Doodles of Life: 2014

Sunday, December 28, 2014

Delayed and Sorry

Assalamualaikum and hi!

Firstly, terima kasih kepada semua yang sudi datang ke blog ni dan clicked segala iklan yang muncul for the past week. I truly appreciate it :)

Secondly, mohon maaf sangat-sangat kepada semua pemenang-pemenang [Giveaway] Hello from Canada. Minggu lepas, saya janji yang saya akan poskan hadiahnya sebelum Christmas hari tu. Tapi, saya belum lagi berkesempatan untuk pos hadiah kepada para pemenang. Sorry for the delay. All the fridge magnet are still sitting in my luggage. Insya Allah, I'll try my best to go to post office tomorrow or the day after tomorrow.

Then, nak minta maaf sangat-sangat kepada para pemenang sebab tak sempat datang inform personally yang awak menang dekat blog awak semua. Dan, maaf sekali lagi sebab masih tak reply cakap terima kasih ke apa ke dekat emails yang saya terima. I've read all the emails tapi belum sempat balas.

I really hate to say this but I was truly busy for the past week. Mohon faham ya. Terima kasih :)

Monday, December 22, 2014

Pemenang-Pemenang [Giveaway] Hello from Canada

Assalamualaikum and hi.

Sorry (again) for the late announcement. Mohon faham ya atas kelewatan. When you only have 3 weeks of holiday, your family expect you to be in front of them 24/7 and put full attention on them. Ini pun saya curi-curi masa update blog ni. hehe.

Hello from Canada
[Giveaway] Hello from Canada

Firstly, nak cakap terima kasih banyak-banyak sebab sudi joined giveaway yang tak seberapa ni. Dalam banyak-banyak giveaways yang saya pernah buat, giveaway ni yang paling ramai peserta. Terima kasih sekali lagi.

Saya juga nak buat sedikit penjelasan. Kalau ada yang saya tak letak link nya dalam senarai peserta tu, maknanya ada syarat yang tidak dipenuhi. Saya dah hubungi setiap peserta yang tidak menepati syarat agar membuat perubahan. You are automatically unqualifed kalau awak tak follow up dengan saya. Hope that explains all the lompong-lompong dekat nama peserta.

Lastly, nak tanya satu soalan. Syarat-syarat yang saya letakkan untuk giveaway ni susah sangat ke? Saya memang dah cuba sehabis baik supaya syarat-syarat untuk giveaway ni tak menyusahkan. Just tell me your honest opinion. Any feedback is welcomed.

10 fridge magnets from Canada

So, without further ado, listed below are the 10 lucky winners.

1. http://qileh.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
2. http://kakaktiricinderella95.blogspot.ca/p/hello-from-canada.html
3. http://adnan-daughter.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
4. http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
5. http://supersagaaaa.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
6. http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
7. http://budaksukavanilla.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
8. http://akifimtiyaz3.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
9. http://cikmanissweet.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
10. http://izzeyda.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

Here's a little bit a surprise to few loyal visitors/commentators of this blog yang joined giveaway ni tapi tak menang. I'm sending something to you too.

1.  http://amysigadisweird.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
2.  http://www.schanazri.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
3.  http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
4.  http://rainfallasleep.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
5.  http://loveneddy.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

And, I'm thinking about sending postcards to few kakak-kakak yang study di luar negara yang rajin datang melawat dan comment dekat blog ni tapi tak menang giveaway ni. I figured out that it'll be freaking expensive to send something heavy, so I decided to send postcards to you. Kalau sudi, boleh la email saya :)

1. http://jindrisska.blogspot.de/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
2. http://www.hanisamanina.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
3. http://schajar.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

Semua pemenang boleh hantar details awak; nama dan alamat ke angah3103@gmail.com. I would appreciate if you can send me the details as soon as possible so that I can post all the presents before Christmas :)

Congratulations to all the winners!

Sunday, December 21, 2014

Tamat

Sorry for the lack of updates. Bajet ada orang kisah je kan. haha. I've been busy with my real life walaupun tak buat apa-apa pun sebenarnya. Teringin sangat nak update blog tapi takde mood nak buka laptop. Hence, the lack of updates. Nanti, insya Allah saya akan update semua benda yang ada dalam fikiran saya ni. Dan juga entri Niagara Falls saya.

