Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper | Doodles of Life

Tuesday, October 21, 2014

Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper

Assalamualaikum

The dreadful time has come again. Sekarang ni saya busy sikit kalau compare dengan awal semester hari tu. Busy sampai tak cukup tidur disebabkan semua assignments dan projects pun nak due. Kadang-kadang, sampai termimpi assignments dalam tidur. Tak tahu la dedicated sangat ke macam mana ke. Haha :p

Tak cukup pening lagi dengan assignments, dah kena start cari kerja untuk next summer. Nak kena update resume bagai. Buka website sana, website sini. Masya Allah, moga Allah permudahkan segalanya hendaknya la. Sebenarnya, sekarang ni saya tengah dilema nak pergi mana dan pilih property yang mana satu. Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper. Deadline for application is approaching. Ughhh.

Whistler

Fairmont Chateau Whistler
Credit: Here

Mula-mula, memang tak berniat pun nak pergi Whistler ni sampailah masa dah habis kerja dekat Jasper hari tu. Teringin nak kerja dekat sini sebab terfikir tak pernah sampai lagi British Columbia. Lagipun, teringin nak tengok Canadian Rockies dari kapal terbang. Yes, I have a naive dream like this. Tapi, tak tahu occupancy rate hotel ni macam mana masa summer sebab hotel ni more to winter season. Nak habiskan working hours experience masa next summer kalau boleh.

Banff

Fairmont Banff Springs
Credit: Here

Banff ni pun sebenernya tak masuk dalam list sangat tapi semua orang suruh pergi sini sebab katanya Banff ni lah paling cantik dan paling tak boring kalau bandingkan dengan semua tempat. Kata mereka, dekat Banff ni ada shopping complex dan lagi ramai tourists. Jadi, taklah terasa sangat duduk dekat pendalaman gunung-ganang.

Lake Louise

Fairmont Chateau Lake Louise
Credit: Here

Aaaaaahhhh, Lake Louise! Lake Louise is my first choice actually. Mahunya tak. Lake Louise is one of the places that I want to go before I die. Listed dalam my wish list saya. Tapi, ramai sangat yang bantah bila saya nak pergi sini. Kata mereka, dekat Lake Louise tu, ada Lake Louise je lah. Pekan dia kecil sangat, Takde apa-apa. Takde Asian food! Lepas tu, saya tak sure kerja yang saya nak cuba ada ditawarkan ke tak dekat sini. Hmm.

Jasper

Fairmont Jasper Park Lodge
Credit: Here

Hi! Hi! Inilah tempat kerja saya masa summer hari tu. Hi Jasper, I miss you! Tempted sangat nak kerja balik dekat Jasper ni sebab at least, saya dah ada kawan kat sini. So, takde masalah nak adapt hidup kat sini. Lepas tu, dah biasa dengan layout property, dah tahu kebanyakan management dekat sini. Overtime pun senang nak dapat. Haha! Kesimpulannya, lagi senang la kalau kerja balik kat sini. Tapi, kalau boleh, saya nak improve resume saya. Tidaklah bekerja dekat satu property sahaja. Nak kerja dekat properties lain juga.

So, what should I do eh? Should I stick to my first choice; Lake Louise or should I go back to Jasper? Or should I go to Whistler just for the sake of my desire of wanting to go to British Columbia or should I just go to Banff?

42 comments:

  1. CT tak berapa mengerti sangat tapi i got the gist yang Farah nak apply kerje. am i right ? nak nilai dari pov Farah CT tak reti jadi i wish you all the best. doa supaya pilihan Farah adalah yang terbaik wookay ^^

    btw mimpi assignment tu cute ngat haih. ngigau nama lecturer skali dak ? kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I'm in the middle of applying summer job. I'm still confused though. Thank you by the way! :)

      Tak rasa cute pun tahu mimpi assignment. Rasa macam nightmare. Tak ngigau nama lecturer pun. Hahaha

      Delete
    2. oowh.. choose wisely ya. nanti boleh banje kami fridge magnet canada :P teeeheee.. iols tak reti nak komen mana better hahaha..

      menunjukkan yang ur to commited dengan assignment smpai ngigau miahaha

      Delete
    3. Insya Allah. Kalau ada rezeki lebih, saya belanja fridge magnet. Tahun lepas, saya ada buat giveaway hadiah fridge magnet juga ^^

      Delete
    4. bila giveaway..? kite kan baru menjenguk and berjinak jinak menumpang kasih di blog ini T.T so mungkin akak terlepas la tu..

      Delete
    5. Giveaway pertama saya buat tahun lepas. Giveaway kedua saya buat bulan 8 hari tu. Semuanya saya buat dekat blog lama saya.

