Dream Trip to Macau | Doodles of Life

Saturday, November 22, 2014

Dream Trip to Macau

Macau. Macau. Macau

Tahun ni dah banyak kali dengar dan baca pasal Macau. Dalam kelas Tourism, dekat travel blogs, dekat timeline Twitter dan newsfeed Facebook. Bila saya dapat email dari Nuffnang Malaysia yang Macau Government Tourist Office (MGTO) akan menaja 3 orang bloggers yang bertuah untuk all-expense paid trip to Macau, melonjak-lonjak kegembiraan hati saya. *All-expenses paid trip to Macau!* It is one of my dreams to go for all-expenses paid trip and what makes it better is Macau is actually listed in my travel wish list.

Kenapa Farah sibuk-sibuk nak ke Macau?

Macau Tower (and bungee jumping!)

Macau Tower
Credit: Here
Macau Tower

Did I mention that Macau is listed in my travel wish list? Oh yes, I did! Macau masuk dalam wish list saya sebab saya teringin nak buat bungee jumping dekat Macau Tower. Semuanya sebab saya tengok video bungee jumping cikgu saya. Oh my~ It was spectacular. The night view, the jump, everything. I can feel the adrenaline rush just by watching his videos. Bila tengok Running Man, lagilah membuak-buak perasaan nak pergi tu. Oh yea, bungee jumping di Macau Tower ni adalah the highest commercial bungee jump in the world! Kiranya kalau saya dapat bungee jumping dekat sini, saya cipta rekod untuk diri saya la.

UNESCO World Heritage Site

The Ruins of St. Paul's
Credit: Here
Ruins of St. Paul's

After living at one of the finest UNESCO World Heritage Site, I've become a sucker for anything that related to UNESCO World Heritage Site. And what a great coincidence! Macau pun ada UNESCO World Heritage Site yang lebih dikenali sebagai Historic Centre of Macau. Saya memang teringin nak melawat semua tempat yang tersenarai dalam Historic Centre of Macau terutamanya Ruins of St. Paul's dan Senado Square. Teringin nak tengok peninggalan sejarah, bukti-bukti pertembungan dua budaya, dan architectures yang saya rasa menarik. Kalau nak tahu sejarah tempat-tempat ni, tunggu saya dapat pergi dululah. Baru saya boleh share dengan yakinnya.

Senado Square

Credit: Here
Senado Square

Portuguese Egg Tarts

I read few articles yang mengatakan the Macau's most famous food is Portuguese Egg Tarts. Sebagai seorang pencinta makanan, memang haruslah saya mencuba the most famous food ni. Saya teringin nak tahu apa yang membuatkan Portuguese Egg Tarts ni terkenal dan apa yang membezakan Portuguese Egg Tarts ni dengan Egg Tarts yang lain. Selain tu, saya memang teringin nak cuba sebab saya memang kipas-susah-mati egg tarts.

Portuguese Egg Tarts
Credit: Here
Macau's Portuguese Egg Tarts

Cukup sudah dengan alasan kenapa Farah sibuk-sibuk nak ke Macau. Sekarang ni, kenapa Nuffnang Malaysia dan Macau Government Tourism Office (MGTO) kena pilih seorang Farah untuk trip ini?

Sebab pertama
Macau memang tersenarai dalam travel wish list saya and I am really eager to go to Macau! It would be great if I can cross Macau from my travel wish list with this opportunity. It's going to be a memorable and special trip. Cuba bayangkan. Dahlah dapat pergi tempat yang tersenarai dalam travel wish list. Pergi free pula tu!

Sebab kedua
Saya memang sudah bersedia jiwa dan raga untuk kongsi tips dan pengalaman saya dekat social network sites dan blog. Lagipun, blog ni dah lama takde entri pasal travel. Kot-kot dapat ke Macau, bolehlah share serba sedikit ilmu yang saya dapat.

Sebab ketiga
Professor Destination Management and Marketing (amboi siap nama penuh kelas lagi!) saya cakap saya kena banyakkan travel. Professor saya kata mana ada pelajar Tourism yang consider diri dia sebagai tourist untuk 7 hari sahaja dalam setahun. Sayalah yang pertama. Professor saya juga cakap saya kena travel selalu dan perhatikan macam mana sesebuah negara tu market kan tourism destinations mereka dan fikirkan apa lagi yang mereka boleh buat untuk market kan destinations mereka. Saya sebagai seorang pelajar haruslah menyahut cabaran professor saya. 

