015

The Street Cafe, SS15, Subang Jaya

Mehlah kita buat entri throwback + review sambil usap perut yang lapar yang tiba-tiba mengada, mengidam makanan Korea yang halal.

The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
The Street Cafe, SS15 Subang Jaya

So, masa balik Malaysia hari tu, memang kaw-kaw punya sesi melampiaskan nafsu makan. Alhamdulillah, hampir semua benda yang saya nak makan, saya dapat. Semuanya terima kasih kepada Allah, (of course, alhamdulillah) dan parents yang masya Allah, baik hati sangat sanggup mengiyakan sahaja perminataan dari saat saya menjejakkan kaki di KLIA tu.

Masa last week dekat Malaysia, ayah bawa pergi The Street Cafe dekat SS15, Subang Jaya sebab saya mengada-ngada nak makan makanan Korea. Sambil pergi The Street Cafe tu sambil mengenang kembali kenangan lama la. Sekolah saya kan dekat situ juga. hehe. Alhamdulillah, jalan tak jammed, dan parking pun senang jumpa. The Street Cafe pun ada parking spot khas untuk pelanggan mereka.

The interior of the Street Cafe, SS15, Subang Jaya
The interior

Masa masuk je dalam kedai tu, dah kagum dah sebab kedai tu dah maju sikit kalau banding sebelum ni. The Street Cafe sekarang dah maju in terms of interior dan menu. First floor la yang paling banyak perubahan. Second floor masih macam dulu juga. Dekat first floor sekarang dah ada section untuk Kpop socks, and Korean ice cream.

Disebabkan saya memang berniat nak lepak lama sikit dekat sini, saya duduk dekat second floor. Ambil tempat yang bersila sebab kekonon nak fefeeling Korea. Nak ke Korea belum mampu lagi. hiks. Dekat second floor ni juga, ada board games, Uno Stacko, dan pelbagai hiasan macam witch hat and big sunglasses untuk bergambar.

Table at the second floor of the Street Cafe, SS15, Subang Jaya
Section kami

Wall yang dekat tempat bersila ni, memang boleh diconteng. Kalau baca apa yang ditulis dekat dinding tu, memang kelakar sangat. Okay, mungkin tak berapa kelakar kalau awak tak minat anything related to Korea. Selalunya benda-benda yang diconteng di dinding ni semuanya pasal Korean idols, or Korean artists.

One funny thing happened, masa tengah dok sedap makan, adik saya tetiba je cakap,

"Angah, aku rasa tu tulisan kau"

"Ha? Yang mana satu?"

She pointed out to one of those scribbles on the wall.

And I stared at the scribble blankly, sambil berkata, "Ya ke? Macam bukan je. Aku rasa bukanlah."

"Aku rasa ya"

Still staring at the scribble, "Eh, bila tengok lama-lama, macam ya la. Memang macam tulisan aku. Eh, memang tulisan aku la. Dah 3 tahun tak datang sini, tak ingat dah."

While we were laughing like crazy, "Daebak la kau Angah, lepas 3 tahun, masih pilih tempat yang sama lagi"

Lunch at The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
Our food!
Bulgogi bimbimbap (MYR 16.90)
Korean BBQ chicken stick (MYR 6.90)
Raboki (MYR 15.90)
Patbingsoo for 2 people (tak ingat berapa)
Yam bubble tea (tak ingat berapa)
Vanilla bubble tea (tak ingat berapa)

Saya punya bulgogi bibimbap, Korean BBQ chicken stick, dan yam bubble tea. Adik saya punya, raboki dan vanilla bubble tea. Patbingsoo tu kami kongsi.

Bulgogi bibimbap
Decided to try bulgogi bibimbap sebab nak tahu bibimbap tu rasa macam mana. Surprisingly, it tasted good. Alhamdulillah. Bulgogi dia manis sikit. The bulgogi bibimbap came with a bowl of soup and kimchi. Kimchi tu saya passed dekat adik saya sebab saya memang tak suka kimchi.

Korean BBQ chicken stick
This is my must order item every time I come here. Delicious. Delicious. Delicious. Rasa dia manis sikit. Next time, nak cuba rasa yang lain pula.

Raboki
This is my adik's. Raboki ni gabungan ramyun dengan tteokbokki. My least favourite sebab muak sikit. Muak sebab sos dia manis. Adik saya tak habis makan sebab dia muak dan kenyang. Tteokbokki is heavy enough. Bila tambah dengan ramyun, lagilah heavy.

Patbingsoo
I was hesitated to order patbingsoo because I do not like red beans in my drink but I'm glad I ordered it. Sedap sangat! Ada bubbles (tak tahu nama dia apa) yang meletup-letup dalam mulut. Seronok gila! We were laughing like crazy masa makan patbingsoo ni.

