Cinta Musim Panas | Doodles of Life

Thursday, December 04, 2014

Cinta Musim Panas

Cinta musim panas ataupun summer love.

Dulu, saya selalu tertanya-tanya kenapa mat salleh selalu buat lagu cinta atau drama cinta yang berkaitan dengan musim panas. Apa yang istimewanya dengan musim panas ni? Kenapa selalunya (tak semua ya) orang yang ada cinta musim panas ni selalu tak kekal lama? Banyak lagi soalan lain yang selalu berlegar dalam kepala saya.

Fyi, curiosity saya memang selalu tentang benda-benda shallow macam ni atau benda-benda yang orang lain rasa childish dan entah apa-apa entah. Benda-benda serious kadang-kadang je saya teringin nak tahu.

Rupa-rupanya cinta musim panas tak kekal lama sebab summer tu musim pertemuan dan perpisahan. It happens sebab selalunya masa summer, students or anyone yang ada free time during summer akan travel outside of their comfort zones or sometimes their countries untuk pergi travel takpun untuk summer job. They (we) have 4 months to kill, oh!

#summerlove
#summerlove

You meet tons of new people from all over the world at the beginning of summer and then you sadly have to say good bye to them at the end of summer. It's usually impossible to reunite again unless you live close to each other, you go to same school, or you have money to travel across the world to meet your friends.

Perenggan atas tu untuk kawan sahaja. Now, let's imagine the same situation happens between you and your-summer-fling. Let's say you want to have a serious relationship with your summer fling. You want us to happen but you don't think you have means to make your relationship works. Or, perhaps you are not ready to be in a long distance relationship because long distance relationship sucks! Then you decided it is best for you to let it remains as your summer love.

Sedihnya bila fikir. How I wish summer love can turn into the love of someone life for people who are serious about it. How I wish it can be easier and hopefully, forever. Jia you! to people who found their so-called-true-love in summer and try hard to make relationship works despite endless challenges. I'm rooting for you guys! :)

60 comments:

  1. Ehem Farah. Ada ape2 ke ni? Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde apa-apa la Hajar. Saja je tulis pasal summer love ni sebab teringat dekat kawan-kawan saya yang bertemu dengan summer love.

      Delete
  2. meaning? hehehehe. ;)
    wish u temui summer love yg kekal farah. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak meaning apa? The whole point post ni sebenarnya ialah saya rasa sedih bila orang yang bertemu summer love dan cuba nak tukar summer love jadi serious relationship tapi susah sebab banyak sangat halangan.

      Saya tak nak summer love. Hehehe ^__^

      Delete
  3. im also rooting for anyone who have summer love attack. hehehe. jia you, fighting! :D
    gudluck :D

    ReplyDelete
  4. summer love? ehhhmmm, ada pape ke farah? ehehehh <--- gelak psyco.... hhahahah :D

    ReplyDelete
  5. cinta datang dan pergi.. tak kira musim.. chewaaahhh..

    ReplyDelete
  6. nasib malaysia panaih sepanjang tahun hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaha. Okay, ini kelakar sangat. Comment paling win! :D

      Delete
  7. haha, i think i understand the summer love now. i used to hear about it, but never really care about it hihi. i usually go home during summer though. :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is only one-sided definition. Ada definition lain. Macam, summer love=you're not ready for commitment. Hehe.

      Good for you then. I wish I could go home every summer :)

      Delete
    2. Ahaa, study kat Canada yea sekarang? Which part of it? :D

      Delete
    3. Yup! Dekat Guelph. Small city je.

