Cara-Cara Untuk Menguruskan Kewangan Mulai Bulan November | Doodles of Life

Saturday, October 25, 2014

Cara-Cara Untuk Menguruskan Kewangan Mulai Bulan November

Masya Allah, skema ayam sungguh tajuk post kali ni. Pretty sure that's the right translation of what I have in my mind though. This post is solely dedicated to myself as a reminder supaya jangan boros selalu! 

Harus buat benda ni sebab gagal menguruskan kewangan diri sendiri dengan baik for the past two years. Especially last summer. Bajet banyak duit pula bila kerja ya. Amboi sangat tau Farah! Contohnya, I have no idea where did I spend my CAD 1700 last summer. Ya Allah, rasa nak menangis je bila fikir balik ㅠㅠ

Money Quote

So, this is the rough idea how I am going to save/spend my money starting next month. I've set up Excel worksheets sebab mental maths sangat tak berkesan dekat diri ni. Segala duit masuk dan duit keluar akan dicatit so that I can trace dimana seorang Farah banyak spend. I'm looking at you, rent, endless bills and groceries!

Fixed amount from my monthly allowance
100% for savings

Volunteering pay
100% for Farah X Series

Tax return
50% for savings
50% for Farah X Series

Extra from May-July allowance
100% for summer job preparation

Extra from every three months allowance (January, April, July, October)
50% for savings
50% for Farah X Series

If I get a job in winter (start searching in December!)
40% for savings
30% for Farah X Series
25% for Hasnidah X Canada Project
5% for miscellaneous

If I get summer job (keep searching until February - aim for luxury hotels)
40% for Farah X Series
30% for savings
25% for Hasnidah X Canada Project
5% for miscellaneous

GIC
50% for savings
50% for Farah X Series

Moga Allah permudahkan segala perancangan saya. May I stick to this plan until my last day in Canada. And may He grant strength to me to live frugally. Amin.

46 comments:

  1. mudah2an dipermudahkn ye farah ^^ btw salam kenal ;)

    ReplyDelete
  2. semoga dipermudahkan urusan dan selalu dimurahkan rezeki. amin. in shaa Allah.
    #Jalan jalan hujung minggu =D Hujan ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Amin. Amin. Terima kasih Elina :)

      Delete
  3. wow, takutnya tengok awak punya savings tu.berpinar pinar mata tengok % semua..

    saya ni jenis boros. oh my, I can't help it! orang kata Libra ni memang boros orangnya -.- so, semua duit tu bagi dekat ummi. and kalau nak shopping, x keluarkan duit dulu. bila penting sangat2 je, baru cucuk duit. kalau x, KOMPEM belanja. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun jenis boros juga sebab tu kena buat benda ni. Kalau tak, setiap 3 bulan tinggal berapa sen je dalam account tu. Sedih je bila tengok balance account bank.

      Delete
    2. tu lah.. sama la. macam sekarang ni, nak bayar sewa apartment kena pnjam duit ummi dulu. sobs

      Delete
    3. Saya pernah juga pinjam duit parents sebab takde duit. Rasa menyusahkan mereka je sebab currency exchange kan mahal

      Delete
  4. nadyya pon agak susa mguruskn kwangan.. asyik na membazir je. alahai ><
    apa apa pon smoga dipermudahkan dan berjaya ye. chayok! chayok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kadang-kadang kuat juga membazir. Terima kasih!

      Delete
    2. xpe slow2.. farah msti bole :)

      Delete
    3. Insya Allah. Amin. Amin. Amin.

      Delete
  5. good luck with your planning farah.. zizie pun nak save duit ni.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Zizie! Jom kumpul duit sama-sama, okay :)

      Delete
  6. amin amin semoga Allah mudahkan everything. above all kalau 1-2% nak bank in ke akak pun hoooookay muahahaha. selamat saving but jangan sampai ikat perut tak makan naaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak! Insya Allah tak ikat perut. Hahaha. Benda ni aplikasi dekat duit-duit lebihan je. Saya dah asingkan duit untuk necessities sebelum buat benda ni :)

      Delete
    2. bagus bagus.. banje iols churros satu..!! ^^

      Delete
    3. Boleh boleh insya Allah. Tapi, kena tunggu saya balik Malaysia dulu.