      Delete
  2. assalamu alaykum. hey kak, remember me? lol okay first thing first, this is gonna be long. i've been like seriously away from blogger and i'm quite sad that i've missed out on posts by my fav bloggers (e.g.: you! hehe). only now that i can, like spend some times to visit some due to our mid-sem break. thank God that i got to know earlier (even it's just 3 days away) that you gonna move here cause i read that you gonna take down your other blog on 25th. since the first time i've followed you up until now, i can only say that i envy you for studying abroad, oversea, and can enjoy your time like visiting various interesting places while you're study. and you write really well! how i wish i could be like you.

    about this post; i know that feeling of something that you have to accomplish, intrude your night dream. i always like that whenever i think too much about it. About your choices where do you wanna go, i don't know but i've heard before about wise saying, something like, 'you only get to be young once, if you have anything that you want to strive and achieve, do it and grab it as long as you have the ability to do it'. i can only help you by that. hehe.

    thank you for being a part of my life. here comes the time that i miss someone who i don't even know.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Nad for dropping by! Glad you found your way here. heeeee :) Of course, I remember you. You're one of few people that I follow and write in fully English. Just so you know, I envy you for having confidence to write your blog posts in English. Wish I have you bravery one day.

      Thanks for the quote by the way. Truly love it.The thing is I don't know what should I choose because deep down in my heart, I want to go to all these places. I want to experience all the things offered by these places. Haih. Manusia tamak memang macam ni >.<

      Thanks for your input by the way.

      p/s: You're actually one of my favourite bloggers! :)

      Delete
  3. Wow. Awesome laaaaa, all the best, singgah

    ReplyDelete
  4. entahlah farah...kalau akak, akak xkesah town kecik macam dekat lake louise tuh... janji cantek to spend summer time...heheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak kisah town kecil. Lagi jimat duit! Baru boleh nak jalan-jalan nanti. Haha. Masalahnya, semua tempat ni cantik sangat. Tak tahu nak pilih yang mana satu >.<

      Delete
  5. Ya Allah... cantik sangat!! :D

    cantik gile bangunan dia.... Perghhh....

    Louis lake tuh macam tempat tinggal Dragon and tempat Dragon mandi ahahaha

    yg dekat jasper tuh pun lake jugak kan? cantik.... >___< jeles eih.. ahahaha

    anyway Farah, Misaki takleh nak chat so post kat sini eik?betul ke entry tak keluar? alamak... nak kena buat tempat follower lagi? alahai XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan dia memang semua cantik sangat walaupun baru tengok dalam gambar. Rasa macam nak menangis tengok.

      Dragon apa? Tak tahu apa-apa pasal Dragon. Yup, yup, yang dekat Jasper tu lake juga. Lac Beauvert.

      Tak tahu kenapa tak boleh post. Mungkin pasal kongsi IP dengan spammers kot. Sorry for inconvenience. Memang tak keluar entry nya. Tak tahulah masalah blog saya ke blog Misaki ke.

      Delete
    2. kan3 cantik bangunan dia, suka sangat tengok.. hehe XD jangan nagis, jangan nagis.. ahaha..

      tade, Misaki terpengaruh dengan kisah naga yg duduk dekat tasik.. warna tasik tuh macam kolam tempat naga mandi.. ahahaha XDD wow.. cantik tasik tuh.. :)

      takpe2.. ahaha dah banyak kali cemtu.. kadang2 boleh chat situ, kadang tak boleh, pening jugak pikir.. ahaha..

      tadi, Misaki check pakai blog tuh sebab Misaki follow blog sendiri, tapi ok je, post semua ada dkat dashboard.. tu yg pelik..

      lepas tu, Misaki trylah logout and bukak pakai blog my mom, and tengok naik tak post..
      betullah, satu post pun tak naik.. TT^TT
      dia cakap feed apa tah.. uwaaaaa.. camne nak fix benda tu? :'(
      blog Misaki yg prob TT^TT

      Delete
    3. Tak tahu nak betulkan macam mana. Dah 3-4 kali juga jadi macam ni bila follow blog orang lain. Tadi saya unfollowed lepas tu follow balik pakai follow button yang ala-ala tumblr tu, baru keluar posts dekat dashboard.

      Entah-entah orang lain kalau follow my blog pun jadi macam tu. Tak keluar dekat dashboard diaorang.

      Delete
    4. mungkin skin yg Misaki pakai ni problem.. sebab tuh jadi macam tu :'(
      ada cara nak bagi dia ok, tapi sbb ni blogskin.. tatau nak buat camne TT^TT
      samalah Farah.. ramai gak yg Misaki follow jadi cemtu jugak.. XD

      nampak gaya, nak kena suruh org unfollow balik le huhuhu... :'(

      Delete
    5. Oh, ada cara ke nak fix this problem. Baru tahu. Sebab sebelum ni pernah google, tapi tak jumpa jawapan.