Yam bubble tea
This is such a let down. Enough said. I'm not going to order it again. My advice is tak payahlah order bubble tea dekat sini. Kalau nak sangat minum bubble tea, keluar pergi Chatime then datang sini balik.
Happy customers at The Street Cafe, SS15, Subang Jaya
 I was trying to mimic my adik which I obviously failed

I lost my receipt tapi rasanya total yang kami bayar lebih kurang MYR 50- MYR 60. One happy tips to students out there. If you're a student, don't forget to flash your student card to get 10% discount! I got my 10% discount :D

All in all, I still think The Street Cafe is one of the best halal Korean restaurants in Malaysia. I will definitely come again, insya Allah.

61 comments:

  1. ingatkan cafe ada kek dengan teh tadi... ahahaha XD susah nak jumpak cafe cemtu kat Malaysia TT^TT

    macam best ja dapat makan :D hehehe.. (suka section conteng tuh) ahaha XD

    interior dia pun lawa :D

    alahai kad student tuh dah hilang sebenarnya TT^TT ada dengan lect Misaki.. tataulah.. hurmm... dah setahun lebih dah ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm not a big fan of dessert, so macam takkan pegi kafe yang ada kek dengan teh je. hehehe.

      Saya pun suka section yang conteng-conteng tu.

      Delete
    2. alahai.. sayangnye.. dessert always the best :D especially as a reward utk hari yg penat.. sambil minum teh.. perghhh... ahahaha.. (sori terpengaruh dgn cerita pulak) XD

      tapi takpe, nak buat camna ahaha.. :D

      kan2.. apalah agaknya yg Farah tulis.. fufufu XD

      pst:/ lepas my sis tgok post nih.. dia dah mark dalam minda dia, kena pergi tempat nih.. ahaha XD thanks ats review dgn gambar nih.. dapatlah merasa nanti :D

      Delete
    3. Lain orang, lain taste buds nya kan :)

      Saya tulis quote je. Am not obsessed yet. hehehe.

      Delete
  2. WAH suasana nampak romantic aw aw thanks for cadangan makan kak farah tapi subang uii hehe tapi boleh lah kan hiks. Dapnyaaaaaaa nak sikit. Nape tak simpan utk qila :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Street Cafe ni ada lagi satu cawangan dekat Sunway Pyramid. Kalau rasa susah nak datang sini, pergi je Sunway Pyramid :)

      Delete
  3. Waaaa inilah restaurant yang Nad nak try tapi asyik tak sempat jerrrr aish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba-cubalah cari masa. Insya Allah berbaloi ^_^

      Delete
  4. kak sally mmg nak g tapi jauh dr jalan yg selalu pergi...jadinya mmg x pernah rasa lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Street Cafe ni lagi jauh dari tempat saya sebenarnya. Sebab tu kena tunggu ada orang bawa.Dan, mungkin ayah saya tak rasa tempat ni jauh sangat sebab saya pernah belajar dekat SS15 ni.

      Delete
  5. Replies
    1. Nani kalau lapar, boleh masak sendirikan. Nani kan pandai masak ^_^

      Delete
  6. menariknya..teringin lah nak pegi..

    ReplyDelete
  7. confession..akak tak pernah makan korean food kecuali Seoul Garden..huhu.kena try apa kenama bibimbap tu.comel je nama dia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. korean restaurant yg sy pernah pergi, Seoul Garden je haha. tu pun sekali setakat ni

      Delete
    2. Saya pula pernah pergi sini je. Tak pernah try lagi Seoul Garden ke Dubu Dubu ke. Hehehe

      Delete
  8. xpernah lagi cuba makan makanan korea.. tengok gambar macam sedap..hihi..

    psst : jom join segmen anis :)
    adnan-daughter.blogspot.com/2015/01/segmen-bloglist-sakura-blog-qaseh-ku.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah nanti saya join.

      Makanan ni dekat tekak saya sedap jugalah sebab saya dah biasa makan Korean food ^_^

      Delete
  9. cantiklah restoran ni! teringin nak makan dgn satu family kat sini tapi parents saya tak suka makanan korea T^T harga dia pun standard je mcm kt restoran korea yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parents akak pun tak suka makanan Korea. Sebab tu, ayah akak dropped off je akak dekat sini, lepas tu dia pergi jalan-jalan tempat lain dulu.

      Delete
  10. Hari tu ada kawan ada ajak pergi sana,
    tapi aku menolak sbb makanan korea mmg bukan tekak aku...
    Tp bila tgk gambar makanan tu, rasanya macam nak try laa plak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut tekak juga. Bukan semua orang boleh terima makanan Korea ni.

      Delete
  11. Wahhhhh. sedapnya!!!! Nak makannnnn. Rindu makanan msia dah Farah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, ni bukan makanan Malaysia, Hajar. hehehehehe :D

      Delete
  12. wow.. yummy.. that bibimbab look tasty.. dulu penah rasa dkt korea.. and it was awesome..
    harga dia dkt malaysia lebih kurang lebih la dgn harga kat korea.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah try lagi bibimbap asli dekat Korea, so, saya tak dapat nak compare la. Hehehe.