      Delete
    4. hihi baik !! sampai malaysia hello hello.. nam churros foodsburry hahaha. nampak tak akak dah mula demand :P

      Delete
    5. Baru je google churros foodsburry sebab tak tahu apa benda tu. Insya Allah, kalau ada duit lebih, boleh je :)

      Delete
  7. amboii, banyak nya nak saving.... akak xfaham sangat, farah x series tuh ape? btw, dulu2 masa akak baru masuk uni, akak boros giler, sampaikan bila duit jpa lambat masuk, akak kena pinjam orang untuk bayar sewa umah...ahhahahha...skrg dah belajar dengan husband akak, cara untuk jga duit, jangan boros2 sgt :D hehehhe dpt lah menyimpan sikit :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenalah banyak kak Aisya. Buat bekalan untuk balik Malaysia nanti. Malaysia kan semuanya pun dah mahal >.<
      Farah X Series tu insya Allah untuk travel fund saya. Kena asingkan awal-awal takut nanti tak dapat travel. Untung kak Aisya dapat belajar dengan husband. Saya mana ada husband. hihihi

      Delete
  8. okay...banyak gila expenses...kak sally tgh trace RM5K yang masuk tahun ni tapi xde nampak pape... Bencinya rasa bila fikir-fikir tapi x jumpa RM5K tu kemana -_-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak Sally! Macam tu la saya rasa bila saya tak jumpa mana pergi saya punya CAD 1700 tu. Banyak kot! Boleh beli return ticket Korea. Tsk tsk tsk

      Delete
  9. Insya Allah. Paksa diri catit segala in and out taww. hehe

    ReplyDelete
  10. bagusnya kakfarah. sy pun kadang2 buat camtu. siap catit dalam buku. sebab kekadang duit lesap camtu je taktau sy la macam mana sy habiskan. hahaha. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal duit akak dah lesap tanpa dikesanlah baru terhegeh-hegeh nak buat benda ni. Sedih je.

      Delete
  11. aduh..berpinar2 mata ni...akak ni pn boros jugak..agaknya perempuan mmg cm gitu kot..hihi..apa2 pn semoga dipermudahkan farah!

    ReplyDelete
  12. hari-hari saya singgah blog awak. bila nak update ni? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, sekarang ni tak boleh update selalu. Tengok sibuk dengan semua assignments.

      Delete
  13. Farah perlu kuat dan disiplin ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah kak. Memang nak train diri supaya kuat dan berdisiplin. Tak nak jadi orang boros.

      Delete
  14. Komited ni! Semoga terlaksana :)

    ReplyDelete
  15. kalau dok sana, memang perlu buat budget kan. kalau tak,semua pun mesti nak guna. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Memang kena jaga budget selalu dekat sini.

      Delete
  16. Ahaa, I did the same thing! From excel and jot down every transaction I made. Err, transaction besar lah, kadang2 beli air mineral satu mesti tak teringat nak catit T_T

    By the way, Farah X Series tu apa?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Large transaction sahaja. Awal-awal dulu, semua saya catit. Lepas tu, rasa macam time consuming. Terus stop. Hahaha.

      Farah X Series tu hopefully, will be my travel series. Kiranya itu untuk travel fund saya :)

      Delete
  17. Me too!
    I have to jot down everything. Even bayar hutang pun tulis, haha. Bukan apa, saya ni memang kuat membazir. Pantang tengok benda cute, buku baru, confirm nak beli. Nak-nak lagi bila dah pandai online banking XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang samalah kita Nini. I don't shop a lot but when I do, masya Allah, menangis tengok akaun bank lepas tu. And I tend to shop and spend more when I am stress like right now. Sobs T________T

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...