Sebenarnya, nak umumkan yang [Giveaway] Hello from Canada sudah pun tamat. Terima kasih kepada semua peserta yang sudi joined giveaway pertama blog ni. Saya belum update semua nama peserta lagi. Tengah malam nanti saya update sekali lagi, dan insya Allah, saya akan umumkan nama 10 orang pemenang esok ataupun lusa.

See you then :)

Saturday, December 20, 2014

[Giveaway] Hello from Canada

This is sticky post. Clik older posts to read new posts.

Assalamulaikum.

Hip hip giveaway!
Hip hip giveaway!
Hip hip giveaway!

Randomly released this giveaway; Hello from Canada in spite of being busy with my finals. Busy la konon walhal baru balik dari shopping sakan dekat Toronto! Makan salji je la untuk 3 bulan akan datang. hahaha. But seriously, I still need to write one more paper though. Selasa, cepat datang boleh? Tak sabar nak habis exam. Nak cuti!

Hello from Canada
[Giveaway] Hello from Canada

Syarat-syarat penyertaan 
1. Follow blog Doodles of Life
2. Buat satu post yang bertajuk [Giveaway] Hello from Canada
3. Upload gambar di atas dalam post [Giveaway] Hello from Canada awak dan link kan ke post ini atau blog ini.
4. Jawab satu soalan mudah dalam post [Giveaway] Hello from Canada awak
Apakah URL blog Doodles of Life? 
5. Tinggalkan link post awak di bahagian komen.

 [Giveaway] Hello from Canada
10 fridge magnets from Canada

Hadiah untuk [Giveaway] Hello from Canada ni ialan 10 biji (biji ke?) fridge magnets untuk 10 pemenang yang bertuah. 10 pemenang bertuah akan dipilih menggunakan perkhidmatan random.org

Penyertaan untuk giveaway ini akan ditutup pada December 20, 2014 at 12:00 PM (EST). Kalau tukar waktu Malaysia, December 21, 2014 at 1:00 AM. Saya letak EST time sebab blog saya ni ikut EST time. Mohon tak keliru ya :)

Good luck kepada semua peserta (kalau ada yang join lah, hihihihi)

_______________________________________________________________________________________________________________

Senarai nama peserta [Giveaway] Hello from Canada

Nama para peserta akan di update dari masa ke semasa. Kalau ada yang lompong-lompong tu, maknanya ada syarat yang belum diikuti dengan betul oleh bloggers yang berkenaan. Tapi, jangan risau. Insya Allah, I'll update the list again once you follow all the rules.


1. http://herlifemanual007.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
2. http://supersagaaaa.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
3. http://luahansikhilaf.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
4. http://jombercontest.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
5.
6.
7. http://loveneddy.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
8. http://nananimijiko.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
9. http://strawberrysgurls.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
10. http://kakaktiricinderella95.blogspot.ca/p/hello-from-canada.html

11. http://yanapinkblossom.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
12. http://hanaexotics.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
13. http://schajar.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
14. http://www.hanisamanina.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
15. http://loveyoucontest.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
16. http://ehhzafirah.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
17. http://jindrisska.blogspot.de/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
18. http://fatinlovecontest.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
19. http://adnan-daughter.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
20. http://budaksukavanilla.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

21. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
22. http://mininominomi.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
23. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
24. http://mylifemiqhaazmi.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
25. http://ahlammiera.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
26. http://ciksitionline.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
27. http://iniblogke.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
28. http://iniakulahain.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
29. http://mama3farhanah.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
30. http://akifimtiyaz3.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

31.
32. http://misschoco-berries.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
33. http://rim-yeanna.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
34. http://qileh.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
35. http://norshamimi.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
36. http://fiezah98.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
37. http://adna2029.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
38. http://eirna-nurasikin.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
39. http://ubibadok.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
40. http://bilaakutravel.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