The conclusion is menyahut cabaran professor = banyakkan travel = travel to Macau as my first step

Sebab tambahan
I'll be in Malaysia some time during the travel period. So, it would be great if I get a chance to explore another Asian countries while I am in Malaysia. Bila dah balik Canada,  susah sikit nak explore the rest of Asian countries. Kena tunggu bertahun baru boleh.

Thank you Nuffnang Malaysia and Macau Government Tourist Office (MGTO) for this great opportunity! Hope I'll be chosen as one of the lucky bloggers :)

p/s: You can click on any of Macau Government Tourist Office (MGTO) words for more information about Macau and what it has to offer for visitors.

38 comments:

  1. wahhh syokknyaaa travel . nampak sedap egg tarts tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada travel. Berangan je lebih ni.

      Delete
  2. Rmai yg msuk contest nie. Mcm x trpilih je klo sy join jgk..hehe
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya hanya mencuba nasib sahaja. Kalau dapat, alhamdulillah. Kalau tak, mungkin rezeki tu Allah simpan untuk benda lain.

      Delete
  3. wahhh Macau. semoga berjayaaaa :))))

    ReplyDelete
  4. good luck farah... zizie pun nak masuk... tapi, zizie byk kerja la next year.. andai kata menang pun, xdpt pergi.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zizie! :)

      Takpe, takpe. Insya Allah ada benda yang lebih baik menanti Zizie.

      Delete
  5. farah hang tukar blog ke apa ? patut lah lama tak nampak.. ini pon aku dok skodeng sape yg join contest macau nie.. goodluck farah !!! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Zharif! Good luck to you too!

      Aku dah lama pindah blog dah. Left a comment on your shoutbox but I guess you didn't seet it. Welcome to my new space. hahahahaha.

      Delete
  6. nice write up! Love the doddle wallpaper too!
    All the best!
    http://memyselfandmelvin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Macau ni interesting sebab dia ditadbir Portugal sampaila tahun 1999 - waktu tu Portugal serahkan Macau pada China. Macau ni bukan di kira sebahagian daripada negara China tapi hanya ditadbir sahaja oleh diorang. So memang banyakla peninggalan budaya dan makanan portuguese (tart telur) dekat situ.

    Owh Macau jugak dianggap gambling heaven. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the info Arham. I know few facts that you mentioned here.

      Dan, memang tahu sangat yang Macau tu gambling heaven. Dioarang punya revenue lagi besar dari Las Vegas.

      Delete
  8. menggodanya tart tu. hehe
    semoga terpilih farah! good luck! ^_^

    ReplyDelete
  9. gosh! another wishlist in my wishlist also..hahahaha...

    Macau next year..hopefully! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you kak Sally! Moga-moga kak Sally dapat pergi Macau juga next year!

      Delete
  10. rasa terpengaruh pulak baca entry ni... hehehe
    good luck yer. nak join jugak.. tapi macam tak available je pada tarikh sekian sekian.. (:

    ReplyDelete
  11. fuhh view macau nii membuatkan sy teringin jugek nak gi sana.
    semoga berjaya ye farah ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! Saya memang teringin sangat nak ke Macau ^_^

      Delete
  12. good luck farah :)
    baca entry ni rasa macam farah dah pergi. hehe.

    ReplyDelete
  13. Adik amek tourism ke? wahh, bestnyaa. go travel dikk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, saya ambil Tourism. Insya Allah, would love to travel. Tapi, kena tunggu duit cukup dulu la.

      Delete
  14. yuuhu ada orang nak balik hehehek.. souvenir peeeelish ^^ hahah.. gud luck Farah.. semoga sama sama ada rezeki. and imagine both of us together jalan hahaha.. wow brangannye akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah kak. Berangan pun boleh kak. Free kan. hehe ^_^

      Delete
  15. i reaaaaally hope u r the chosen one hehehehheehehhehheeeh aminnn hihi

    Best of luck may the odds be ever in oir favor wiwiwiii

    ReplyDelete
  16. good luck Farah...i wish your will will come true aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Amin. Amin. Terima kasih kak ^_^

      Delete
  17. xde rezeki. x berjaya. sedihnya. sobs T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe la. Mungkin Allah simpan rezeki saya untuk something yang lebih baik! :)

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...