      Delete
  8. ohh..festime dgr situasi summer love nih...sis pulak teringin nk jumpa 'kekasih ' hati semasa travel hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah wah wah. Gituu ya kak. Insya Allah, saya doakan ^_^

      Delete
  9. eh, x pernah dengar lak pasal summer love ni... first time tahu.. hehe. menarik gak erk rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke tak pernah dengar? Saya seorang je ke yang pernah dengar fenomena summer love ni? :O

      Delete
    2. yep, pernah la juga dengar dari JT. tapi xtahu lak ada mksud di sebaliknya. hahahaha

      Delete
    3. Samalah. Dengar juga dari JT tu. hahahaha

      Delete
  10. Ohhhhh ok phm hahaha
    No commitment gitchewwww
    Hiks.
    Kira mcm mmg saje saje lah jugak eh kak farah wiwi

    Happy summer love kak farah!
    eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya macam tu la. Summer love = not ready for commitment. Tapi, benda ni kena jadi pada waktu summer la. Yup! Macam saja-saja. Tapi, ada juga orang yang cuba nak serious :)

      Tak mahu summer love! hahahaha

      Delete
  11. Ohhh hahhahaha macamtu. Lepas Farah cerita baru tau. Harap Nad punya bukan summer love kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah tak. Bak kata Anis Farhana, Malaysia panas sepanjang tahun. Tak sempat nak bertukar musim. hihihi

      Delete
  12. summer love. alahai baru tahu ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious ke tak pernah dengar? Kenapa saya tiba-tiba rasa yang saya ni macam alien sebab bangkitkan pasal summer love ni :O

      Delete
  13. Rasa mcm waktu sekolah dulu ada poem yg guna perumpaan summer ni. Rasanyalah. Hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macbeth kot. yg shakespears tu kot. haha

      Delete
    2. Macbeth bukan play ke? Kena google balik lepas ni.

      Delete
  14. waahhh pertama kali dengar nie.. dah macam puisi lak entry farah nie..hikhik.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, celah mana yang macam puisi ni. Rasanya semua macam ayat biasa sahaja.

      Delete
  15. Eh, first time ni dengar pasal summer love. Tak sangka ada juga cinta ikut musim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay, mungkin takde cinta ikut musim kot. Saya je yang overthink.

      Delete
  16. itu lah akk selalu dengar summer love ni. tapi, kalau dah suka/cinta antara satu sama lain, duduk lain benua boleh juga maintain. apa guna technology kan? tapi, yg paling penting mestilah TRUST!

    cewhahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Scha. Saya dah pernah nampak contoh-contoh long distance relationship yang berjaya. Tapi, semua tu jumpa masa buat preparation nak belajar, tak pun, diaorang semua datang dari negara yang sama.

      Post ni specifically untuk orang yang datang dari negara yang berbeza.

      Delete
  17. woh gitu ke.. metaphore nya.. akak always tengok but never had that kinda tots. enjoy aje jalan ceritanya and their lovely dresses hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ada movie pasal summer love ke? Tak tahu pula saya. Nanti saya nak google.

      Delete
  18. Datang jalan2 dekat sini . Done Follow . nanti jalan2 dekat BLOG kita pulak ehhh :) http://muhammadshahril97.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Ohh ada summer love ke? Atau ada yang tersirat dari summer love nih?apapun sempat klik2 iklan nuffnang yang muncul..

    ReplyDelete
  20. baru tahu pasal summer love ni hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Ina. Tak penting pun summer love ni.

      Delete
  21. sekarang musim summer ke farah? hehe. cuti 3 minggu pastu balik canada balik ke? ade lg berapa sem? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Sekaranh ni winter. Balik 3 mingggu for winter break lepas tu balik Canada balik. Ada lagi 3 sem. Dah nak graduate dah >.<

      Delete
  22. Owh baru tahu.. nice sharing ^^

    ReplyDelete
  23. owhhh itu sbnrnye summer love ek Farah. hurmm sedih gak kan bila dah betol2 syg pastu dah tahu dah endingnye byk halangan & kena gak seperate. phewww pedihnye. takmolah summerlove. nak endlesslove je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-betul. Nak endless love je :)

      Delete
  24. Summer is a holiday time. Summer love is romantic, scandalous, young, free, hot... all in one. Tapi malaysia forever summer.. so forever love... hahaha (conclusion buat sendiri)

    ReplyDelete
  25. macam tajuk lajuk lagu OD pulak. summer love. hehe

    ReplyDelete
  26. ada jugak cinta musim panas ni.. heheheh.. rupe cinta kontrak ker??

    ReplyDelete
  27. Summer love ni more to summer fling lah kan ;)

    ReplyDelete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...