41. http://fatanahkhirizan.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
42. http://colourfulliferainbow.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
43. http://inisemuapoyolaaa.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
44. http://izzeyda.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
45. http://pengemudamerahjambu.blogspot.ca/2014/12/ga-giveaway-hello-from-canada.html
46. http://muhammadshahril97.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
47. http://www.syuhadasalleh.my/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
48.
49. http://rainfallasleep.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
50. http://www.schanazri.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

51.
52. http://ummi2m2s.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
53. http://blogcikbelbel.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
54. http://aqilahsigadisnovel.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
55.
56. http://theonlygirl98.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canad.html
57. http://alynnrosella.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
58. http://amysigadisweird.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
59. http://coretancikfafa.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
60. http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

61. http://tintanienaannisa.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
62. http://sitiaisyahjapanie.blogspot.ca/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
63. http://asdydimension.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
64. http://sweetsouryaya.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
65. http://irisjasmine.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
66. http://ilhamdatangdarihati.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
67. http://mizztina.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
68. http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
69. http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
70. http://noraataj.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

71. http://aliatulaiman.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
72. http://prettyvrach.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
73. http://www.nooratikahramli.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
74. http://mamadarwiish.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
75. http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
76.
77. http://najihahawanbiru.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
78. http://alkisah-amy.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
79. http://kenny977.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
80. http://lifesofkajiwara.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

81. http://manislolipop47.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
82.
83. http://invisiblenote.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
84.
85. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
86. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
87. http://meetninaa.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
88.
89. http://acikidah.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
90. http://whenitshining.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

91. http://jungundberuehmt.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
92. http://asmafiqah.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
93. http://mysecretwillbeyoursecret.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
94. http://sahbanu-mulaan.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
95. http://tiramisusweetsour.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
96. http://speedfreaktanthrum.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
97. http://www.dianarashid.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
98. http://narumihuda.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
99. http://pencaricahayakeimanan.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
100. http://jnjikita.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

101.
102.
103.
104. http://superpapaya.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
105. http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
106. http://cikmanissweet.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
107. http://sayazarulfarhana.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
108. http://greenfarra.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
109. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
110. http://honeysour00.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

111. http://ourmemoria.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
112. http://sevenofjuneth.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
113.
114. http://hzinnirah.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada-info-kanada.html
115.
116.
117. http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
118. http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
119. http://cowament.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html
120. http://fafakyraa.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

121. http://iamaproudmama.blogspot.com/2014/12/giveaway-hello-from-canada.html

Thursday, December 11, 2014

Selepas 30 Jam

Alhamdulillah, I have safely arrived in Malaysia around 5pm yesterday. I am going to spend 3 weeks of happiness with my family, insya Allah :)

My parents and I
With my lovely parents :')

Kepada para peserta [Giveaway] Hello from Canada yang saya belum update namanya atau pun recheck balik penyertaannya, nanti saya update, insya Allah. I just need more time to settle down.

Thursday, December 04, 2014

Cinta Musim Panas

Cinta musim panas ataupun summer love.

Dulu, saya selalu tertanya-tanya kenapa mat salleh selalu buat lagu cinta atau drama cinta yang berkaitan dengan musim panas. Apa yang istimewanya dengan musim panas ni? Kenapa selalunya (tak semua ya) orang yang ada cinta musim panas ni selalu tak kekal lama? Banyak lagi soalan lain yang selalu berlegar dalam kepala saya.

Fyi, curiosity saya memang selalu tentang benda-benda shallow macam ni atau benda-benda yang orang lain rasa childish dan entah apa-apa entah. Benda-benda serious kadang-kadang je saya teringin nak tahu.

Rupa-rupanya cinta musim panas tak kekal lama sebab summer tu musim pertemuan dan perpisahan. It happens sebab selalunya masa summer, students or anyone yang ada free time during summer akan travel outside of their comfort zones or sometimes their countries untuk pergi travel takpun untuk summer job. They (we) have 4 months to kill, oh!

#summerlove
#summerlove

You meet tons of new people from all over the world at the beginning of summer and then you sadly have to say good bye to them at the end of summer. It's usually impossible to reunite again unless you live close to each other, you go to same school, or you have money to travel across the world to meet your friends.

