SMART Goal | Doodles of Life

Tuesday, January 27, 2015

SMART Goal

SMART goal.

Pernah dengar tak pasal SMART goal? Saya belajar pasal SMART goal ni dalam kelas Introduction to Hospitality and Tourism Industry masa saya first year. Lepas tu, belajar lagi dalam kelas-kelas business yang lain.

SMART goal ni lebih kurang cara nak membuatkan goal kita tu lebih tangible dan achievable (Not the best choices of words, I know). Instead of vague goal macam, "Nak kurus. Nak kurangkan berat badan", dengan SMART goal, goalnya jadi macam ni, "Nak kurangkan berat badan sebanyak 5 kg sebelum 31 March 2015". Kalau nak lebih spesifik lagi, "Nak kurangkan berat badan sebanyak 5 kg dengan workout 3 kali seminggu sebelum 31 March 2015".


SMART Goal
 SMART goal

Kenapa tiba-tiba cakap pasal SMART goal ni?

Because I am ready to tell the whole world one of my SMART goals. Ha ha ha. Hiperbola sangat. Well, I just need to write this goal down. Kalau tak tulis, mungkin saya takkan berusaha untuk capai goal saya.

One of my SMART goals is to save at least CAD 20 000 by August 2016. I swear CAD 20 000 sounds a lot and impossible. Heck, it is a lot. Tapi, kenapa saya masih letak CAD 20 000 sebagai goal saya? Sebabnya, saya rasa saya mampu capai jumlah tu, insya Allah. Lagipun, saya pernah nampak contoh yang CAD 20 000 itu bukan angan-angan yang tak boleh dicapai. Senior saya boleh simpan CAD 10 000 dalam satu tahun. Kawan saya dapat CAD 14 000 daripada summer job dia.

Walaupun saya tak dapat CAD 14 000 dan mungkin takkan pernah dapat CAD 14 000 daripada summer job saya, saya tetap rasa goal saya untuk simpan CAD 20 000 tidak mustahil.

Moga Allah permudahkan, insya Allah :)

49 comments:

  1. menarik jugak konsep smart goal ni..bagus untuk praktikkan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think it really helps. Insya Allah, memang bagus untuk dipraktikkan ^_^

      Delete
    2. Kiranya smart goal ni target kita untuk certain period of time, yang lebih detailed, specific & pada masa yang sama mampu-capai lah :)

      Delete
  2. wahhh. chaiyok chaiyok Farah ^__^

    ReplyDelete
  3. menarik nie. fighting kak farah! :D
    inshaallah tercapai. :)

    ReplyDelete
  4. CAD 20 000 convert dgn duit RM berapa jumlah dia?
    semoga tercapai goal akak! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy baru check hehe RM58K :D woahhh

      Delete
    2. Terima kasih Mazni.

      Serious ke MYR 58K je? Tak sampai MYR 60K ke?

      Delete
    3. Wowwww! Nak dekat 60K! Tapi, tak mustahilkan :)

      Delete
    4. Insya Allah benda ni possible kot sebab currency CAD ni kira tinggi juga.

      Delete
    5. tak tahu nak beza guna tinggi rendah utk currency. hehe.
      cuma tahu nak cakap macam "ahaa, tukar la euro ke czech koruna cepattt, rate tgh tinggi." dulu 1 euro = 24kc, skrg 1 euro = 27kc. kira yg mana tgh tinggi ea?

      Delete
    6. Kalau untuk Euro, yang tinggi 1 euro=27kc.

      Kalau untuk Czech Koruna, yang tinggi 1 euro=24kc.

      Delete
  5. PEH PEH
    chaiyuk kak farah!
    I know u cn do it ok hugs

    ReplyDelete
  6. konsep terbaik.. all the best farah.. :)

    ReplyDelete
  7. kte pernah buat goal ala2 gini jugak tapi mungkin sbb tak smart sangat so, taktaw la nak kata berhasil ke tak :D tapi sewa rumah dah mahal, makin susah nak capai T_T nak kerja sini, visa student takleh kerja. nak jual makanan, tak hebat mana. haha ada idea tak nak buat apa nak bagi goal ni smart :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru nak cuba je ni. Tak tahu la SMART ke tidak. Hahahaha.

      Tak tahulah nak bantu macam mana. Jual makanan tu idea yang bagus juga. Entah-entah sendiri je rasa tak hebat tapi orang lain rasa hebat. Cuba je la dulu ^_^

      Delete
  8. wahh kena buat SMART goal nih jugak laa.. ada jugak start nyimpan skit2 tapi macam tak brapa lancar sangat.. klu ikut sistem nih, mungkin boleh memantapkan lagi cara penyimpanan sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, boleh membantu kot. Kalau ikut SMART goal ni, kita akan ada deadline. Manusia ni kalau ada deadline, baru nak usaha bersungguh-sungguh.

      Delete
  9. fuyohhh..tak penah terpk smpi cenggini..smart goal ek..best of luck..bestnya byk saving!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pun belajar dalam kelas. Kalau tak, saya tak pernah tahu pun.

      Thank you kak Ayue ^_^

      Delete
  10. Replies
    1. SMART TAG? sis JM tahu SMART Highway je

      Delete
    2. Saya tahu SMART Tag dengan SMART Highway juga. Hihihihihih :D

      Delete
  11. Replies
    1. Saya pun rasa macam bagus. Sebab tu, terdetik nak kongsi.

      Delete
  12. good luck Farah..u can do it..perlu displin yang tinggi

    ReplyDelete
  13. Akak suka konsep SMART goal ni. At least, kita tak adalah pasang impian kosong ala Mat Jenin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Farrah. Saya suka konsep SMART goal ni juga.

      Delete
  14. Rasanya mcm penah study basic smart goal ni. Hehe. Hopefully tercapai target farah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau budak business, mungkin belajar kot benda ni. Terima kasih.

      Delete
  15. you can do it Farah.. nothing is impossible..
    lepas tu bank in CAD100 kat akak hahaha.. gurau aje..
    bila da saving boleh pi jalan2 or balik malaysia with that amount fuiyooo..
    orang kayo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, that's my plan. Save duit banyak-banyak lepas tu nak pergi travel setahun.

      Delete
  16. first time akak dnga tw.
    chayokk farah :)
    akak tah bila la kan.. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Insya Allah boleh juga nanti.

      Delete
  17. yg adik nk kumpul tu tukar ke RM berapa dik? akk tak dpt nk bayang berapa duit tu. haha

    goal kenalah specific kan. barulah boleh complete kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya target MYR 60k. Betul tu kak Scha ^_^

      Delete
  18. all the best farah...betul, bila kite tgok orang lain berjaya buat sesuatu tuh, baru kita perasan, bendanya tak imposibel, dan mmg boleh dicapai kan...goodluck tau :D tips no 1, kurangkan membeli.. meaning, beli barag bile perlu sahaja... :D saje akk nk kasi tips...sbb dulu akk boros, tpi akk dah belajar menyimpan dri suami akk... :D alhamdulillah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Aisya. Bertuah kak Aisya ada orang ajar nak buat savings ni. Saya ni sendiri je belajar. Kadang-kadang pun terbabas juga masa belanja.

      Delete
  19. Wahh.. tq for sharing this Info ya sis.. akakdoakan awak berjaya simpan cad 20, 000.. tak mustahil kan.. yang penting, usaha doa dan tawakkal. InshaAllah.. God Bless you and u know it

    ReplyDelete
  20. Ok throwback r smart goal ni sbb memg pernah belajar. Tapi x pernah apply dlm hidup. Hehe. Nak try jgk lah nti tp tunggu stabil dulu :)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...