      Delete
    6. ada cara dia.. ahahaha XD
      Misaki kalau nak carik prob yg mcm tu.. selalunya misaki copy benda yg dia cakap problem tuh.. contoh macam: window 7 not genuine, so Misaki cari lah solution dekat google pakai hint yg dia bagi ahahaha XD

      Delete
    7. Hahahaha, okay okay. Faham sudah :D

      Delete
  6. Since I just knew you, nak clarification sket he. You belajar sambil kerja ke cemana ngaaak.

    Btw, I dont know but I suggest tempat yang you dah biasa. It would be easier. Tapi tak dapat kenal tempat baru la heee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm a full time student. This application is for my summer job. Summer job ni untuk summer break 2015. Ada cuti 4 bulan.

      I'm thinking the same too. It would be easier for me to go back to Jasper but being a young girl (young ke?) haha, yang konon-kononnya want to explore new places as much as I can, going to different properties would be the best choice for me.

      Delete
  7. thanks bgtau pasal follow button tu... that's why letak dua button follow. maybe lpas ni kena tukar simple template aish >,<

    well, kalau saya jadi kak farah saya pergi dekat Banff (macam mana nak sebut lol) tu kot XD Tapi tempat-tempat lain pun macam best haih >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. May I know why you prefer Banff? Sebab dia macam bandar sikit ke? Sebab dia touristy?

      Delete
  8. i vote lake louisse. tantik angat... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lake Louise memang cantik sangat! :D

      Delete
  9. bila la kak Fiza nak jejak kaki ke sana.. cantiknye tempat.. memang tenang betui.. indah ciptaan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, ada rezeki, boleh sampai kak Fiza. Memang cantik sangat tempat-tempat ni kak Fiza :)

      Delete
  10. cantiknya semua tempat tu... saya suka tempat yang ada gunung ganang macam ni.. dengan tasik. rasa tenang je.. kalau nak bekerja, rasanya baiklah apply dekat tempat yang kita dah pernah ada pengalaman. and dah ada kawan.. at least, dia boleh tolong.

    tapi kalau eager to try something new, pilih yang x pernah pergi lagi ^^,

    kalau Lake Louise tu, kalau ada dalam bucket list, baiklah pergi sekadar untuk melancong..bayangkan hari2 kerja, tapi xde asian food. kalau dah biasa xpe.. saya x boleh. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm thinking the same too! Lagi senang kalau ada kawan. But don't you think that perhaps once in while, we should go out from our comfort zone? <--- This is my inner conflict talking.

      Yes, yes, yes, you actually speak my mind. Lepas dah published post ni, baru terfikir, yang tempat-tempat listed in wish list sepatutnya pergi untuk melancong! Saya pun tak boleh nak survive sangat without Asian food.

      Delete
    2. Jap, since dah pergi Jasper, better pergi Banff rasanya.

      Sebab,

      1) Adik tak pergi banff kan?
      2) At least tempat tu tak terpencil sangat
      3) Banff ada banyak opportunity untuk kerja tak?
      4) Adik cari keerja mcmana? utk part time sahaja ke? ataupun internship?
      5) Banff tu tourist place so i guess banyak opportunity kot dik
      6) banff tu adik kena explore sendiri semua lah sebab maybe takde kawan yg boleh tolong mcm kat Jasper

      Well, just my opinion. Cari pros and cons setiap tempat. listkan and decide.

      good luck syg! :)

      Delete
    3. Right now pun lebih berat untuk pergi ke Banff, tapi tengok dululah macam mana. Kalau takde job yang saya nak tu, saya akan pergi Jasper je. Lepas tu, pergi Banff untuk jalan-jalan.

      Dah cuba untuk list kan pros dan cons tapi masih keliru. I'll just wait for the information session this Wednesday. Lepas tu, baru decide and go through with my decision.

      Delete
    4. nanti inform kat bloggg! hehehe

      Delete
    5. Insya Allah nanti saya inform.

      Delete
  11. I prefer Lake Louise more...entah kenapa...even tade Asian foods kan..kekeke...

    pilih la ikut keserasian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang suka Lake Louise. Kita tengok jela macam mana nanti ^^

      Delete
  12. kalau tengok ni semua pun cantik. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semua pun cantik tapi bagi saya yang paling cantik, Lake Louise :)

      Delete
  13. Ya Allah, Cantiknya semua tempat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik sangat-sangat tempat ni.

      Delete
  14. hey i just discover ur blog and completely have no idea about what you wrote sbb saya baru je kenal tuan blog ni hehe. since you wrote alot about canada, im interested to know you bcause saya mmg suka baca experience orang yg hidup luar negara. hope you can write one entry about urself, just wanted to know you better :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe you can head to my 'About Farah' page and read it first :)

      Delete

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...