Perenggan atas tu untuk kawan sahaja. Now, let's imagine the same situation happens between you and your-summer-fling. Let's say you want to have a serious relationship with your summer fling. You want us to happen but you don't think you have means to make your relationship works. Or, perhaps you are not ready to be in a long distance relationship because long distance relationship sucks! Then you decided it is best for you to let it remains as your summer love.

Sedihnya bila fikir. How I wish summer love can turn into the love of someone life for people who are serious about it. How I wish it can be easier and hopefully, forever. Jia you! to people who found their so-called-true-love in summer and try hard to make relationship works despite endless challenges. I'm rooting for you guys! :)

Friday, November 28, 2014

Maid of The Mist vs. Hornblower

Maid of The Mist vs. Hornblower
Maid of The Mist vs. Hornblower
Niagara Falls

Rasa macam nak reblog balik entri pasal Niagara Falls. Tapi, bukan sekarang la. Lepas finals nanti. Tak pun masa gap antara paper kedua dan paper terakhir. Yay or nay?

Wednesday, November 26, 2014

A Small Gesture of Gratitude

I received a chocolate candy as a small gesture of gratitude from one of the sweetest person that I have ever met in my university life. Thank you to Little B and his mum for the chocolate candy. The unexpected gesture made me feel loved :)

Snowman Candy
Do you wanna build a snowman?
Nope, I don't! Hehe :p

Monday, November 24, 2014

Sebab Rindu!

Of Three Girls and Old Man Mountain
Of Three Girls and Old Man Mountain (Roche Bonhomme)
Jasper, Alberta, Canada.
Summer 2014.

Saturday, November 22, 2014

Dream Trip to Macau

Macau. Macau. Macau

Tahun ni dah banyak kali dengar dan baca pasal Macau. Dalam kelas Tourism, dekat travel blogs, dekat timeline Twitter dan newsfeed Facebook. Bila saya dapat email dari Nuffnang Malaysia yang Macau Government Tourist Office (MGTO) akan menaja 3 orang bloggers yang bertuah untuk all-expense paid trip to Macau, melonjak-lonjak kegembiraan hati saya. *All-expenses paid trip to Macau!* It is one of my dreams to go for all-expenses paid trip and what makes it better is Macau is actually listed in my travel wish list.

Kenapa Farah sibuk-sibuk nak ke Macau?

Macau Tower (and bungee jumping!)

Macau Tower
Credit: Here
Macau Tower

Did I mention that Macau is listed in my travel wish list? Oh yes, I did! Macau masuk dalam wish list saya sebab saya teringin nak buat bungee jumping dekat Macau Tower. Semuanya sebab saya tengok video bungee jumping cikgu saya. Oh my~ It was spectacular. The night view, the jump, everything. I can feel the adrenaline rush just by watching his videos. Bila tengok Running Man, lagilah membuak-buak perasaan nak pergi tu. Oh yea, bungee jumping di Macau Tower ni adalah the highest commercial bungee jump in the world! Kiranya kalau saya dapat bungee jumping dekat sini, saya cipta rekod untuk diri saya la.

UNESCO World Heritage Site

The Ruins of St. Paul's
Credit: Here
Ruins of St. Paul's

After living at one of the finest UNESCO World Heritage Site, I've become a sucker for anything that related to UNESCO World Heritage Site. And what a great coincidence! Macau pun ada UNESCO World Heritage Site yang lebih dikenali sebagai Historic Centre of Macau. Saya memang teringin nak melawat semua tempat yang tersenarai dalam Historic Centre of Macau terutamanya Ruins of St. Paul's dan Senado Square. Teringin nak tengok peninggalan sejarah, bukti-bukti pertembungan dua budaya, dan architectures yang saya rasa menarik. Kalau nak tahu sejarah tempat-tempat ni, tunggu saya dapat pergi dululah. Baru saya boleh share dengan yakinnya.