      Delete
  13. wahhhhh. bestnyee. lama dah teringin nak makan makanan korea ni. tapi tak berkesempatan lagi. kedah rasanya takde kot cafe makanan korea. sobsob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, betul juga ya. Selalunya restaurants macam ni ada dekat area KL dengan Selangor je.

      Delete
  14. Tak pernah rasa makanan korea lagi padahal dah berapa tahun layan korea haha. siap mengata kimchi tu busuk >.< Lidah melayu sangat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kira baru juga cuba. Kimchi memang saya tak makan sebab saya memang tak suka makanan yang ala-ala jeruk ni.

      Delete
  15. amboi, kemain posing. hehe. harga pun boleh tahan. ^_^

    ReplyDelete
  16. aigooo.. makanan korea. u make me jealosyyy.. kekeke

    sedapppnyaaaa.. teringin nak mam gak la gini. hehe

    #ekceli fridge magnet canada da smpai ritu , minggu lepas kot. tq farah ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, selamat sampai.

      Kalau kak Nadyya turun KL, bolehlah cuba.

      Delete
  17. argghh jelesnya akk tgok farah makan, meriah sgt.... nk balik msia skrg jugak, pastuh gi serang kedai ni....tension :D hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw farah, akk rasa adik farah bila gambar tuh, dia kuak sikit tangan dia...hahahah tangan farah macam sopan2 gtuh :D

      Delete
    2. Turun tau kalau dah balik Malaysia. Mana tahu tiba-tiba terjumpa dekat situ. Eh eh eh. Hehehehe :D

      Oh ya ke? Saya memang suka berlagak sopan.

      Delete
  18. tekak ana hanya baru berkenalan dgn sushi saje. korean food masih blm pnh try hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpelah. Perlahan-lahan cuba benda baru ^_^

      Delete
  19. Banyak dh skrang restoran korea yg halal kan. sedapp. tapi kena amek masa sikit utk tekak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Untung betul orang Malaysia. Memang kena ambil masa sikit untuk diterima tekak. It took me almost 2 years untuk cuba benda baru (makanan Korea ni).

      Delete
    2. akak takleh telan kimchi. rasa berangin dia lain machiam lahh. hhaha

      Delete
  20. nak makan makanan korea jugak T^T
    jelesnya lahai. drooling kot. :D
    susah nak cari makanan korea kat sini. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada rezeki, turunlah KL atau Selangor. Dekat sini, banyak Korean restaurant yang halal ^_^

      Delete
  21. dua tiga hari ni akak blogwalking asyik terserempak ngan korean food je...:)
    boleh try ni, nyummm nyummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun asyik ternampak orang post pasal Korean food je.

      Delete
  22. baca nama makanan ni semua xpaham..apa bnda la.. taw sushi ja..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sushi dari Japan... Kimchi dari Korea...

      Delete
    2. Nanti saya letak translation dia ya. Dah biasa sangat sebut nama Koreanya ^_^

      Betul tu kak SS.

      Delete
  23. Dah berzaman tak rasa makanan Korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pula agak selalu la makan makanan Korea ni.

      Delete
  24. uuuish jiwa ragaku terseksa hahaha.. satu kedai makanan korea kat bandar baru bangi pun akak konon nak pi try dok pi lagi.. ni dah tambah another must go visit.. huurm.. pernah dengar gangnam ape tah kat shah alam ? kawan akak kata situ pure punya dari korea.. owner org malaysia yg dok bertapa lama di korea.. turun ilmu memasak skali.. slalu makan kat dubu2 ngan foodcourt aje.. suka kat klcc.. makan japchae hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah dengar pula pasal Gangnam apa entah yang dekat Shah Alam tu. In fact, tak pernah tahu pun Korean restaurants dekat Shah Alam dengan Bangi. Kena google la lepas ni.

      Saya pun suka japchae :D

      Delete
  25. Yo lah..mestilah PARENT follow je kemahunan, bukan selau Farrah dapat balik ke M'sia kan heee

    The Street Cafe is one of the best halal Korean restaurants in Malaysia? Nampaknya haruslah terjah nih..natni nak cari direction dalam google :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi saya best la. Tapi bagi kak JM yang pernah rasa authentic Korean food, tak tahu pula macam mana rasa dia. Entah-entah biasa je.

      Delete
  26. Alahai jauhnya farah.. kalau dekat dh serbu ni tgk makanan semua terliur. Korean food mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun rasa Korean food sedap :D

      Delete
  27. Akak tak pernah try korean food dan tak tahu nak komen, tapi mungkin akan cuba nanti..err..mmm.. nak gak tahu apa lah yang Farah tulis 3 tahun lepas tu eh..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulis quote acah acah deep. hahahahaha

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...