Senado Square

Credit: Here
Senado Square

Portuguese Egg Tarts

I read few articles yang mengatakan the Macau's most famous food is Portuguese Egg Tarts. Sebagai seorang pencinta makanan, memang haruslah saya mencuba the most famous food ni. Saya teringin nak tahu apa yang membuatkan Portuguese Egg Tarts ni terkenal dan apa yang membezakan Portuguese Egg Tarts ni dengan Egg Tarts yang lain. Selain tu, saya memang teringin nak cuba sebab saya memang kipas-susah-mati egg tarts.

Portuguese Egg Tarts
Credit: Here
Macau's Portuguese Egg Tarts

Cukup sudah dengan alasan kenapa Farah sibuk-sibuk nak ke Macau. Sekarang ni, kenapa Nuffnang Malaysia dan Macau Government Tourism Office (MGTO) kena pilih seorang Farah untuk trip ini?

Sebab pertama
Macau memang tersenarai dalam travel wish list saya and I am really eager to go to Macau! It would be great if I can cross Macau from my travel wish list with this opportunity. It's going to be a memorable and special trip. Cuba bayangkan. Dahlah dapat pergi tempat yang tersenarai dalam travel wish list. Pergi free pula tu!

Sebab kedua
Saya memang sudah bersedia jiwa dan raga untuk kongsi tips dan pengalaman saya dekat social network sites dan blog. Lagipun, blog ni dah lama takde entri pasal travel. Kot-kot dapat ke Macau, bolehlah share serba sedikit ilmu yang saya dapat.

Sebab ketiga
Professor Destination Management and Marketing (amboi siap nama penuh kelas lagi!) saya cakap saya kena banyakkan travel. Professor saya kata mana ada pelajar Tourism yang consider diri dia sebagai tourist untuk 7 hari sahaja dalam setahun. Sayalah yang pertama. Professor saya juga cakap saya kena travel selalu dan perhatikan macam mana sesebuah negara tu market kan tourism destinations mereka dan fikirkan apa lagi yang mereka boleh buat untuk market kan destinations mereka. Saya sebagai seorang pelajar haruslah menyahut cabaran professor saya. 

The conclusion is menyahut cabaran professor = banyakkan travel = travel to Macau as my first step

Sebab tambahan
I'll be in Malaysia some time during the travel period. So, it would be great if I get a chance to explore another Asian countries while I am in Malaysia. Bila dah balik Canada,  susah sikit nak explore the rest of Asian countries. Kena tunggu bertahun baru boleh.

Thank you Nuffnang Malaysia and Macau Government Tourist Office (MGTO) for this great opportunity! Hope I'll be chosen as one of the lucky bloggers :)

p/s: You can click on any of Macau Government Tourist Office (MGTO) words for more information about Macau and what it has to offer for visitors.

Thursday, November 20, 2014

Winter Wish List

Guelph has been snowing on and off since past few days and I don't think I can take it anymore. It is too cold for my body to handle. I feel like dying every time I step out from my house to go to school. The snow. The wind chill. Everything. I'm not kidding! I cannot imagine how cold it would be when the real winter comes. Just so you know, the astronomical winter for northern hemisphere will begin on December 21, 2014. That's a month away.

Allahu. Moga Allah pinjam kekuatan untuk diri ini.

The extreme cold has made me wish for a new winter coat. I seriously want one of thes coats below as I believe they will keep me warm (with Allah's permission, of course). They are designed to withstand the extreme weather, -30°C which is the average temperature for winter in Canada. I wore my friend's once. Oh my god. It's so comfortable and warm. But but but, I think it's kind of impossible for me to buy it. It's so expensive I feel like crying.

 Dawson Parka, Canada Goose
Canada Goose
Dawson Parka
 CAD 795.00 (tax not included)

Trillium Parka
Canada Goose
Trillium Parka
CAD 695.00 (tax not included)

Canada Goose, why you must be freaking expensive?! Sobs. Sobs. Sobs. Let's hope you'll be on sale during Boxing Day, okay? And, let's hope someone will buy you on my behalf if I am not around during Boxing Day.

Monday, November 17, 2014

Winter Wonderland

Winter Wonderland, Guelph, Canada
Alumni Walk
November 17, 2014
1:30PM

Sunday, November 16, 2014

Winter Diwali Get Together

I went to my seniors' house yesterday for Winter Diwali Get Together. Just so you know, sekarang ni belum winter tapi snow dah turun dan diwali dah lepas lama dah. Basically, makan-makan event sahaja macam yang kami biasa buat dekat sini. Alasan untuk makan dan lepak sama-sama.

I got to eat basmati rice which I dearly missed, tandoori chicken yang amazingly delicious and dosa/tosai yang tak-cukup-makan-satu-je-tapi-terpaksa-makan-satu-sebab-dah-habis. Selain daripada dapat makan makanan yang sedap-sedap, kami tengok cerita Hindustan separuh jalan sebab tiba-tiba je ramai pula yang nak menari lagu Hindustan.

Winter Diwali Get Together


I'm glad I decided to go in spite of my never ending assignments! Less than 3 weeks before finals, and I still have three big assignments in progress and one midterm to go. Pergi event ni pun konon-konon untuk unwind after feeling hopelessly stupid for not getting my cash budget right after umpteenth attempts!

Thank you to the great hosts for the delicious meals and thank you to attendees for making my day better with the smiles and laughs.

Tuesday, November 11, 2014

Unexpected Parcel

So, I received an unexpected parcel yesterday. It is unexpected because I've stopped shoppling online for awhile. Guess what's in the parcel?

500pcs of business card for this blog!

Business card for blog
Business card for Doodles of Life

I think I know who sent this to me because not many people actually know my full name, Facebook, Instagram, Twitter, and this new blog! Let alone, my Canadian address.

Thank you to the sender. I truly appreciate your gesture but I have no idea where and when should I use this business card. Saya tak bercadang nak blogging secara serious. Dan, saya tak terfikir yang saya akan dapat peluang nak pergi networking events ke apa ke. Jadi, saya simpan jelah business card tu dalam almari saya, okay?

Terharu pula bila ada orang buatkan business card untuk blog yang tak seberapa ni. Terima kasih sekali lagi. Bila dapat business card ni, tiba-tiba saya teringat yang saya takde professional business card. Akan usahakan untuk tempah dengan sekolah sebelum deadline.

Friday, November 07, 2014

Love From Osaka

Received another heartfelt letter from Sandy. I think she sent it from Osaka, Japan based on the stamp. I am glad she went to her family Japan trip. The Japan trip is most probably her last family trip before she heading to Europe for her gap year. *How I wish I can spend a year in Europe just like her!* 

Letter from Osaka, Japan
From Osaka with love

Thank you Sandy for the lovely letter. Hope you're enjoying your life in Prague :)

Tuesday, November 04, 2014

Kembali ke Jasper ke kita?

Kembali ke Jasper ke kita?

Merujuk kepada post Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper, saya telah membuat keputusan untuk memilih Jasper dan mengucapkan selamat tinggal kepada pilihan pertama saya iaitu Lake Louise.

Semuanya sebab saya dah email HR Lake Louise dan mereka cakap position yang saya nak cuba tu tidak ditawarkan di Lake Louise. Position yang paling hampir ialah housekeeping service agent. Kiranya macam room attendant la. Saya dah kerja room attendant last summer, jadi kalau boleh kali ni cuba benda lain pula.

Akan bertemu kembalikah kita, Jasper?

Walaupun berat hati nak ucap selamat tinggal dekat Lake Louise sebab Lake Louise tu cantik, gaji tinggi lagi (Jasper punya gaji paling rendah antara 4 tempat tu), tapi, saya terima sahajalah sebab saya memang nak cuba benda baru. Sekarang ni, kita tunggu sahaja panggilan interview. Moga-moga ada rezeki, insya Allah :)

Saturday, November 01, 2014

Life Is Like A Wheel

Dear Farah,

Life is like a wheel. It goes around and around. Sometimes you are up, sometimes you are down, and more often than not, you are somewhere in the middle.

SkyWheel, Clifton Hills, Niagara Falls
SkyWheel, Clifton Hill

Maybe today is not your day but who knows what tomorrow will bring. So, keep your head high, keep your chin up and most importantly, keep smiling. Life is too short to be living it in despair.

Saturday, October 25, 2014

Cara-Cara Untuk Menguruskan Kewangan Mulai Bulan November

Masya Allah, skema ayam sungguh tajuk post kali ni. Pretty sure that's the right translation of what I have in my mind though. This post is solely dedicated to myself as a reminder supaya jangan boros selalu! 

Harus buat benda ni sebab gagal menguruskan kewangan diri sendiri dengan baik for the past two years. Especially last summer. Bajet banyak duit pula bila kerja ya. Amboi sangat tau Farah! Contohnya, I have no idea where did I spend my CAD 1700 last summer. Ya Allah, rasa nak menangis je bila fikir balik ㅠㅠ

Money Quote

So, this is the rough idea how I am going to save/spend my money starting next month. I've set up Excel worksheets sebab mental maths sangat tak berkesan dekat diri ni. Segala duit masuk dan duit keluar akan dicatit so that I can trace dimana seorang Farah banyak spend. I'm looking at you, rent, endless bills and groceries!

Fixed amount from my monthly allowance
100% for savings

Volunteering pay
100% for Farah X Series

Tax return
50% for savings
50% for Farah X Series

Extra from May-July allowance
100% for summer job preparation

Extra from every three months allowance (January, April, July, October)
50% for savings
50% for Farah X Series

If I get a job in winter (start searching in December!)
40% for savings
30% for Farah X Series
25% for Hasnidah X Canada Project
5% for miscellaneous

If I get summer job (keep searching until February - aim for luxury hotels)
40% for Farah X Series
30% for savings
25% for Hasnidah X Canada Project
5% for miscellaneous

GIC
50% for savings
50% for Farah X Series

Moga Allah permudahkan segala perancangan saya. May I stick to this plan until my last day in Canada. And may He grant strength to me to live frugally. Amin.

Thursday, October 23, 2014

Love From All Over The World

This post is such a long overdue post. First of all, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Thank you to all the beautiful souls for the cards and postcard. I truly appreciate it. I believe I've followed up with all these beautiful souls as soon as I recieved the cards and postcard.

From Russia With Love
Card from Russia
From Russia With Love

I received this lovely card on July 19th. I know the exact date because I actually wrote an appreciation post but the post is not published. Thank you Hajar for this lovely card. Thank you for putting an effort to translate what's written on the card because I surely do not understand what's written on the card at all. I am going to treasure it with all my heart because its' in Russian!

Check out Hajar's blog: schajar.blogspot.com

From Germany With Love
Postcard from Germany
From Germany With Love

I am not sure when did I receive this postcard because I was too occupied with my school stuffs. However, I do remember that I was truly shocked when I checked my mailbox because I was not expecting anything other than my bills. Thank you kak Aisya for this lovely postcard! I am gonna treasure it as it is the first postcard in my life! Haha :D

Check out Kak Aisya's blog: jindrisska.blogspot.com

From Japser With Love
Card from Sandy
From Jasper With Love

This gotta be my favourite card of the year. Simply because it's from Sandy. Sandy gave this card on my last day in Jasper. She made me promise to read the card after one month. Cried a river when I read this card. How I miss our memories together in Jasper. Thank you Sandy for this lovely handmade card. I know you made cards for everyone else too but I still feel special and loved by you! Please enjoy your life wherever you are :)

Once again, thank you, thank you, thank you to all these beautiful souls. These cards and postcard totally made me happy in this foreign land :)

Tuesday, October 21, 2014

Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper

Assalamualaikum

The dreadful time has come again. Sekarang ni saya busy sikit kalau compare dengan awal semester hari tu. Busy sampai tak cukup tidur disebabkan semua assignments dan projects pun nak due. Kadang-kadang, sampai termimpi assignments dalam tidur. Tak tahu la dedicated sangat ke macam mana ke. Haha :p

Tak cukup pening lagi dengan assignments, dah kena start cari kerja untuk next summer. Nak kena update resume bagai. Buka website sana, website sini. Masya Allah, moga Allah permudahkan segalanya hendaknya la. Sebenarnya, sekarang ni saya tengah dilema nak pergi mana dan pilih property yang mana satu. Antara Whistler, Banff, Lake Louise, dan Jasper. Deadline for application is approaching. Ughhh.

Whistler

Fairmont Chateau Whistler
Credit: Here

Mula-mula, memang tak berniat pun nak pergi Whistler ni sampailah masa dah habis kerja dekat Jasper hari tu. Teringin nak kerja dekat sini sebab terfikir tak pernah sampai lagi British Columbia. Lagipun, teringin nak tengok Canadian Rockies dari kapal terbang. Yes, I have a naive dream like this. Tapi, tak tahu occupancy rate hotel ni macam mana masa summer sebab hotel ni more to winter season. Nak habiskan working hours experience masa next summer kalau boleh.

Banff

Fairmont Banff Springs
Credit: Here

Banff ni pun sebenernya tak masuk dalam list sangat tapi semua orang suruh pergi sini sebab katanya Banff ni lah paling cantik dan paling tak boring kalau bandingkan dengan semua tempat. Kata mereka, dekat Banff ni ada shopping complex dan lagi ramai tourists. Jadi, taklah terasa sangat duduk dekat pendalaman gunung-ganang.

Lake Louise

Fairmont Chateau Lake Louise
Credit: Here

Aaaaaahhhh, Lake Louise! Lake Louise is my first choice actually. Mahunya tak. Lake Louise is one of the places that I want to go before I die. Listed dalam my wish list saya. Tapi, ramai sangat yang bantah bila saya nak pergi sini. Kata mereka, dekat Lake Louise tu, ada Lake Louise je lah. Pekan dia kecil sangat, Takde apa-apa. Takde Asian food! Lepas tu, saya tak sure kerja yang saya nak cuba ada ditawarkan ke tak dekat sini. Hmm.

Jasper

Fairmont Jasper Park Lodge
Credit: Here

Hi! Hi! Inilah tempat kerja saya masa summer hari tu. Hi Jasper, I miss you! Tempted sangat nak kerja balik dekat Jasper ni sebab at least, saya dah ada kawan kat sini. So, takde masalah nak adapt hidup kat sini. Lepas tu, dah biasa dengan layout property, dah tahu kebanyakan management dekat sini. Overtime pun senang nak dapat. Haha! Kesimpulannya, lagi senang la kalau kerja balik kat sini. Tapi, kalau boleh, saya nak improve resume saya. Tidaklah bekerja dekat satu property sahaja. Nak kerja dekat properties lain juga.

So, what should I do eh? Should I stick to my first choice; Lake Louise or should I go back to Jasper? Or should I go to Whistler just for the sake of my desire of wanting to go to British Columbia or should I just go to Banff?

Thursday, October 16, 2014

Warna-Warni Musim Luruh

Hi! Hi!

I'm back with my old habit; uploading random pictures taken by me. Macam biasa, Johnston Hall ni gambar wajib ambil setiap musim sejak saya sampai sini. Kalau awak baca blog saya dulu-dulu, atau awak follow Instagram saya, bangunan ni memang tak asing lagi.

Colourful Johnston Hall

Kebetulan ada matahari sekejap masa ni, sebab tu saya tangkap gambar. Kalau tak, tak tahu bila dapat peluang. Guelph has been raining all day long lately. Moga Guelph akan ada cuaca cantik in these next few days. Amin.

Sunday, October 12, 2014

New Start

Assalamualaikum and hi!

Welcome to this new little space of mine. I had to make this new blog due to few unrepaired technical problems on my previous blog. I am devastated right now because I've been together with my previous blog for 5 years. In order to honour our memories together, I decided to use the same template, same header (with a little bit of modifications), same everything except the URL.

So, instead of http://ilovekinderbueno.blogspot.com, my blog is live at http://herlifemanual007.blogspot.com In case you're wondering, this is how you read my new URL, her-life-manual-007.

Having said that, I sadly have to say goodbye to my dearest previous blog and start blogging from the scratch again. I'll start to re-write all my travelogues or Canada-related entries, insya Allah. If you have any specific entries that you want me to re-publish, just drop me a comment or shoot me an email. I'll try to accomodate to your requests, insya Allah :)

Till then, please give my new blog a lot of love and Assalamualaikum!
Newer Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...